Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

30 BÜYÜKŞEHİR VE ZONGULDAK'A YASAK !.

30 BÃœYÃœKÅžEHÄ°R VE ZONGULDAK'A YASAK !.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ulusa sesleniş konuşmasında,


Cumhurbaşkanlığı olarak bizde bakanlık ve kurumlarımızla birlikte tüm gelişmeleri göz önünde bulundurarak kararlarımızı alıyoruz.

Hep söylediğim gibi milletimizden beklentimiz her bireyin kendi karantinasını uygulamasıdır.

Sayıca az da olsa sosyal izolasyon sosyal mesafe temizlik gibi temel kurallara uymayanların olduğunu görüyoruz.

Salgınla mücadele çerçevesinde attığımız adımlara bu gece yarısı itibariyle yenilerini ekliyoruz.

Bu gece itibariyle ülkemizin 30 büyükşehir ile Zonguldak ilimizi belli istisnalar haricinde ilk başta 15 gün süre ile araç giriş çıkışına kapatıyoruz.

Ülkemizin tamamında 20 yaş altı, 1 Ocak 2000 ve üzeri doğumlular için de sokağa çıkma yasağı getiriyoruz.

Yarından itibaren pazar yerleri marketler gibi toplu şekilde bulunan alanlarda maske takması zorunlu olacaktır.

En az 3 adım mesafe kuralına uymayana ceza verilecek.

İkazlara uymayanlara gereken idari ve adli cezalar tereddütsüz şekilde uygulanacaktır.

 

 

 

Ä°ÅžTE GENELGENÄ°N TAMAMI

İçişleri Bakanı Süleyman soylu imzası ile gönderilen Genelgede şunlar kaydedildi:

Fiziksel temas, hava yolu vb. yollarla çok hızlı bulaÅŸabilen ve enfekte olan insan sayısı tüm Dünya’da hızlı ÅŸekilde yükselen Koronavirüs (Covid-19) salgınının, toplum saÄŸlığı açısından oluÅŸturduÄŸu riski yönetebilmek adına sosyal hareketliliÄŸi ve insanlar arası teması azaltarak sosyal izolasyonun mutlak ÅŸekilde saÄŸlanması hayati derecede öneme haizdir. Aksi hallerde virüsün yayılımı hızlanarak vaka sayısı ve tedavi gereksinimi artmakta; vatandaÅŸlarımız hayatlarını kaybetme riski ile toplum saÄŸlığı ve kamu düzeninin ciddi ÅŸekilde bozulmasına sebep olunmaktadır. Koronavirüs salgınının görüldüğü andan itibaren SaÄŸlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun önerileri doÄŸrultusunda baÅŸta ilgili Bakanlıklar olmak üzere kamu kurum ve kuruluÅŸları tarafından birçok tedbir kararı alınmış ve uygulanmıştır. Gelinen noktada Koronavirüs salgınının yayılım hızı göz önüne alındığında; ülke geneli için bugüne kadar alınan tedbirlere ilave olarak yeni tedbirlerin alınması ve bazı ÅŸehirlerimiz için ek tedbirlerin planlanması/uygulanması gerektiÄŸi deÄŸerlendirilmektedir.  Bu çerçevede SaÄŸlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun önerileri, Sayın CumhurbaÅŸkanımızın talimatları doÄŸrultusunda, Ä°l Ä°daresi Kanununun 11/C maddesi ile Umumi Hıfzısıhha Kanununun 27 nci ve 72 nci maddesi kapsamında il valileri tarafından aÅŸağıdaki ek tedbirlerin alınması gerekmektedir;

A- BüyükÅŸehir statüsündeki 30 ilimiz (Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, EskiÅŸehir, Gaziantep, Hatay, Ä°stanbul, Ä°zmir, KahramanmaraÅŸ, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, MuÄŸla, Ordu, Sakarya, Samsun, Åžanlıurfa, TekirdaÄŸ, Trabzon, Van) ile Zonguldak ili için;  1- BüyükÅŸehir statüsündeki 30 ilimiz ile Zonguldak il sınırlarından kara, hava ve deniz yolu ile (toplu ulaşım aracı, özel araç ve yaya vb.) yapılacak tüm giriÅŸ/çıkışlar 03 Nisan 2020 Cuma günü saat 24.00’den itibaren 15 günlük bir süre için geçici olarak durdurulacaktır. 2- Bu illerimizde yaÅŸayan/bulunan tüm vatandaÅŸlarımızın belirtilen süre boyunca illerinden kalmaları esas olacaktır. 3- Bu illerde aÅŸağıda belirtilen durumlarda giriÅŸ/çıkışlara izin verilecektir.

a-) Temel ihtiyaç (gıda/temizlik vb.) malzemeleri ile ilaç ve tıbbi malzemeler başta olmak üzere tüm ticari faaliyetlerin sürekliliği için gerekli olan ürün ve/veya malzemelerin lojistiği, üretimi ve naklinde yurt içi ve dışı taşımacılık kapsamında görevli olanlar ve araçları; malın cinsi, teslimat yeri/alıcı adresi, teslimat tarihini gösteren taşıma irsaliyesi, teslimat makbuz veya fatura vb. belgeler ile giriş/çıkış yapabileceklerdir. Belirtilen amaçlarla kısıtlanan illere giriş yapanlar, giriş amacını gösteren belgeler ile 72 saat sonrasına kadar teslim ilinden ayrılarak ilk çıkış iline dönebilecektir. Bu şekilde giriş/çıkışı sınırlandırılan illere giren ticari araç sürücüleri seyahatleri süresince, değişim sürelerine uyarak maske takmak, temas gerektirdiği durumlarda sosyal mesafeye uymak zorundadırlar.

b-) Yurt içinde ticari yük/yolcu taşımacılığı yapanlar ile uluslararası yük taşımacılığı yapanların giriş-çıkış yasağı getirilen illerimizden transit şekilde geçişlerine müsaade edilecektir. Bu şekilde transit geçişlerine izin verilen ticari yük taşıyıcıları belirtilen illerde zorunlu dinlenme molaları/süreleri hariç hiçbir şekilde duraklama ya da konaklama yapamayacaklardır.

c-) DoÄŸalgaz, elektrik, petrol sektöründe enerji arz güvenliÄŸinin ihtiyaç duyduÄŸu malzemenin nakli ve üretiminin gerçekleÅŸmesinde görevli olanlar ve araçları; enerji sektöründe görevli olduklarına dair ilgili ÅŸirket tarafından düzenlenecek olan görev belgesi ve/veya sevk irsaliyesi ile giriÅŸ/çıkış yapabileceklerdir.  d-) Çalışma hayatı içerisinde yer alan yönetici, çalışan ya da iÅŸyeri sahiplerinin ikamet ve iÅŸyerlerinin farklı illerde bulunması durumunda iller arasındaki giriÅŸ/çıkışları; bu durumu ispatlayan (yerleÅŸim yeri/ikamet belgesi, SGK kayıt belgesi) belgeleri ibraz etmek ÅŸartı ile yapılabilecektir. e-) BaÅŸta saÄŸlık ve güvenlik olmak üzere kamu görevi ve hizmetinin sürekliliÄŸinin saÄŸlanmasında görevli olanlar; görevli olduklarına dair belge veya kimlikle giriÅŸ/çıkış yapabileceklerdir. f-) Yukarıda sayılanlar dışında yer almakla birlikte, Valiler baÅŸkanlığında ilgili meslek kuruluÅŸları (ticaret ve/veya sanayi, esnaf ve ziraat odaları vb.) temsilcilerinin de katılımıyla toplanan “Ä°l Pandemi Kurulları” nın önerileri doÄŸrultusunda illerin özel durumları göz önünde tutularak Ä°l Umumi Hıfzıssıhha Kurullarınca alınacak karar ile kapsama alınacak diÄŸer faaliyetlere özgülenmiÅŸ olanlar, Valilik/Kaymakamlık tarafından düzenlenecek “Seyahat Ä°zin Belgesi” ile giriÅŸ/çıkış yapabilecektir.  B- 81 Ä°limizi Kapsayacak Åžekilde; 1- Tüm il ve ilçelerimizde 01.01.2000 tarihinden sonra doÄŸmuÅŸ olanların sokaÄŸa çıkmaları 03.04.2020 tarihi saat 24:00’den itibaren geçici olarak yasaklanacaktır.  2- Tüm illerde 03 Nisan 2020 Cuma günü saat 24.00’den itibaren ÅŸehir içi hareketliliÄŸinin en aza indirilmesi için alınması gereken ilave tedbirlerin, Ä°l Pandemi Kurulunda görüşülmesi, Ä°l Pandemi Kurulunca tavsiye edilen hususların Ä°l/Ä°lçe Umumi Hıfzıssıhha Kurullarında karara baÄŸlanarak uygulanmaya derhal baÅŸlaması saÄŸlanacaktır. 3- Ä°l ve ilçelerimizde pazar yeri, market ve toplu olarak çalışılan iÅŸyerlerine vatandaÅŸlarımız ve çalışanlar maske ile gireceklerdir. Maske takma zorunluluÄŸu pazarlarda satıcılar için de geçerli olacaktır.  4- Ä°l ve ilçelerimizde meydanlarda sokak ve caddelerde; vatandaÅŸların sosyal mesafeyi gözetmeden toplu olarak yürümelerine veya bulunmalarına izin verilmeyecek, yan yana yürüyen vatandaÅŸlarımızın ise yine sosyal mesafeyi gözeterek yürümelerine dikkat çekilecektir. Yukarıda belirtilen tedbirlere iliÅŸkin Valiler/kaymakamlar tarafından ilgili mevzuatı uyarınca gerekli kararların ivedilikle alınması, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve maÄŸduriyetlere neden olunmaması, alınan kararlara uymayan vatandaÅŸlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282 inci maddesi gereÄŸince idari para cezası verilmesi baÅŸta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereÄŸince iÅŸlem yapılması, konusu suç teÅŸkil eden davranışlara iliÅŸkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli iÅŸlemlerin baÅŸlatılması hususunda; GereÄŸini önemle arz ve rica ederim.

Araç giriş çıkışlarına kapatılan 30 büyükşehir hangileri?

Adana 

Ankara 

Antalya 

Aydın 

Balıkesir

Bursa 

Denizli 

Diyarbakır

Erzurum 

EskiÅŸehir

Gaziantep

Hatay 

Ä°stanbul 

Ä°zmir 

KahramanmaraÅŸ 

Kayseri 

Kocaeli

Konya 

Malatya 

Manisa 

Mardin 

Mersin 

MuÄŸla 

Ordu 

Sakarya 

Samsun 

Åžanlıurfa 

TekirdaÄŸ 

Trabzon  

Van 

 

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

üzgün7
gülücük5
şaşkın2
kızgın2
hayran1
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
Ayşe ç

04 Nisan 2020 - 22:02

Hakkımızda hayırlısı olsun inşallah.

Yorum Yazın

Canlı Radyo