Kdz Ereğli Haber - Eregli FM Gazetesi

ADETA “BİZ EREĞLİYİZ” FOTOĞRAFI!

ADETA “BİZ EREĞLİYİZ” FOTOĞRAFI!

www.ereglifm.com.tr -BÖLGENİN NABZI-


Zonguldak ili Ereğli ilçesi Çaylıoğlu Köyü’nün ileri gelenleri, “Çaylıoğlu Birlik Beraberlik Buluşması” adı altında bir araya geldi.
Ereğli-Devrek arası köy bağlantı yolu üzerinde Zonguldak merkeze 26, Ereğli şehir merkezine ise yaklaşık 20 kilometre araç yolu mesafede olan, Güneşli Çayı üzerinde 1, Kayalıdere Çayı üzerinde ise 3'ü büyük 8 ayrı şelaleleri ise göz kamaştıran doğal güzelliğe sahip Çaylıoğlu; nüfus oranı, sosyo-kültür yapısı ve ilçe ekonomisini oluşturan yerel unsurları ile Karadeniz Ereğli’nin bel kemiği olarak gösteriliyor.
Köy sakinleri, değerlerine sahip çıkmak ve kurdukları birlikteliği göstermek amacı ile dün akşam ( 16 Şubat Cumartesi) ilçeye bağlı Süleymanbeyler Köyü Şubaşı Kebap Park’da bir araya gelerek adeta ‘biz Ereğliyiz’ fotoğrafı verdi.
-KATILIM-
Amelebirliği Armutçuk Şube Başkanı Çetin Yiğit, Çaylıoğlu Civarı Köyleri Dernek Başkanı Fikri Kayacan, Çaylıoğlu Muhtarı Şanver Akdağ, Güneşli Muhtarı Okan Kayacan, Hacıosmanlar Muhtarı Mehmet Sakin, Asarlı Muhtarı İlyas Arslan ile iş insanları Ercan Yıldırım, Ferhat Durgut, Şendoğan Arslan, Alper Erol, Ayhan Saraçoğlu, Atilla Arslan ve Karadeniz Ereğli’de yaşayan Çaylıoğlulu yüzlerce kişi gecenin ilerleyen saatlerine kadar sohbet etti.

********

ÇAYLIOĞLU’NU TANIMAK İÇİN…

06 Mayis 2013
Kaynak Recep Çetin/Haberleştiren Şafak Negüzel

Beldenin ismi son yıllarda değişikliğe uğradı. Önceki yıllarda GÜNEŞLİ olarak değiştirilen ve kısa süre sonra tekrar eski adını alan Çaylıoğlu beldesinin (şimdi köy), tarihi belgelerle süregelen önceki adı, ABDÜLMELİK’tir.
Abdülmelik’i kelime anlamı olarak incelediğimizde; ‘abd’: köle, kul anlamına gelirken, ‘melik’: padişah, hakan, hükümdar anlamına gelir. Böylelikle Abdülmelik’e; hükümdarın-hakanın, kölesi-kulu anlamının yüklendiği “bir padişaha yönelik sevgi-sempati tezahürünün sunumu dolayısıyla bu ismin verilmiş olduğu” ortaya çıkarılabilir. Bu adın anlamının, önceki zamanlarda köye yüklenmesinin, illa ki bir öyküsünün olabileceği de, göz önünde bulundurulmalıdır.
Ereğli tarihi üzerine yazılmış kayıtlarda şu ifadeleri görebilmekteyiz:
“Bizans İmparatorluğu döneminde Abbasiler yöreye (limanları olan Ereğli-Amasra gibi yerlere) baskı yapınca, kıyılar önem kazanır oldu. Ardından bu yöreler Bizans’ın çok önem verdiği yerler oldu. İşte bu liman kentlerinin, 793-799 yılları arasında Harun Reşit’in komutanlarından olan Abdülmelik komutasında olan ordularına karşı, başarılı bir direniş gösterdiği belirtilir.”

“Abdülmelik komutasında olan o Arap orduları, Kapedokya ve Galatya’yı zapt edip, kıyılara inmiş ve Amasra Kalesini de kuşatma altına almıştır. Yine, diğer bir koldan ilerleyen Muhammed bin Mervan komutasındaki ordu ise, Heraklea’yı (Ereğli’yi) tehdit ettiği belirtilir.”

1840’lı yıllara ait bir belgeden anlaşıldığı üzere yerleşim yerinin adı, uzun süre Abdülmelik olarak kayıtlardaki yerini almıştır. Çevresinde bulunan köylerden Şamlar, Davutlar gibi isimler de tarihten bu yana devam edegelen isimlerdir…

Türkiye Cumhuriyeti’nden önceki dönemde (Osmanlı İmparatorluğu döneminde) insanlar, aile soylarına verilen lakaplarla nüfus kayıtlarına girmiştir. Çaylıoğlu lakabı da, beldenin önemli aile-soylarından birine aittir…

Çaylıoğulları; yörenin önemli soy ailesidir. Önemli olmasının akabinde, bugün beldenin adı Çaylıoğlu olarak kayda geçmiştir.
1840’lı yıllara ait bulunan belgede, önceki adı Abdülmelik olan bu yerleşim yerinde birkaç dönem üst üste ‘Çaylıoğulları’nın muhtarlık yaptığı belirtilmektedir. Çaylıoğlu Mehmet ve Çaylıoğlu Mustafa halef-selef olarak art arda, aynı soyun devamı olarak, muhtarlık yaptıkları görülmektedir. Öyle anlaşılıyor ki, Çaylıoğulları yörenin nüfuzlu soy-ailelerindendir. Alaplı’da, Koca Ali’nin oğlu tarafından kurulduğu belirtilen Alioğlu Köyünde de, Çaylıoğullarından olan aileler bulunmaktadır. Ayrıc, bu bilgilerin bir delili olsa gerek, Alaplı-Alioğlu Köyünde, Çaylıoğlu ve Duruklu adında mahalleler vardır.
Çaylıoğlu’na Doruklu adı da verilmiştir. Bu ad, Deverk’in üzerinde bulunan Dorukhan’dan alınmış olmalıdır. Çaylıoğullarının Dorukhan’dan gelmiş olduğu rivayeti de vardır. Yine Çaylıoğlu yerleşim yerinin, bir çay-dere etrafında kurulmuş olduğunu da dikkate almalıyız.

 

ADETA “BİZ EREĞLİYİZ” FOTOĞRAFI!

www.ereglifm.com.tr -BÖLGENİN NABZI-

WHATSAPP İHBAR HATTI 24-12-2019

hayran2
gülücük0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • Ereğli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo