Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Eli Öpülesi Anneler!.

Eli Öpülesi Anneler!.

Zonguldak’ta görme engelli iki çocuk annesi Fatime SarıbaÅŸ ile kendisi gibi iÅŸitme engelli iki çocuÄŸu bulunan Melek Ahbe, evlatlarının mutlulukları ve eÄŸitimi için mücadele ediyor. BuluÅŸma noktaları, çocuklarının eÄŸitimi için geldikleri Kilimli ilçesindeki Uzun Mehmet Ä°ÅŸitme Engelliler Ä°lköğretim Okulu olan 43 yaşındaki Anne SarıbaÅŸ ile 39 yaşındaki iÅŸitme engelli Melek Ahbe, çocuklarının mutluluÄŸuyla zorlukları aÅŸmaya çalışıyorlar. Görme engelli çocukları 13 yaşındaki Harun ile 21 yaşındaki Enes SarıbaÅŸ’la mutlu bir hayat sürdüğünü dile getiren SarıbaÅŸ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk çocuÄŸundan edindiÄŸi tecrübe ve öğretmenlerin yardımıyla ikinci çocuÄŸunun eÄŸitimi için daha donanımlı hale geldiÄŸini söyledi.  

OÄŸlu Enes’in doÄŸumunun ardından görme engelli olduÄŸunu duyunca üzüldüğünü anlatan SarıbaÅŸ, şöyle konuÅŸtu:"Kimse kendi çocuÄŸuna bunu yakıştıramaz ama Allah’tan geldiÄŸini ve imtihandan geçtiÄŸimizi düşündüm. Ama yine de benim evladım. Normal çocuklardan da ayırt edemiyorsunuz. Çok üzüldüm ama zamanla bunun üstesinden geldim. Ä°kinci çocuÄŸumun saÄŸlıklı doÄŸacağını bekledik ama o da engelli olunca üzüldüm. Aynı ÅŸeyleri yeniden yaÅŸadım ama yine de hayatıma devam ettim. Elimden geldiÄŸi kadar çocuklarıma yardımcı olmaya çalıştım."

OÄŸlu Harun için her gün okula gelemediÄŸini ancak okulda öğrendiklerini evde de yapmaya çalıştıklarını ifade eden SarıbaÅŸ, "Bunun için çok çabalıyoruz. Herkes okulda doktora veya mastır yapar. Benim oÄŸlumun doktorası ve mastırı düğme ilikleme, fermuar çekme ve kendini ifade etmedir. Normal yaÅŸamda ne yapılıyorsa onu öğretmeye çalışıyoruz. Bu konuda öğretmenleri çok ilgileniyor." dedi. 

- "Anne herkes kitabını okuyarak çalışıyor"

SarıbaÅŸ, büyük oÄŸlu Enes’in üniversitede okuduÄŸunu aktararak, "Allah’ım bana çocuÄŸumu görme engelli verdi ama bir zorlukla beraber kolaylık olduÄŸunu düşündüm. Allah’ım ona üniversite okuma ÅŸansı verdi. OÄŸlum bana, ’Anne herkes kitabını okuyarak çalışıyor, sen bana okumak zorunda kalıyorsun.’ diyordu. Yeterli olmadığını düşündü ama Allah’a şükürler olsun üniversiteyi kazandı. Onula gurur duydum." diye konuÅŸtu. 

Anne Sarıbaş, "Okulda çok güzel eğitim alıyorlar. Bu konuda devletimizden Allah razı olsun, çok ileride. Engelli bakım parasının yanı sıra engelli bireyin ne ihtiyacı varsa karşılıyor. Ben öncekine nazaran devletimizin yol kat ettiğini görüyorum." şeklinde konuştu.

- Oğlunun eğitimi, kızının bakımıyla ilgileniyor

Kendisi gibi iÅŸitme engelli 11 yaşındaki oÄŸlu Fahri ve 5 yaşındaki kızı Beyza ile her gün ÇatalaÄŸzı beldesindeki okula gelen anne Melek Ahbe ise oÄŸlunun derslerinin yanı sıra bırakacak kimse olmadığı için kızı Beyza ile de okulda ilgileniyor.Melek Ahbe, engeline raÄŸmen çocuklarıyla bulunmaktan mutluluk duyduÄŸunu ifade ederek, "Çocuklarımdan çok memnunum. Duymasalar bile benimle konuÅŸabiliyorlar ve bundan dolayı mutlu oluyorum." dedi. 

EÅŸinin de iÅŸitme engelli olduÄŸunu kaydeden anne Ahbe, "Biz onunla yazışarak anlaşıyoruz. Çocuklarım okuldan geldikten sonra yemeklerini hazırlıyorum. Bazen uykum geldiÄŸinde, çocuklarım yorulduÄŸumu gördüklerinde üzülerek yanıma geliyorlar. ’AnneciÄŸim kalk.’ diyorlar. Ben de kalkarak çocuklarımla oyun oynuyorum." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

 
WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo