Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

8 Mart Dünya kadınlar günü mesajları

8 Mart Dünya kadınlar günü mesajları

Zonguldak Valisi Ali Kaban, Kdz.EreÄŸli Belediye BaÅŸkanı Hüseyin Uysal ,CHP Zonguldak Milletvekili Ãœnal DemirtaÅŸ, Cumhuriyet Kadınlar DerneÄŸi EreÄŸli Åžubesi BaÅŸkanı Öznur Özkök,Cumhuriyet Halk Partisi EreÄŸli Ä°lçe BaÅŸkanı Åžerif Setan Ocakçı ,8 mart Dünya kadınlar günü dolayısıyla mesaj yayımladılar. Ä°ÅŸte o mesajlar;

ZONGULDAK VALÄ°SÄ° ALÄ° KABAN

"Ãœlkemizin kalkınmasında, büyüyüp geliÅŸmesinde de önemli katkıları olan kadınlarımızın çalışmalarında elde ettikleri baÅŸarılarla ülkemizi modern dünyada daha etkin, daha güçlü ve daha saygın bir konuma getireceÄŸine inanmaktayız. Bu duygu ve düşüncelerle tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü içtenlikle kutluyor, sosyal yaÅŸantıları ve çalışmalarında baÅŸarılar diliyorum."

KDZ. EREÄžLÄ° BELEDÄ°YE BAÅžKANI HÃœSEYÄ°N UYSAL

 “Her zaman olduÄŸu gibi bu 8 Mart’ta da kadınlarımızın haklarına, çalışma koÅŸullarına, anneliÄŸine, kadınlığına bir kez daha dikkat çekiyor, ailemizin temel deÄŸeri ’kadınlarımıza saygı’ diye bir kez daha sesimizi yükseltiyoruz. Kadınlarımız tarihimizin derinliklerinden günümüze kadar toplumsal hayatımızın, millet ve devlet yapımızın odağında yer almış, her devirde feragat ve fedakârlıkların en yücesini yapmıştır. KurtuluÅŸ savaşında; kanını, canını, emeÄŸini ve evladını memleketin kurtuluÅŸuna ve bağımsızlığına adamıştır. Bu ülkenin Mehmetçiklerini dünyaya getiren binlerce ÅŸehit analarının da içinde olduÄŸu onurlu kadınlarımız, özverili ve üretken çalışmaları ile aileyi ve toplumumuzu ÅŸekillendiren en önemli varlıktır. Kadınlarımız hayatın her anında fedakârlığın ve duyarlılığın sembolü olmuÅŸ, en büyük dertlerin dertlisi, en büyük mutlulukların ardındaki kahramandır. Ä°nanıyorum ki kadınlarımızın özgüvenleri yüksek, cesur,  eÄŸitimli, sorgulayan, üretime ve yönetime aktif bir ÅŸekilde katılan bireyler olmaları, ülkemizi ve ilçemizi daha ileri ve daha geliÅŸmiÅŸ bir seviyeye taşıyacaktır. Kdz. EreÄŸli Belediyesi olarak kadınlarımıza, yaÅŸamın her alanında desteÄŸimizi sürdüreceÄŸiz. ’8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlar, saygı ve sevgilerimi sunarım.”

CHP ZONGULDAK MÄ°LLETVEKÄ°LÄ° ÃœNAL DEMÄ°RTAÅž

“8 Mart 1857’de Amerika’nın New York kentinde bir tekstil fabrikasında çalışan emekçi kadınlar, 8 saatlik iÅŸgünü ve daha iyi çalışma koÅŸulları için greve çıktı. Ancak devlet, egemen sınıfın çıkarlarını korumak için polis ÅŸiddetiyle, emekçi kadınların haklı mücadelesini bastırdı ve kadınları fabrikaya kilitledi. Fabrikada çıkan yangın sonucunda 129 emekçi kadın yanarak yaÅŸamını yitirdi ve bu olay 8 Mart’a anlamını veren olay oldu.O günlerden bugüne gelindiÄŸinde, günümüz Türkiye’sinde kadınlar iÅŸgücüne son derece düşük oranlarda katılmaktadır. Ä°ÅŸgücüne katılan kadınların milyonlarcası, özellikle tekstil, temizlik ve tarım sektörlerinde, kayıt dışı-merdiven altı iÅŸletmelerde, asgari ücretin altında kalan ücretlerle, çok uzun saatlerde ve her türlü güvenceden yoksun bir ÅŸekilde çalışmaktadırlar.2016 yılının Kasım ayında yayımlanan Dünya Ekonomik Forumu’nun Küresel Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Raporu’na göre; Türkiye, 144 ülke arasında 130’uncu sırada yer almaktadır.Günümüzde kadınlar, yalnızca çalışma yaÅŸamında deÄŸil, sosyal yaÅŸamda ve aile yaÅŸamında da sömürüye ve birçok saldırıya maruz kalmakta, canlarına kastedilmektedir. Kadınlar, "En az üç çocuk" baskısıyla eve baÄŸlanmak istenmekte, kamu atama ve terfileri, liyakat yerine cinsiyetçi bakış açısıyla yapıldığı için kadın yönetici sayısı gittikçe azalmakta, "çocuk gelin" sayısı hızla çoÄŸalmakta, kadına ve çocuklara yönelik cinsel istismar oranları ve daha acısı kadın cinayetleri vicdanı olan herkesi kahredecek bir ÅŸekilde artmaktadır.Toplumsal cinsiyet eÅŸitsizliÄŸine, ayrımcılığa ve ÅŸiddete karşı çıkmak tüm insanlığın temel deÄŸerlerindendir. Kadınların eÅŸit ve özgür bir birey olarak sosyal yaÅŸamın ve çalışma yaÅŸamının içinde olduÄŸu, yaÅŸam güvencesinin ve sosyal güvencesinin saÄŸlandığı ve sömürülmediÄŸi bir dünya dileÄŸiyle: yaÅŸamımızın doÄŸumdan ölüme kadar her anında varlıklarıyla onurlandığımız, ihtiyacımız olduÄŸunda bize desteklerini esirgemeyen, eÄŸiten, yeriÅŸtiren, yüreklerindeki sevgi ve ÅŸefkati karşılıksız veren fedakâr kadınlarımızın “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü”nü kutlar, en içten sevgi ve saygılarımı sunarım.”

CUMHURİYET KADINLAR DERNEĞİ EREĞLİ ŞUBESİ BAŞKANI ÖZNUR ÖZKÖK

8 Mart, esas olarak kadın emeÄŸinin  ve emekçi kadınların günüdür. Ãœlkemizde de ilk kutlanışı, 8 Mart 1921’dir. 8 Mart, ikincilleÅŸtirilmiÅŸ, aÅŸağılanmış, yok sayılmış kadın emeÄŸinin  hak mücadelesinin simgesel tarihidir. Aynı zamanda bütün dünyada, tüm kadınların dayanışma  günüdür. Kadının insan olduÄŸunu ve eÅŸit haklara sahip olduÄŸunu haykırma günüdür. Bilinen ve sıkça konu edilen tarihçeye baktığımızda; 1926 yılında kabul edilen Türk Medeni Kanunu ile  kadınlarımız erkeklerle eÅŸit kılınmış, 1934 yılında Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÃœRK’ ün önerisi ile Mecliste alınan kararla  Türk Kadını seçme ve seçilme hakkına kavuÅŸmuÅŸtur.Kadına yönelik ÅŸiddet ve töre kavramı altına gizlenen cinayetlerin de hızla arttığı, cezaların caydırıcılıktan uzak ve az olduÄŸu bu ortamda daha da uyanık olmak zorundayız.Anayasamızın toplumun ihtiyaçlarına cevap vermekten uzak olan maddelerinin varlığı tartışmasızdır. Ancak burada iki noktaya çok dikkat edilmelidir. Birincisi 12 Eylül Anayasası olarak bilinen bu Anayasanın toplam 177 maddesinin 76 maddesi çeÅŸitli zamanlarda ve ağırlıkla son onbeÅŸ yılda zaten deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir. Ä°kincisi ise ülkemizin Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸinden çok daha önemli Ekonomik, Siyasi ve Uluslararası, çözüm bekleyen  sorunları vardır. Bu nedenlerle bu kadar aceleye getirilmesinin amacını anlamak zordur!.Bu nedenle  Referandum yani Halkoylamasında  bilinçli ve duyarlı Türk Milleti kendisine dayatılan bu deÄŸiÅŸikliÄŸi okuyarak özümseyerek anlayarak en doÄŸru deÄŸerlendirmeyi yapacaktır .Kadınlarımızda bu çalışmanın içinde sorumluluklarının bilincinde davranmalıdır. Anayasamızın 2. Maddesi. Türkiye Cumhuriyetinin nitelikleri baÅŸlığı altında “Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk MilliyetçiliÄŸine baÄŸlı, baÅŸlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir”. Demektedir. Bu maddeye tek başına uymak ve içselleÅŸtirmek bile iyi yurttaÅŸ olmamıza yeter de artar bile. Artık kadının sistemi etkilemesinin zamanı gelmiÅŸtir ve geçmektedir. Dünya Emekçi Kadınlar günümüz kutlu olsun. 

CUMHURİYET HALK PARTİSİ EREĞLİ İLÇE BAŞKANI ŞERİF SERTAN OCAKÇI,

Türkiye, birçok dünya ülkesi ile birlikte,  hem de istiklal savaşı ile yoÄŸun biçimde uÄŸraÅŸtığı dönemde,  8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya baÅŸlamış bir ülkedir.1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın ve yığınsal olarak kutlanan bu anlamlı gün, kapalı mekânlardan sokaklara taşınmış,  "BirleÅŸmiÅŸ Milletler Kadınlar On Yılı" programından Türkiye’nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapılmıştır. 12 Eylül Darbesi’nden sonra ise cunta yönetimi tarafından dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmasına izin verilmemiÅŸ,1984’ten itibaren her yıl çeÅŸitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" kutlanmaya devam edilmiÅŸ, gelenek bu yıla kadar getirilmiÅŸtir. Elbette Türk kadının bu günlerine sahip çıkma dirayetini göstermesinin yegane nedeni, bugün medeni toplumlar adını verdiÄŸimiz ülkelerden bile çok daha önce, bazı sosyal ve siyasal haklarını elde etmesidir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türk kadınına tanınan haklar,  21. yüzyıl Türkiyesinin çaÄŸdaÅŸ kadınlarına, ayaklarının üzerlerinde durabilme, meslek sahibi olma, sosyal ve siyasal yaÅŸamın çeÅŸitli kademelerinde görev yapma, seçme ve seçilme olanaklarını tanımıştır. 1923 yılında kurulan Cumhuriyet’in insanlarının, biat toplumundan çaÄŸdaÅŸ, demokratik ve laik anlayışı benimser noktaya belirlenen süre içinde geçebilmesinde de Türk kadının görevi ve sorumluluÄŸu çok büyüktür.Bugün, Cumhuriyet rejiminin yok edilme tehlikesi ile burun buruna getirilmek istendiÄŸi süreçte, tarihinden aldığı sorumluluk duygusu ile hareket eden Türk kadını, üzerine düşeni yapmaktadır ve yapmaya da devam edecektir. Cumhuriyet,  emekçi kadınlarımızın omuzları üzerinde yükselmiÅŸ,  onların ellerinde ÅŸekillenmiÅŸ, onların yetiÅŸtirdiÄŸi vatan evlatları tarafından korunup gözetlenmiÅŸtir. Gelecekte de Türk kadını, gerektiÄŸinde Cumhuriyet’in bekası için emek, dirayet ve karar noktasında üzerine düşeni yapacaktır. Bu düşüncelerle Cumhuriyet sevdalısı emekçi kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü tebrik ediyor,  ÅŸahsım ve örgütüm adına sevgi ve saygılarımı sunuyorum”

 

(EreÄŸli Fm Haber Merkezi)

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük1
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo