Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

100 metrekarelik dükkanda...

100 metrekarelik dükkanda...

Amerika, Kanada ve Avrupa ülkelerine...


Kenevir hasadının devam ettiÄŸi Kastamonu’da, bir üretici 100 metrekarelik dükkanında iÅŸlediÄŸi ürününü Amerika, Kanada ve Avrupa ülkelerine ihraç ettiÄŸini bildirdi.
Edinilen bilgiye göre, gittiği fuarlarda kendirle yapılan ürünlere büyük merak duyan Erdoğan Topuz, yaşadığı Hanönü ilçesinde 100 metrekare alana sahip küçük bir dükkanda ürettiği kenevirden ürün yapmaya karar verdi.
Ä°lk olarak Samsun’un Vezirköprü ilçesinde kenevir ektiren ErdoÄŸan Topuz, buradan elde ettiÄŸi tohumla ilçesinde 70 dekar alanda kenevir ekmeye baÅŸladı. Daha sonra ekim alanlarını geniÅŸleten Topuz, elde ettiÄŸi ürünü kurduÄŸu küçük atölyede iÅŸleyerek iç ve dış piyasaya pazarlamaya baÅŸladı. Topuz, 100 metrekarelik alanda kenevirden elde ettiÄŸi ürünleri Amerika ve Kanada baÅŸta olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediyor.
Bu yıl da kenevir ekimi gerçekleÅŸtiren ErdoÄŸan Topuz, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın kenevirle ilgili açıklamaları üzerine geçtiÄŸimiz yıl 40 dekar olan ekim alanını bu yıl 70 dekara çıkardı. 70 dekar alanda imece usulüyle tek tek kenevirleri söken Topuz, söktüğü bu kenevirleri tohum olarak kullanmayı düşündüğünü söyledi.

“Geleneksel yöntemlerle ektiÄŸimiz kenevirin hasadını yapıyoruz”
Hanönü ilçesinde 4 yıldır kenevir ekimi yaptığını söyleyen ErdoÄŸan Topuz, “GeçtiÄŸimiz yıl 40 dönüm kenevir bitkisi ektik. Bu yıl ise 70 dönüm alanda kenevir ektik. Bu seneki ekimimiz tamamen tohumluktu, yöremizin ihtiyacını karşılamak için kenevir ektik. Kullandığımız tohum yöremize ait olan has tohumumuzdur” dedi.
Hasadını yaptıkları keneviri birkaç gün hava ÅŸartlarına baÄŸlı olarak tarlada beklettiklerini söyleyen Topuz, “Hasadını yaptığımız keneviri topladıktan sonra birkaç gün kurumasını bekliyoruz. Kuruduktan sonra çırpılacak, çırpıldıktan sonra ıslanacak, ıslandıktan sonra soyulup taranacak, taranma iÅŸleminin gerçekleÅŸtirilmesinin ardından ip halini alıyor. Ä°pten de çeÅŸitli ürünler yapacağız. Keneviri Mart ayında ekiyoruz, lif olursa AÄŸustos ayında sökümüne baÅŸlıyoruz. Ama tohum olursa Eylül ayında söküyoruz. Åžu an 70 dönüm ektiÄŸimiz için işçilerimizin sayısı da az olduÄŸundan dolayı iÅŸlerimizi biraz sıkıştırdık. Bu iÅŸlemler hala ilkel yöntemlerle yapılıyor. Yurt dışında bu iÅŸlem makineleÅŸmiÅŸ ama hala Türkiye’de bu iÅŸlem için makine teknolojisi ve fabrikası da yoktur. Kenevir hasadını kendi imkanlarımızla ilkel yöntemlerle yapıyoruz. Ä°p, urgan, halat, sicim gibi ürünleri bizler hala el ile yapıyoruz. CumhurbaÅŸkanımızın da talimatları doÄŸrultusunda bu sene 70 dönüme çıkarttık ekim iÅŸlemimizi” dedi.

“Bölgemizin tohum ihtiyacını karşılamak istiyoruz”
Kastamonu’da kenevir tohumu için kararlılıkla çalıştıklarını belirten Topuz, “Kastamonu’nun ve bölgemizin tohum ihtiyacını karşılamak istiyoruz. Dışarıdan tohum girmesini istemiyoruz. CumhurbaÅŸkanımız talimat verdikten sonra bizler, bu iÅŸi daha da geliÅŸtirmeye çalıştık. Bir ÅŸeyler yapacağız inÅŸallah. Ä°limize, ilçemize ve ülkemize de katkı saÄŸlayacağız bu konu hakkında” diye konuÅŸtu.

“MakineleÅŸebilirsek Avrupa ülkeleriyle yarışırız”
Türkiye’nin büyük bir kısmının Kastamonu ve Samsun bölgesinde ekildiÄŸi kenevirin geleneksel yöntemlerle hasadının yaptıklarını anlatan Topuz, “MakineleÅŸerek Avrupa ülkeleriyle yarışabilir hale geliriz. EktiÄŸimiz kenevirlerden elde ettiÄŸimiz ipleri atölyeye getiriyoruz, daha sonra da çiçeklerden elde ettiÄŸimiz kök boyası ile boyuyoruz. Ä°plerden kilim, file, çanta, paspas gibi çok çeÅŸitli ev tekstili hayvansal ürünler yapıyoruz. Burada yaptığımız ürünleri Avrupa ülkelerinden sonra Amerika ve Kanada’ya gönderip, oradaki pazarlarda satışa sunuyoruz. Bu ürünlerin maliyeti çok fazla. Avrupa ülkelerinde olan üretimler makineleÅŸmiÅŸ hale gelmiÅŸ, teknolojileri çok geniÅŸ ama bizde ise onların sahip olduÄŸu teknolojilerden hiçbiri yok. Devletimizin bize desteÄŸi olursa Avrupa ülkeleri ile de yarışabilir, hatta Avrupa’yı geçebiliriz. Ama bunun için makineleÅŸmek gerekiyor. Devletimizin desteÄŸi gerekiyor. Kenevirden 50 bin çeÅŸit ürün yapılıyor. Biz, bunun sadece ip ve urgan kısmındayız. Dışa bağımlı olan ülkemizde bu üründen gazete, sigara kağıdı, hatta para dahi yapabiliriz” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Keneviri söktükten sonra kuruması için tarlaya bıraktıklarını anlatan Topuz, “Hava ÅŸartlarına baÄŸlı olarak 10-15 gün gibi bir sürede kenevir tarlada kuruyor. Kuruduktan sonra tekrar çırpıyoruz ve tohumunu alıyoruz. Tohumları aldıktan sonra geriye kalan kısımlarını artık lif olarak kullanacağız” ifadelerini kullandı.

“Kenevirden ince ip elde edebilmek için fabrika kuracak”
Türkiye’de ÅŸu anda ince ip elde edilebilmesi için bir fabrikanın bulunmadığını belirten Topuz, ÅŸunları kaydetti:
“Daha önce 100 metrekarelik bir dükkanda çalışmaya baÅŸladık. Fakat zamanla bu dükkan bize yetersiz gelmeye baÅŸladı. Kapasitemizde arttı, iÅŸlerimizde arttı. Bizde Hanönü ilçemizde 7 bin metrekarelik bir yer aldık. Burasının bin 500 metrekarelik kısmına kapalı alan yapacağız. Maddi sıkıntılarımız nedeniyle henüz bu projeye baÅŸlayamadık. Fakat tamamladığımızda yaklaşık 30 kiÅŸiye yakın insanı burada istihdam etmeyi planlıyoruz. Bu sayede kendiri hem kendimiz ekeceÄŸiz hem de üretimini kendimiz yapıp bu tesislerde ip yapacağız. Åžu anda Türkiye’de ince ip yapacak makine bulunmuyor. Biz, burada ince ip yapmak için uÄŸraşıyoruz. Åžu anda bu yılki ürünlerle birlikte elimizde 80 tona yakın ürün var, yani hammadde bulunuyor. Bunlar iÅŸlenecek, ayrılacak, ıslanacak, yani bir takım aÅŸamalardan geçirildikten sonra kilim, paspas, urgan, sicim gibi çeÅŸitli ürünler yapacağız. Bu elde ettiÄŸimiz ürünleri artık yurt dışına ihraç edeceÄŸiz. İç piyasada da müşteri bulabilirsek iç piyasaya da verebiliriz.”

"Kenevir tohumunun fiyatının yükselmesini istiyoruz"
Samsun’dan Hanönü ilçesine kenevir hasadına gelen işçilerden Osman Gökhan ise, “Burada kenevirin kabuÄŸunu almıyorlar, sadece kenevirin tohumunu merak edip onu alıyorlar. Kenevir tohumu merak edildiÄŸi için alınıyor. Devlet kenevirin tohumunu kilosu 40 liradan alıyor. Kenevir tohumu merak ediliyor. Bu yüzden kenevir tohumunun kilo fiyatının 100 lira olmasını istiyoruz. Çünkü tohum için işçilik çok fazla, uÄŸraÅŸ veriyoruz. CumhurbaÅŸkanımızdan bu konu hakkında yardım bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük9
şaşkın1
hayran0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo