Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

ANESTEZİ ’KORKUTUCU’ OLMAKTAN ÇIKTI

ANESTEZÄ° ’KORKUTUCU’ OLMAKTAN ÇIKTI

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özköse "Yeni teknolojik gelişmelerle anestezi artık öcü olmaktan, korkulacak bir şey olmaktan çıktı" dedi.

Gazi Ãœniversitesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Ã–ÄŸretim Görevlisi Prof. Dr. Zerrin Özköse, daha kontrollü anesteziyle karaciÄŸeri koruduklarını ve hastayı daha çabuk uyandırabildiklerini belirterek, "Yeni teknolojik geliÅŸmelerle anestezi artık öcü olmaktan, korkulacak bir ÅŸey olmaktan çıktı" dedi.

Özköse, AA muhabirine yaptığı açıklamada, anestezinin eski yöntemlerle yapıldığında ciddi riskler taşıdığını ancak yeni yöntem ve ilaçların kullanılmasıyla bu risklerin tamamen ortadan kalktığını ifade etti.

Özköse, "Åžimdi biz hastanın tüm hayati parametrelerini bloke ediyoruz. Ameliyatın ciddiyetine göre hastayı anbean izleyebiliyoruz. Olabilecek her türlü olumsuzluÄŸu önceden tespit edip gerekli önlemleri alıyoruz" diye konuÅŸtu. 

"Hastalar hala eski yöntemlerin kullanıldığını sanıyorlar"

Kullanılan ilaçların çok geliştiğini belirten Özköse, buna karşın vatandaşların hala anestezinin eski yöntemler kullanılarak yapıldığı kaygısı taşıdığını bildirdi.

Eskiden hastaların, ’boÄŸazıma çok kötü bir koku kaçtı, ondan sonrasını hatırlamıyorum’ gibi ÅŸeyler söylediÄŸine iÅŸaret eden Özköse, "Yine genel anestezi yapıyoruz ama gaz vermiyoruz, damardan uyguluyoruz. Daha kontrollü anestezi uygulayarak karaciÄŸeri koruyoruz ve hastayı daha çabuk uyandırabiliyoruz. Yeni teknoloji ve yeni geliÅŸmelerle anestezi artık öcü olmaktan, korkulacak bir ÅŸey olmaktan çıktı" dedi.

Sezaryen ameliyatları

Özköse, genel anestezi yapılacak sezaryen ameliyatlarında kullanılan ilaçlarınplasentadan eÅŸe, oradan da bebeÄŸe geçmesi gibi bir durumun da söz konusu olmadığına dikkati çekti. 

Ameliyatlarda bebeğe etki etmeyecek ilaçlar kullandıklarına değinen Özköse, "genel anesteziyle yapılan ameliyat sonucu doğan bebeklerde bazı hastalıklar ortaya çıkar" diye bir şeyin söz konusu olmadığını dile getirdi.

Özköse, "Bu yanlış bir algı. Sadece kullandığımız anestezik ilaçların dozunu düşük tutuyoruz ve cerrahımız alınabilecek en kısa sürede bebeÄŸi anne karnından almaya çalışıyor. Ancak biz sezaryen ameliyatlarında daha çok epidüral anesteziyi tercih ediyoruz. Çünkü anne bebeÄŸine daha çabuk kavuÅŸsun istiyoruz" ifadesini kullandı. 

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo