Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

100 kişi bir araya geldi, ‘tarihe’ sahip çıktı!

100 kiÅŸi bir araya geldi, ‘tarihe’ sahip çıktı!

Zonguldak’ın EreÄŸli ilçesine baÄŸlı Kandilli beldesinde, yılardır atıl durumda bulunan ve adeta beldenin simgesi haline gelen raylı taşıma sistemi ‘Varagel’in turizme kazandırılması için çalışma baÅŸlatıldığı bildirildi.


Edinilen bilgiye göre, aralarında Belediye BaÅŸkanı Mustafa Aydın’ın da bulunduÄŸu 100 gönüllü kiÅŸi, yaklaşık 150 metrelik tepeden sahildeki madene 130 yılı aÅŸkın süredir işçi ve malzeme nakli gerçekleÅŸtiren, 5 yıldır ise atıl durumdaki raylı sistemin turizmine kazandırılması için seferberlik ilan etti.
“Kandilli sahipsiz deÄŸil”
BaÅŸkan Mustafa Aydın, gazetecilere açıklamasında, belde halkının sivil inisiyatif grubu oluÅŸturduÄŸunu belirterek, “Kandilli sevdalıları, Kandilli’yi temsil eden eserlerin korunması için çaba gösteriyorlar. Bu alan Kandilli’yi temsil eden bir alan. ArkadaÅŸlarımız burada bir çalışma vardı. Kandilli sahipsiz deÄŸil. Herkes buraya sahip çıkıyor. Ä°nÅŸallah bu çalışmalar yetkililerin dikkatini çeker ve daha aktif olmalarını saÄŸlar” dedi.
Söz konusu alanın 2015 yılından itibaren Tabiat ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından koruma altına alındığını ve turizme kazandırılması için proje başlatıldığını anlatan Aydın, şu sözlerle konuştu:
“Bürokrasideki bazı gecikmeler yaÅŸandı. Dolayısıyla müdahalesi gecikince alan bakımsız kaldı. Biz belediye olarak gerekli giriÅŸimleri yaptık. Burayı tanıtmaya devam edeceÄŸiz. Valimizi ziyaret ettireceÄŸiz. Burası ile ilgili sürmekte olan projenin hızlandırılmasını saÄŸlayacağız. Bu bölge maden ile var olan bir yer. Hayatta kalması da maden ve turizmden geçiyor. Yerel turizmden pay alması için çalışmalarımıza devam edeceÄŸiz.”
Gerekli adımların atılmadı iddiası
Kandilli Kültür DerneÄŸi BaÅŸkanı Korhan Us da varagel bölgesinin Kandilli Belediyesi, Türkiye TaÅŸkömürü Kurumu (TTK) ve derneklerinin destekleri ile Tabiat ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nca koruma altında tutulduÄŸunu ancak gerekli adımların atılamadığını ifade etti.
Kalabalık daha sonra varagelin bulunduğu alanda temizlik çalışması gerçekleştirdi.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük4
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo