Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

270 yıllık Ramazan topu geleneği

270 yıllık Ramazan topu geleneği

www.ereglifm.com.tr -BÖLGENİN NABZI-


Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde 1750 yılında Sultan 1. Mahmut döneminde Ä°stanbul’dan ilçeye gelen Hacı Bin Saidi Hüseyin (Hacı Hüseyin) tarafından baÅŸlatılan Ramazan topu geleneÄŸinin yerini geliÅŸen teknoloji ile ses bombası aldı. 
1750 yılında Ä°stanbul'dan Alaplı'ya gelen Hacı Bin Saidi Hüseyin'in emri ile Ramazan aylarında iftar ve sahur saatleri topla duyurulmaya baÅŸlandı. Ä°lçede 270 yıllık Ramazan topu geleneÄŸinin yerini teknolojinin geliÅŸmesi ile ses bombası aldı. Ramazan ayında topun içine doldurulan bezlerin etrafa saçılarak kirliliÄŸe sebep olması nedeniyle yerine ses bombası uygulaması baÅŸlatıldı. Ses bombası, iftar ve sahur vakitlerinde bir zabıta kontrolünde patlatılıyor. 
Vatandaşlar, ses bombası uygulamasının çevre kirliliğini önlediğini belirterek, "Ses bombası uygulaması çevreyi koruma adına güzel bir uygulamadır. Fakat geleneksel Ramazan topunun o tok sesini özledik. Ses bombası Ramazan topu ile aynı tadı vermiyor. O eski geleneksel Ramazan topunun sahile konmasıyla beraber orada patlatılmasını istiyoruz" diye konuştular.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

kızgın2
hayran1
üzgün1
gülücük0
şaşkın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo