Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

TACİZ DURMADI!..

TACÄ°Z DURMADI!..

Elektronik ticarette 1 Mayıs’ta yürürlüğe giren yeni düzenlemelere raÄŸmen, vatandaÅŸların pazarlama ve tanıtım amaçlı, istenmeyen mesaj, arama ve e-posta gibi uygulamalara karşı ÅŸikayeti son bulmadı.

Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile 1 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe giren düzenlemeler, ÅŸirketlerin pazarlama ve tanıtım amaçlı mesaj, arama ve e-posta yollayamayacağını, bunları yollayabilmek için vatandaÅŸtan onay alması gerekliliÄŸini getirmiÅŸti. Uymayan ÅŸirketlere önemli para cezalarının verileceÄŸini öngören düzenlemelere karşın geçen sürede vatandaÅŸların konuyla ilgili maÄŸduriyet ve ÅŸikayetlerinin bitmediÄŸi görülüyor.

AA muhabirinin konuya iliÅŸkin sorularını yanıtlayan BiliÅŸim Hukuku Uzmanı Avukat Åžaban Kara, 1 Mayıs’ta yürürlüğe giren Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’dan önce kiÅŸilerin, herhangi bir yerden alışveriÅŸ yaparken, sipariÅŸ verirken veya üyelik kartı çıkartılırken iletiÅŸim bilgilerini vermesiyle veri tabanına kayıt olduÄŸunu belirterek, böylece yasa çıktıktan sonra da SMS gönderilebildiÄŸini anlattı.

Kara, söz konusu kanunun 6. maddesinde, ticari elektronik iletilerin, alıcılara ancak önceden onayları alınması kaydıyla gönderilebileceÄŸinin düzenlendiÄŸini anımsatarak, ÅŸunları kaydetti:

"Elektronik iletilerin onay almak suretiyle gönderilebileceÄŸi belirtiliyor. Bu onay yazılı ya da elektronik iletiÅŸim araçlarıyla alınabilir ancak sözlü alınamaz. Bunu ispat, elektronik iletiyi gönderen ticari iÅŸletmeye ait olduÄŸu için sözlü alınan onayı ispatlayamaz."

"Åžikayet başına en çok 50 bin lira ceza uygulanıyor"

Åžaban Kara, her mesajın altında kiÅŸilerin kolay bir ÅŸekilde mesaj almaktan vazgeçebilmesini saÄŸlayan uyarıların bulunmak zorunda olduÄŸunu belirterek, bu yasaÄŸa uygun hareket etmeyen birçok ÅŸirketin olabileceÄŸini ve kullanıcının gelen mesajı "istemiyorum" ÅŸeklinde yanıtlaması gerektiÄŸini ifade etti.

Åžirketlerin "istemiyorum" geri dönüşünün yapıldığı tarihten itibaren 3 iÅŸ günü içerisinde elektronik iletilerini durdurmak zorunda olduÄŸunu vurgulayan Kara, dördüncü gün aynı yerden mesaj geliyorsa ceza alındığını söyledi.

Kara, kurallara uygun olmayan uygulamaların, ÅŸirketlerin kiÅŸi başı 50 bin liraya kadar ceza ödemesine neden olabileceÄŸine dikkati çekerek, "Ä°stenmeyen mesaj, tek kiÅŸiye gönderilmiÅŸse bin ila beÅŸ bin lira arasında para cezası bulunuyor" diye konuÅŸtu.

"Tüketicilere taciz ölçüsünde mesajlar geliyor"

Tüketiciyi Koruma DerneÄŸi (TÃœKODER) Genel BaÅŸkanı HaÅŸmet Atahan ise tüketici hak ihlallerinde yaÅŸanılan en temel zafiyetin, izinsiz reklam SMS ve e-postaları için de geçerli olduÄŸunu belirterek, varolan zafiyetlerin ortadan kaldırılması için tüketicilerin daha fazla bilinçlenmesini saÄŸlayıcı çalışmalar yapılması gerektiÄŸini anlattı.

Atahan, derneklere daha çok sözlü olarak ÅŸikayetlerin iletildiÄŸini ve kiÅŸilerin yazılı olarak baÅŸvurmak istemediklerini dile getirdi.

Atahan, tüketicilere taciz ölçüsünde mesajların geldiÄŸini ve kiÅŸilerin bu durumla baÅŸ edemediÄŸini belirterek, yapılan ÅŸikayetlerden yeterli sonuç alınamadığını ifade etti.

Tüketici örgütleri olarak vatandaşlara bu konuda etkin bir yardım ve destek sağlayamadıklarını aktaran Atahan, bu firmalar hakkında kamu yönetimiyle iletişim ve eş güdüm sağlayamadıklarını vurguladı.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo