Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

7 Adımda Pratik Öfke Kontrolü

7 Adımda Pratik Öfke Kontrolü

Hafif bir tepkiden hiddete kadar farklı yoğunlukta yaşanan öfke, günümüzde en sık gündeme gelen ve en çok zarar veren duygular arasında yer alıyor.

Öfkenin çatışma öncesi bir durum olduÄŸunu söyleyen Psikiyatri Uzmanı Dr. Zafer Atasoy’a göre, bu yıkıcı duyguyu kontrol etme ve yönetme ilk önce ailede öğreniliyor. Dr. Atasoy, öfkenin bedene hakim olmasıyla ortaya çıkan fiziksel iÅŸaretleri şöyle sıralıyor: "Gerginlik baÅŸlar, enerjiyi artıran adrenalin salgısı artar, nefes alıp verme sıklaşır, kalp atışları hızlanır, kan basıncı artar, vücut ve zihin ’savaÅŸ ya da kaç’ tepkisi için hazırdır."

ÖNEMLİ OLAN KAYNAĞA İNMEK

Öfkenin neden beslendiğini bulmanın, çözümü kadar önemli olduğunu söyleyen Dr. Atasoy, bu gerginliği doğuran nedenler arasında engellenme ve sınırlanmaya sık rastlandığını dile getiriyor. Susama, açlık duyguları gibi fizyolojik gereksinimlerin karşılanmaması ve koşulların uygun olmamasının da öfkeyi tetiklediğini belirten Atasoy, "Öfkeyi ruhsal, duygusal bir düzensizlik olarak düşünürsek takıntılı insanlar daha fazla öfkelenmeye yatkındırlar. Beklentilerini karşılayan düzenin dışarıdan gelen bir sebeple bozulmasına dayanamazlar. Takıntılı insanlar özellikle toplumda sıkıntı yaşarlar" diyor.

Anti sosyallik gibi kişilik özelliklerini taşıyanların öfkelerini kontrol etmekte zorlandıklarını sözlerine ekleyen Dr. Atasoy, "Öfke kontrolünde genetik özelliklerin etkisinden bahsedebilmek için onun ispat edilmesi gerekir. Diğer yandan görgü, yetişme ve yetiştirilme biçimi ile bağlantılı öfke kontrolü sorunlarından söz edebiliriz. Kişi yetişirken ne görürse onu benimseyip onu sergiler" diye konuşuyor.

ÖFKE KONTROLÃœ AÄ°LEDE BAÅžLAR 

Önemli olanın öfkeyi tümüyle ortadan kaldırmak deÄŸil, o duyguyla yapılan davranışları kontrol etmek olduÄŸunu belirten Dr. Atasoy, "’Ne oldu da ben öfkelendim, beni kızdıran neydi?’ sorularını içimize dönüp sorabilirsek kendimizi zenginleÅŸtirip, geliÅŸtirmiÅŸ oluruz. Bir ÅŸeyleri deÄŸiÅŸtirip ya da fark edip düzeltme fırsatı yakalamış oluruz" tespitinde bulunuyor.

Öfkeyi kontrol etmenin ve yönetmenin ailede baÅŸlayan, kültürel bir eÄŸitim meselesi olduÄŸunu vurgulayan Atasoy, "Nasıl anne ve baba, tuvalet eÄŸitimi veriyorsa, öfke kontrolü eÄŸitimini çocuklarına vermeliler. Kültürümüzde duygu eÄŸitimi diye bir kavram olmadığı için ailenin yaklaşımı belirleyici oluyor. ÖrneÄŸin, okulda çocuklar kavga ederken bazı ebeveynler ’sen de ona vursaydın’ derken, bazısı ’git öğretmenine söyle’, bazısı da ’git arkadaşınla konuÅŸ’ diyor" ifadesini kullandı.

ÖFKELENMEK BAŞLANGIÇTA KEYİF VERİR

Öfke duygusunun yok edilmesinin söz konusu olamayacağını belirten Dr. Atasoy’a göre, öfke paylaşılmadan yok olan bir duygu deÄŸil. Öfkenin ilk hissedildiÄŸi zaman kiÅŸide hoÅŸluk yarattığını ve keyif verdiÄŸini dile getiren Dr. Atasoy, "Olumsuz tarafı kontrol edilemediÄŸi zaman ortaya çıkar. Öfke konuÅŸulmalıdır. Ãœstünü örtmemek gerekir" önerisinde bulunuyor. Dr. Atasoy, öfkeyi kontrol etme yollarından bazılarını şöyle sıralıyor:

7 ADIMDA ÖFKE KONTROLÜ

• Öfke duygusunun yok edilemeyeceÄŸini unutmayın. 
• Öfke paylaşılmadan yok olan bir duygu deÄŸildir. Niçin öfkelendiÄŸinizi, neler yaÅŸadığınızı, hislerinizin ne olduÄŸunu ve kendinizi nasıl hissettiÄŸinizi paylaşın. 
• Kendinizi ve birbirinizi dinleyin. 
• Duygularınızı paylaşırsanız öfkenizin daha makul karşılanacağını unutmayın. 
• Olayın geliÅŸimini, süreçleri ve alınan tepkileri hazmetmeye çalışın. 
• Öfkenizi kontrol edemiyorsanız öfke doÄŸuran ortam ve durumdan uzaklaÅŸmayı tercih edin. 
• Karakter özelliÄŸiniz ne olursa olsun bir baÅŸkasına zarar verme hakkınız olmadığını unutmayın. 

 
Kaynak: Haber Kaynağı
WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo