Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

ALKOL VE ESRAR...

ALKOL VE ESRAR...

Esrar ve alkolü yoğun tüketenlerde, gerçeği değerlendirememe bozukluğu olarak bilinen şizofreni hastalığı belirtilerinin iki kat daha fazla görülebileceği bildirildi.

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Asena Akdemir, yaptığı açıklamada, şizofreninin; zihnin düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını etkileyen, gerçeği değerlendirememe bozuklu olarak bilinen bir hastalık olduğunu söyledi.

 

Şizofren kelimesinin birçok insan için rahatsız edici olduğunu belirten Akdemir, basının çoğunlukla uygunsuz ve haksız bir şekilde, bu kelimeyi şiddeti ve huzursuzluğu anlatmak için kullandığını dile getirdi.

Åžizofreninin günlük hayatı, aileyi ve çevreyle olan iliÅŸkileri yoÄŸun ÅŸekilde etkilediÄŸini anlatan Akdemir, ’’Bazen hastalığın farkında olunmaz. Sorunun çevredekilerden kaynaklandığı düşünülebilir. Hasta, sanki yaÅŸananların tamamen çevrenin deÄŸiÅŸmesiyle giderilebileceÄŸini, kendisinin herhangi bir sorunla ilgisinin olmadığı düşüncesindedir’’ dedi.

 

AÅžIRI SÄ°GARA KULLANIMI TEDAVÄ°YÄ° ETKÄ°LÄ°YOR

Akdemir, birçok faktörün hastalıkta rol oynadığının bilindiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

’’Åžizofreni hastalığında kimi zaman sinir hücrelerinin iÅŸleyiÅŸiyle ilgili bazı genlerin rol oynadığı biliniyor. Hastaların, beyin görüntüleme çalışmalarında, beyin bölgelerinin geliÅŸiminde geri kalma ve beyin dokusunda sorunlar saptandı. Bu durumun, doÄŸum sırasında ya da bebekken yaÅŸanan bir takım durumlar, bazı virüs enfeksiyonlarıyla iliÅŸkili olabileceÄŸi düşünülmektedir. UyuÅŸturucu maddeler, alkolün ve esrarın yoÄŸun tüketimi ÅŸizofreni belirtilerinin ortaya çıkma olasılığını iki kat artırmaktadır. Özellikle de erken yaÅŸ ve yoÄŸun kullanımıyla iliÅŸkili bulunmuÅŸtur. Amfetamin gibi uyarıcıların kullanımları kısa psikotik atak yaratabilir ve söz konusu ÅŸizofreni bulgularına benzer bir durum yaÅŸanabilir. Sigara kullananım miktarı arttıkça ise uygulanan tedavi için kullanılan ilacın etkisi azalıyor. Daha fazla ilaç kullanmak zorunda kalıyoruz.’’

Rahatsızlık belirtileri bulunanların hemen bir uzmana başvurmaları gerektiğini vurgulayan Akdemir, şizofreninin; tedavisi olan, tedaviyle rahatsız edici düşünce, algı, duygu ve davranışların kontrol edilebildiği, günlük yaşantının belirli bir oranda geri kazanılabildiği bir hastalık olduğunun unutulmaması gerektiğine dikkati çekti.

Akdemir, tedavi devam ederken ilaçların birden bırakılması veya tedavinin aksatılması durumunda hastanın şikayetlerinin yeniden başlayabileceğini sözlerine ekledi.

AA

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo