Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Alaplı’ya deniz-hava limanı!

Alaplı’ya deniz-hava limanı!

Proje ile birlikte Alaplı-Akçakoca ve Zonguldak ile Ereğli içine kapsayan bölge için hem sanayi hem de turistik önemi olan hava limanı sorunu da ortadan kalkacağı ifade ediliyor…


2 bin 500 dönüm arazi üzerine hava alanı ve liman tasarımı çizerek maketini hazırlayan proje tasarımcısı Harun Dinçer, “Düzce, Akçakoca, Alaplı ve EreÄŸli bürokratlarından, sivil toplum kuruluÅŸlarından, milletvekillerinden ve belediye baÅŸkanlarından gerekli ilgi ve alakayı bekliyoruz” dedi. 
Z
onguldak'ın Alaplı ilçesinde, hava limanı proje tasarımcısı Harun Dinçer, proje ile bölgenin ekonomik anlamda büyük bir ivme kazanacağını söyledi. 
Zonguldak, Düzce, Akçakoca, Alaplı, EreÄŸli bölgesini kapsayan sanayi tarım ve turizm sektöründe bölgeye ivme kazandıracak olan, Alaplı ilçesi 3.5 kilometre güneyinde Kavuk kavla burnu açılarında denize dolgu E-Tipi hava alanı ve yapay 2 adet liman tasarımı, UlaÅŸtırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü ile DLH Ä°ÅŸletmesi Genel Müdürlüğüne sunulan proje için bakanlıktan onay beklediÄŸi bildirildi. 
Gazetecilere konuÅŸan Dinçer, tasarladığı Alaplı-Akçakoca arasına düşündüğü Batı Karadeniz hava limanı ve liman projesi Sadece yetkililerin ve bölge insanının projeyi kabullenerek hayata geçirilmesi için sadece giriÅŸim yapılması gerektiÄŸini belirtti.  

"HAVA ALANI VE LİMAN PROJESİ BÖLGEYE
  CANLILIK GETÄ°RECEK"
 
Projesini noterde tasdik ettirdiğini; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının onayını beklediğini anlatan Dinçer, proje için Düzce ve Zonguldak bölgesini birlikte düşündüğünü, 1,5 milyon nüfusa 45 dakikada ulaşabilecek Alaplı ilçesi girişindeki Kavuk kavla mevkisine hazırladığını belirterek şunları söyledi:

 “Bölgemizin her alanda kalkınabilmesi için böyle tasarım projesine, bölgemizin milletvekilleri, sivil toplum örgütleri, sanayi odaları ve diÄŸer kurumların destek ve ilgi göstermesi gerekiyor. Bölgemizin en yakın hava alanı 3.5 saat sürmektedir. Yaklaşık 1,5 milyon nüfus buraya 45 dakikada ulaÅŸabiliyor. Batı Karadeniz bölgesini çok yakından ilgilendiren bu projeyi ilgili gerekli makamlara, UlaÅŸtırma Bakanlığı’na gönderdiÄŸini söyleyen Dinçer, ”UlaÅŸtırma Bakanlığından bize gelen cevapta ‘Bölgenin bizden talep etmesi gerekir’ yönündeydi. Bu konuda bölgede yakın temaslarımız oldu. Görüştüğümüz sivil toplum kuruluÅŸlarımız devam ediyor. Yap, iÅŸlet, devret dediÄŸimiz yatırımcı firmalarla temas halindeyiz. Bu bölgede hava alanı ve 2 adet liman olması demek bölgeye çok büyük canlılık kazandıracaktır. 
Bu bölgemizde bulunan sanayi, tarım ve turizm potansiyeli çok geniÅŸ. Aynı ÅŸekilde Alaplı ve EreÄŸli de sanayi ve turizm açısından zenginliklere sahip. Yeni yapılan yollarıyla en uzak mesafeye 45 dakikada ulaşılabilmektedir. Aynı zamanda Akçakoca açıklarında 4 adet platformda doÄŸal gaz üretimi mevcut, buna daha açılacak olan 14 platform eklediÄŸimizde toplamda denizlerimizde 18 platform doÄŸal gaz üretim tesisleri ile birlikte 2 adet yapay liman ile Batı Karadeniz bölgemiz sanayi, tarım ve turizm yatırımcıları için çok cazip bir bölge olabilir. Bu konuda UlaÅŸtırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’ne müracaatımız oldu.”
PEKÄ° PROJEDE NELER VAR? 
Tüm Karadeniz Bölgesini etkileyecek ve Türk Cumhuriyetlerine de hizmet verecek bir yatırım ve isletme anlayışı ile tasarlanan Hava alanı ve Liman Projesi Arazinin yüzde 40’nın karasal geri kalan yüzde 60’nın ise denize dolgu yapılarak elde edileceÄŸini vurgulayan Dinçer, yapılacak hava alanı pistinin uzunluÄŸunun 3 bin 700 metre olacağını söyledi. Bölgede 400 dönüm arazinin otomotiv yatırımına ayrıldığını belirten Dinçer, ÅŸu sözlerle konuÅŸtu:
“Liman kısmı yaklaşık 650 dönüm. Ve iki tane rıhtımı var. Yani 45 - 50 bin grostonluk gemilerin girebileceÄŸi bir liman olacak. Her türlü uçaklar da inebilir. Yani uluslararası standartlara uygun kargo taşımacılığı olabilir, sivil hava taşımacılık olabilir, statik bir bölge. Yaklaşık 2 bin 500 dönümlük bir alan söz konusu. Bu projenin bir diÄŸer özel konumu da Akçakoca açıklarından 4 adet ÅŸuanda doÄŸal gaz platformu bulunmakta ve doÄŸal gaz üretimi yapılmaktadır. Enerji Bakanlığının verilerine göre ileri ki aÅŸamada bu platformların çoÄŸalabileceÄŸi hesaplanmaktadır. Bölgeye de yaklaşık olarak 8 mil mesafesi vardır. Dolayısıyla doÄŸal gaz dolum ve boÅŸaltılması için ya da sevkiyatı için uluslararası da olabilir. Bu bölgede her konuda limana ihtiyaç olduÄŸu için yaklaşık olarak Zonguldak, Düzce kısmen de sahil bandında Kocaeli olmak üzere Akçakoca, Alaplı ve EreÄŸli'nin de ihtiyacının karşılanacak."

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük5
hayran4
şaşkın1
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
Nurten TaÅŸdelen

30 Temmuz 2019 - 20:35

İnşallah gerçekleşirse muhteşem olur.

Yorum Yazın

Canlı Radyo