Gündem 8 yıl 9 ay 21 gün 18 saat 48 dakika önce 1083
Acıbadem Ankara Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Uğur Emrah Altıparmak, "Akıllı telefonlar göz bozukluklarını artırıyor" dedi.
Acıbadem Ankara Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Altıparmak, göz sağlığında dikkat edilmesi gereken noktalar konusunda bilgilendirdi.
Miyopin (uzağı net görememe) hastalığının genetik olduğunu belirten ve anne veya babasının miyop olan bir çocuğun doğar doğmaz olmasa bile ilerleyen yaşlarda miyop olma olasılığının yüksek olduğunu kaydeden Altıparmak, "Günümüz dünyasında çocuklarımız zaten yoğun bir biçimde okul, ders ve proje gibi aktiviteler nedeniyle bilgisayar kullanıyor, okuyorlar. Bunu son yıllarda aynı zamanda akıllı telefonlar da eklendi. Özellikle akıllı telefonlar çocuğun gözlerini bozabiliyor, miyopiyi hızlandırabiliyor. Bu nedenle ailelerin akıllı telefon kullanan çocuklarına kullanım süresiyle ilgili sınırlamalar getirmeleri önemli" diye konuştu.
"AKILLI TELEFONLAR MİYOPİYİ TETİKLEYEBİLİYOR"
Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Altıparmak, son yıllarda giderek daha yaygın kullanılan, hatta herkesin günlük hayatının parçası haline gelen akıllı telefonların da miyopinin tetiklenmesinde ve artmasında etken olabileceği uyarısında bulunarak sözlerine şöyle devam etti: "Günlük yaşamdaki mevcut yakın çalışma yüküne ek olarak, gözlerimizi daha da yakın bir faaliyete zorlayan bu cihazlar, genellikle standart okuma mesafesi olan 40-50 santimden daha da yakında tutuluyor, sıklıkla da daha küçük cisimleri görmek için bizleri zorluyor. Bu da miyopinin ortaya çıkmasında ve ilerlemesinde yepyeni bir risk faktörü olabiliyor. Akıllı telefon kullanıcıları sürekli cihazlarının ekranına bakınca uzak görme yetenekleri bozuluyor."
"ÇOCUKLARINIZA TEKNOLOJİK ÜRÜNLERLE VAKİT GEÇİRMESİ İÇİN SINIRLI ZAMAN TANIYIN"
Özellikle göz numarasının aktif olarak değiştiği ve gözde ’emetropizasyon’ adı verilen numaranın doğal gelişim süresi içinde düzene girdiği ilk 9-18 aylık sürede bebekleri bu tür cihazlardan uzak tutmanın yararlı olacağına dikkat çeken Prof. Dr. Altıparmak, "Emetropizasyonın azalarak da olsa sürdüğü ilk 8-10 yaş ve hatta sonrası döneminde de çocuklarımızı bu tür cihazlardan mümkün olduğunca belli kurallar koyarak ve süre sınırları getirerek faydalandırmak önemli olabilir. Miyop olmayan çocuğun miyoplaşma riskini bu şekilde azaltabilir, miyop olan çocuğun da numara artış hızını bu şekilde yavaşlatabiliriz" ifadelerini kullandı.
"ÇOCUĞUN DIŞ AKTİVİTELERLE İLGİLENMESİ MİYOPİ RİSKİNİ AZALTIYOR"
Açık havada daha çok zaman geçiren çocuklarda miyopinin daha seyrek görüldüğünü ortaya koyan çalışmaların literatüre girdiğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Altıparmak, özellikle görme kusurlarının aktif olarak değiştiği ilk 8-10 yaş döneminde çocukların dış aktivitelerle daha sık ilgilenmelerinin miyopi gelişim riskini azalttığını söyledi.
SABAH