23 NİSAN REGAİB KANDİLİ

Üç aylar ne zaman baÅŸlıyor? Müslümanlar için büyük öneme sahip Üç aylarda neler yapılmalı, nasıl dua edilmeli? Rızâ-i ilâhî için edilen duaların,ibadetlerin mühim olduÄŸu Ramazan, Åžaban ve Recep ayları olarak bilinen 3 Aylar ne zaman baÅŸlayacak? Bu aylarda hangi ibadetlerin yapılması uygundur?
3 Ayların İslam Alemi için önemi büyük olan kutsal aylardır. Herkesin büyük bir heyecanla beklediği bu aylar hangi tarihlerde başlayacak? İslam Alemi için kutsal olan bu mübarek ayların önemi,fazileti nedir? bu dönemde hangi ibadetler, dualar yapılır? İşte Üç aylarla ilgili merak ettiğiniz tüm detaylar burada...
Müslüman aleminin en önem verdiği3 ayların başlamasına az kaldı. Bu mübarek ayların başlama tarihleri ise merak konusu oldu. 2015 Ramazan ayının ilk orucunu hangi gün tutacağız? İşte3 aylar hakkında merak edilen başlama tarihleri ve genel bilgiler.
Müslüman aleminin en önem verdiği3 ayların başlamasına az kaldı. Bu mübarek ayların başlama tarihleri ise merak konusu oldu. 2015 Ramazan ayının ilk orucunu hangi gün tutacağız? İşte3 aylar hakkında merak edilen başlama tarihleri ve genel bilgiler.
Ramazan Ayı Ne Zaman?
Ramazan ayı 2015 yılında 18 Haziran günü başlayacaktır. On bir ayın sultanı olarak adlandırılan Ramazan ayı 18 Haziran Perşembe 2015 günü başlayacaktır.
Üç Aylar Ne Zaman Başlıyor?
Üç aylar olarak bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayı başlangıcı 20 Nisan 2015 Pazartesi günü başlayacaktır.
Ramazan Ayının Hilal İle Belirlenmesi
Hesaba, takvime göre hareket edilmez. Hilalin görüleceÄŸi gün deÄŸil, doÄŸacağı gün, doÄŸru olarak hesapla tespit edilir. Fakat dinimiz, oruca baÅŸlamayı ve bayramı, hilalin doÄŸmasına deÄŸil, hilalin görülmesine baÄŸlamıştır. Hadis-i ÅŸerifte, (Hilali görünce oruç tutun, tekrar görünce orucu bırakın) buyuruldu. Hilal, ya hesapla bulunan günde veya bir gün sonra görülür. Hesapla bildirilen günden önce asla doÄŸmaz, doÄŸmadığı için de görülemez, çünkü Allahü teâlânın koyduÄŸu nizamda eksiklik, yanlışlık yoktur. GüneÅŸin ve ayın hangi saatte doÄŸup batacaklarını, çok önceden hesapla bilmek mümkündür. Yeni ayın hilali hesapla bulunan zamanda doÄŸar, fakat havanın bulutlu olması gibi sebeplerle bazen doÄŸduÄŸu gün görülmeyebilir. Ramazan ayını tespit için, hilali aramak ve görmek gerekir. Hicri kameri ay 29 gün de çekebileceÄŸi için, hilal görülünce Åžabanayının 29’u da olabilir. EÄŸer görülemezse, Åžaban ayını 30’a tamamlamak gerekir. Hilali görmekle ramazanın baÅŸlaması, hesapla bulunandan bir gün sonra olabilir, fakat bir gün önce olamaz, çünkü hilalin, hesapla bulunan günden önce doÄŸması ve görülmesi mümkün deÄŸildir.
Ramazan ayının her yıl 30 gün çektiÄŸini sananlar da var. Hâlbuki kameri aylar bazen 29, bazen 30 gün çeker. Hep 30 çekse, hicri yıl 360 gün olur. Her yıl, 10-11 gün erken gelmesinin sebebi, kameri ayların bazen 29 çekmesinden dolayıdır.

Bu üç aya dinimizde son derece önem verilir; Müslümanlar adeta bu ayları iple çeker ve bu ayları deÄŸerlendirmek için azami gayret gösterirler. “Mübarek üç aylar" diye bilinen aylar bu ÅŸekilde hiçbir kaynakta yer almamasına raÄŸmen Müslüman toplumlarda özel bir yeri vardır. Şüphesiz bu durum “onbir ayın sultanı" diye anılan Ramazan Ayı’nın çekim kuvvetinden dolayıdır. İslamî-Hicri takvimin 7. ve 8. ayları olan Recep ve Åžaban"ın diÄŸer aylar arasında fonksiyonları Ramazan"dan önce gelmeleri ve böylece hazırlık dönemi olmaları hasebiyledir.
ÜÇ AYLAR: RECEB, ŞABAN, RAMAZAN...
Resûl-i Ekrem -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz, "Receb Allah Teâlâ’nın,Åžaban benim, Ramazan ümmetimin ayıdır." "Receb ayının, diÄŸer aylar üzerine fazileti, Kur’ân-ı Kerîm’in diÄŸer sözlere olan üstünlüğü gibidir. Åžaban ayının diÄŸer aylara nispetle fazileti, benim, diÄŸer peygamberlere olan üstünlüğüm gibidir,Ramazan’ın diÄŸer aylara göre fazileti ise, Allâh Teâlâ’nın, mahlûkâtı üzerine yüceliÄŸi gibidir." buyurmuÅŸtur. Oruç, Recep ve Åžaban’da nafile, Ramazan’da farz olarak bu aylarda yapılacak ibadetlerin ağırlık merkezini teÅŸkil etmektedir.
Receb Ayı: Rasûlüllâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Receb ayına kavuÅŸunca şöyle duâda bulunurdu: "Allâhümme bârik lenâ fi Recebe ve Åža’bân ve belliÄŸnâ Ramazân: Yâ Rabbi! Receb ve Åžabanı bize mübarek eyle, bizi Ramazan’a kavuÅŸtur."
Sallâllâhu aleyhi ve sellem Efendimiz, bu ayda oruç tutmamızı, fakir fukaranın dertleriyle diÄŸer zamanlardan daha fazla ilgilenmemizi, hayırlar yapmamızı tavsiye etmiÅŸ, böyle yapıldığında büyük ecre nâil olunacağını müjdelemiÅŸtir.
Regaib Gecesi: Bu ayın ilk Cuma gecesi, mübarek Regâib gecesidir (23/04/2015). Bazı âlimlerin açıklamalarına göre, Peygamber Efendimiz bu gece pek çok rûhânî ahvâl ve ikrâma kavuÅŸmuÅŸ olmakla, yüce Allâh’a şükür için on iki rekat namaz kılmıştır. Bu gece, duâların kabul edildiÄŸi müjdelenen sayılı gecelerdendir.
Mirac Gecesi: Receb ayının 27. gecesi de (15 Mayıs 2015 Cuma) mübarek Mirac gecesidir. İsrâ ve Mirac hâdisesinin vukû bulduÄŸu bu gecede 12 rekat nafile namaz kılınması müstahsen (güzel, iyi, hayırlı) kabul edilmiÅŸtir. Her rekatında, Fatiha ile bir sûre okuyarak, 2 rekatta bir selam vermeli, namaz tamamlandıktan sonra, 100 defa "Subhânallâhi velhamdülillâhi ve lâ ilâhe illâllâhu vallâhu ekber" demeli, sonra 100 defa "EstaÄŸfirullâh, el-Azîm", sonra yine 100 defa "Allâhümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed" diyerek, Peygamber Efendimiz’e salât ü selâm okumalıdır. Gündüzünde de oruçlu bulunmaya gayret etmeli.
2015 Yılında Ramazan ayı perşembe günü başlıyor ve yine perşembe günü bitiyor. Kadir gecesi ise 13 Temmuz Pazartesi gününe denk geliyor.

Sevgili Peygamberimiz, mübarek üç aylar için, “Recep Allah"ın ayı, Åžabanbenim ayım, Ramazan ise ümetimin ayıdır" (Buhârî) buyurmuÅŸlardır.
Rasulullah, Ramazan ayı dışında en fazla Recep ve Åžâban aylarında oruç tutmuÅŸlardır. Recep ayı girdiÄŸinde de, “Allah"ım, bize Recep ve Åžaban"ı mübarek kıl ve bizi Ramazan"a ulaÅŸtır" (KeÅŸfu"l Hafa) diye dua etmiÅŸtir.
Bu üç ayda ayrıca Regaip Kandili, Berat Kandili, Miraç Kandili ve Kadir geceleri bulunmaktadır. Ramazan ayındaki farz orucun yanısıra Rasululah, Recep veŞaban aylarında da Müslümanları oruç tutmaya teşvik etmiştir.
Üç Aylar 2015 bu yıl 20 Nisan Pazartesi günü baÅŸlıyor. 3 Ayların BaÅŸlangıcı; Kamerî takvimin yedinci, sekizinci ve dokuzuncu ayları olan Recep, Åžaban veRamazan ayları gelenekte “üç aylar" diye adlandırılır.
Peygamber Efendimiz (S.a.v) bu aylarda daha çok ibadet etmiş ve bizlere, bu aylarda ibadetlerimizi artırmamızı ve günahlardan kaçınmamızı tavsiye etmiştir. Müslümanların tutmakla yükümlü oldukları farz olan orucun Ramazan ayının tamamı oluşu, Recep ve Şaban aylarında, Peygamberimizin zaman zaman oruç tutması bu aylarda yapılması gereken ibadetlerin başında oruç tutulması gerektiğini ifade etmektedir.
2015 Yılındaki Önemli gün ve Geceler:
3 aylar içerisinde birçok önemli gün ve geceler bulunmaktadır.
Mevlid Kandili:2 Ocak 2015 Cuma
Regaib Kandili: 23 Nisan 2015 PerÅŸembe
Miraç Kandili:15 Mayıs 2015 Cuma
Berat Kandili:1 Haziran 2015 Pazartesi
Ramazan Ayı Başlangıcı:18 Haziran 2015 Perşembe
Kadir Gecesi:13 Temmuz 2015 Pazartesi
Ramazan Bayramı: 17 Temmuz 2015 Cuma

PEYGAMBERİMİZİN OKUDUĞU ÖZEL DUA
Peygamber Efendimiz, üç aylara eriÅŸtiÄŸinde diÄŸer günlere nazaran ibadetlerini daha da artırıyor ve sık sık ÅŸu duayı okuyordu: “Allahümme bârik lena fî recebe ve ÅŸa’bân ve belliÄŸna ramazan (Allah’ım Recep ve Åžaban ayını bize bereketli kıl ve bizi Ramazan ayına ulaÅŸtır).”
Kandiller geçidi olarak adlandırılan, Regâib, Miraç, Berat ve Kadir gecelerinin de içindebulunduÄŸu 3 aylar, kendimizi denetleme ve deÄŸerlendirmenin, taat, ibadet ve şükürlerimizi artırmanın, bir kere daha geçmiÅŸimizin muhasebesini yapıp geleceÄŸe hazırlıklı olmanın bir vesilesidir. Regâib gecesi, müminlerin maÄŸfiret mevsimi 3 aylara raÄŸbet etmeleri ve onun taşıdığı manalardan, deÄŸerlerden istifade etmeleri gerektiÄŸine dair mesaj yüklü bir gecedir. Sahabe efendilerimiz peygamber efendimizin 3 aylardaki ibadetini, orucunu şöyle anlatıyor:
Said İbnu Cübeyr (ra)’e Receb ayındaki oruçtan sordum. Bana ÅŸu cevabı verdi: İbnu Abbas (ra)’ı dinledim, şöyle demiÅŸti: “Resulullah (sav) Recep ayında bazı yıllarda öyle oruç tutardı ki biz, “(Galiba) hiç yemeyecek (ayın her gününde tutacak)” derdik. (Bazı yıllarda da öyle) yerdi ki biz, (Galiba) hiç tutmayacak” derdik.”
ÜÇ AYLARIN FAZİLETİ
3 aylarda yapılan ibadet Allah (c.c) katında diğer iabdetlerden kat kat üstündür. 3 aylar, mahzun gönüllere neşe ve sevinç kaynağı olmak, yıkık kalpleri mamur eylemek, insanı insan yapan, değerine değer katan bütün güzelliklerle bu feyizli anlardan nasiplenmek mevsimidir.
Receb’i “Allah’ın ayı” olarak nitelendiren Peygamberimiz s.a.v.’e bunun hikmeti sorulduÄŸunda buyurmuÅŸtur ki:
“Çünkü bu ayda özellikle maÄŸfiret boldur. Bu ayda halkın kan dökmesine mani vardır. Bu ayda Allah Tealâ peygamberlerinin tevbelerini kabul buyurmuÅŸtur. Bu ayda peygamberlerini düşmanlarından korumuÅŸtur.”
“Receb büyük bir aydır. Allah bu ayda hasenatı kat kat eder. Receb ayında bir gün oruç tutana, bir yıl oruç tutmuÅŸ gibi sevaba kavuÅŸur. 7 gün oruç tutana, Cehennem kapıları kapanır. 8 gün oruç tutana Cennetin 8 kapısı açılır. On gün oruç tutana, Allah istediÄŸini verir. 15 gün oruç tutana, bir münadi, ’GeçmiÅŸ günahların affoldu’ der. Receb ayında Allahü teâlâ Nuh aleyhisselamı gemiye bindirdi ve o da, Receb ayını oruçlu geçirdi. Yanındakilere de oruç tutmalarını emretti. (Taberânî)
“Åžaban ayının on beÅŸinci gecesi (Beraat Kandili) olduÄŸu zaman, gecesinde ibadete kalkın, o gecenin gündüzünü (on beÅŸinci günü) de oruçlu geçirin. Çünkü o gece güneÅŸ batınca Allah Tealâ (bizce kavranması mümkün olmayan bir keyfiyetle) dünya semasına iner ve güneÅŸ doÄŸana kadar: ’Benden maÄŸfiret dileyen yok mu, ona maÄŸfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım . (Bir derde) müptelâ olan yok mu, ona afiyet vereyim.’ buyurur.”
Son derece haklı olarak “Onbir Ayın Sultanı” diye adlandırılan, mahyaların bu aya özgü iltifatlarla donandığı, evveli rahmet, ortası maÄŸfiret, sonu ise cehennem azabından kurtuluÅŸ olan Ramazan-ı Åžerif, bütün ayların içinde en nadide olanıdır.
Oruç nimeti bu aya has olarak farz kılınmıştır. Kur’an -ı Kerim bu ayda indirilmiÅŸtir. Bin aydan daha hayırlı olduÄŸu haber verilen Kadir Gecesi yine bu ayın içinde gizlidir. Ayrıca bu ayda ifa edilen bir farzın, diÄŸer aylarda yerine getirilen yetmiÅŸ farza bedel olduÄŸu bildirilir.
ÜÇ AYLARI NASIL DEĞERLENDİRMELİ?


Bu günlerde nefisler hesaba çekilmeli, ana sermayemiz olan ömrümüzün nerede ve nasıl tüketildiÄŸi gözden geçirilmeli, amel defterimize neler yazıldığı, MahÅŸer günü kurulacak büyük divanın tek Hâkimi Yüce Allah’ın (cc) hakkımızda nasıl bir hüküm vereceÄŸi düşünülmelidir.
Bu aylar dua ve tövbelerimizin kabul edilme ümidini daha fazla hissedeceğimiz aylardır.
– Kur’an-ı Kerim okunmalı, okuyanlar dinlenmeli, uygun mekânlarda Kur’an ziyafetleri verilmeli, Kelamullah’a olan sevgi, saygı ve baÄŸlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.
– Peygamber Efendimize (s.a.s.) salât ve selâmlar getirilmeli, O’nun ÅŸefaatini ümit edip, ümmetinden olma ÅŸuuru tazelenmeli.
– Tefekkürde bulunulmalı, “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah’ın benden istekleri nelerdir” gibi konular baÅŸta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.
4 Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli, manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk’a niyazda bulunulmalı
– Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı, gönüller alınmalı, kederli yüzler güldürülmeli.
– Günahlara samimi olarak tövbe ve istiÄŸfar edilmeli, idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamette bulunulmalı.
– Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı, vefa ve kadirÅŸinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.
– Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaÅŸlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, ÅŸefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.
-Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli, iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.
– Hayattaki manevî büyüklerimizin, hocalarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diÄŸer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, mesaj yahut e-mail çekerek tebrik edilmeli, duaları istenmeli.
-Başta bütün insanlık olmak üzere kendimize ve sevdiklerimize mümkün mertebe ismen dualar etmeli.
Üç Ay Duaları


Bismillahirrahmanirrahim
Allahümme barik lena fi Recebe veÅžaban ve belliÄŸna Ramazanvahtim lena bil’iman ve yessir lena bil’Kur’an
RECEB-İ ŞERİF DUALARI
10 Gün Subhanallahil Hayyi’l-Kayyûm
10 Gün Subhanallahil Ehadi’s-Samed
10 Gün Subhanallahil Gafuru’r-Rahîm
ŞABAN-I ŞERİF DUALARI
10 Gün Yâ Lâtif (Celle Åžanühu)
10 Gün Yâ Rezzak (Celle Åžanühu)
10 Gün Yâ Aziz (Celle Åžanühu)
RAMAZAN-I ŞERİF DUALARI
10 Gün Yâ Erhamerrâhimin
10 Gün Yâ Gaffârezzünûb
10 Gün Yâ Atikarrikab
Not: Bu dualar, günde en az yüzer defa okunmalıdır.





İlk Yorumu Siz Yazın!