Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

81 ilden sadece 6’sının havası temiz

81 ilden sadece 6’sının havası temiz

Türkiye’de geçtiÄŸimiz yılın hava kirliliÄŸi raporu belli oldu. Türkiye’de yer alan 81 ilden sadece 6’sının havasının temiz olduÄŸu belirtildi.


Havası en temiz iller; Artvin, Bitlis, Eskişehir, Yozgat, Kırşehir ve Kırıkkale olurken havası en kirli iller; İstanbul, Ankara, Adana, Amasya ve Manisa oldu.

Medya takibinin önemli kurumu Ajans Press, Türkiye’nin hava kirliliÄŸi raporunu inceledi. Ajans Press’in TMMOB Çevre Mühendisleri Odası ve medyada yer alan haberlerden elde ettiÄŸi bilgilere göre, Türkiye’de sadece 6 ilin partikül madde ve kükürdioksit açısından uygun standartlarda olduÄŸu belirlendi. Hava kirliliÄŸi özellikle büyük kentlerde insan saÄŸlığı açısından büyük bir tehdit oluÅŸturuyor. Partikül maddelerin solunum enfeksiyonu ve kansere yol açtığı belirlenirken; hava kirliliÄŸi sebebiyle, erken bebek ölümleri, sakat doÄŸumlar ve kitlesel ölümler yaÅŸanıyor.

Ä°stanbul’da Esenyurt Ankara’da Sıhhiye

PM10 parametresine göre; havası en kirli illerimiz sırasıyla, Ä°stanbul, Ankara, Adana, Amasya, Manisa, Bursa, Denizli, NiÄŸde, TekirdaÄŸ, Hatay, Yalova, Sivas, KahramanmaraÅŸ, Kütahya, Sakarya, Kırklareli, İçel ve Samsun oldu. Ä°stanbul’un havası en kirli bölgeleri arasında Esenyurt başı çekerken, Åžirinevler, Aksaray, Göztepe ve BaÅŸakÅŸehir kirli havayı en çok soluyan diÄŸer bölgeler oldu. BaÅŸkent Ankara’nın havası en kirli bölgesi ise Sıhhiye oldu.

ITS Medya ve Ajans Press’in medyada gerçekleÅŸtirdiÄŸi incelemeye göre, Türkiye’de geçtiÄŸimiz yıl hava kirliliÄŸini konu alan 13 bin haber medyaya yansırken, bu rakam 2016 yılında 10 bin 550 haberde kaldı. Haber adetlerinde yaÅŸanan artış, medyanın bu konuya önem verdiÄŸinin bir göstergesi sayıldı. Medyaya yansıya baÅŸlıklarda, hava kirliliÄŸinin en çok hastalıklarla iliÅŸkilendirilip haber olduÄŸu belirlendi. Hava kirliliÄŸine baÄŸlı olarak; astım, kalp sorunları, bronÅŸit, damar sertliÄŸi, amfizem ve nörolojik problemler dünya genelinde insanları en çok etkileyen rahatsızlıklar olarak kayıtlara geçti. Dünyada her yıl hava kirliliÄŸine baÄŸlı olarak 7 milyondan fazla insanın yaÅŸamını kaybettiÄŸi belirlenirken, Türkiye’de hava kirliliÄŸi kaynaklı ölümlerin, trafik kazalarının sebep olduÄŸu ölümlerden iki kat fazla olduÄŸu saptandı.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo