Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

1 MAYIS MİTİNGLE KUTLANDI!..

1 MAYIS MÄ°TÄ°NGLE KUTLANDI!..

Türk-Ä°ÅŸ, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü, çeÅŸitli sendikalara baÄŸlı işçilerin katılımıyla madenci kenti Zonguldak’ta kutladı.

Kutlama programı kapsamında Zonguldak Şehir Terminali mevkisinde toplanan işçiler, Türk-İş yöneticileri, sendika genel başkanları, bazı milletvekilleri ve milletvekili adaylarının yanı sıra belediye başkanlarının da yer aldığı kortej, Madenci Anıtı önüne kadar yürüdü.

Türk-Ä°ÅŸ Genel BaÅŸkanı Ergün Atalay, burada düzenlenen mitingde yaptığı konuÅŸmada, Soma ve Ermenek’te 330 madencinin iÅŸ cinayetine kurban gittiÄŸini, Zonguldak kömür havzasının da bugüne kadar 5 bin maden ÅŸehidi verdiÄŸini söyledi.

Bölgenin madenle anıldığı için bugün kentte olduklarını anlatan Atalay, ’Buradan Türkiye’ye ve Ankara’ya sesleniyorum. Bu ocaklarda 15 bin kiÅŸinin çalışması gerekiyor. Maalesef 9 bin işçi çalışıyor. En az 5 bin işçiye bu vilayetin ihtiyacı var" dedi.

Atalay, kentte herkesin madenle bağının olduÄŸunu, ülkeyi yönetenlerin Zonguldak’a kulak vermesi gerektiÄŸini belirtti.

7 Haziran’da genel seçimlerin yapılacağını hatırlatan Atalay, "Ãœlkede 13 milyon sigortalı var. 3 milyon civarında iÅŸsiz var, yaklaşık 4 milyon kayıt dışı var. Biz bu ülkenin çoluÄŸumuzla çocuÄŸumuzla 50 milyonuyuz. Bu 50 milyonun taleplerine ülkeyi idare edenler kulak vermeli. Can kulağıyla dinlemeli, yoksa 7 Haziran’da işçinin, çiftinin, memurunun dediÄŸini yerine getirmeyenleri alaÅŸağı ederiz" ifadesini kullandı.

Atalay, geçmiş yıllardaki büyük maden kazalarına değinerek, ülkede her gün 3 işçinin iş cinayetine kurban gittiğini, bunları önlemek için bu alanlarda olduklarını dile getirdi.

-"Kimsenin burnu kanamadan 1 Mayıs bitmeli"

Asgari ücretle ve yokluk sınırında çalışmak istemediklerini vurgulayan Atalay, şöyle konuştu:

"Bu ülkede 800 bin taÅŸeron işçi var. Bunların 100 bini asıl iÅŸte çalışanlar. Bunları derhal kadroya geçirmek gerekiyor. Åžekerde, ormanda, karayollarında ve madende 20 yıldır çalışan geçici işçiler var. Onların kadroya geçmesi için de bugün alanlardayız. Bu ülkede bedeli hep emekçiler mi ödeyecek? Bedel ödemekten yorulduk. Bunun için buradayız. Zonguldak böyle bir kalabalık görmedi, burada her görüşten kardeÅŸimiz var. Türk-Ä°ÅŸ 64 yıldır bu ülkede işçiden, mazlumdan ve maÄŸdurdan yana oldu. Olmaya da devam edeceÄŸiz. Bu alandan Türkiye’ye sesleniyorum, Türk-Ä°ÅŸ bugün Ä°zmir GündoÄŸdu, Ankara Sıhhiye, Adana Cumhuriyet Meydanı’nda, Afyon’da, Antalya’da, Türkiye’nin her yerinde 1 Mayıs’ı kutluyor. Kimsenin burnu kanamadan bugün 1 Mayıs’ın bitmesi gerekiyor. Türk-Ä°ÅŸ birlikten, beraberlikten, işçinin, çiftçinin ve emekçinin sıkıntısını ülkenin gündemine taşımaktan yanadır."

Ergün Atalay, 10 Åžubat 2011’de AfÅŸin’de maden işçilerinin iÅŸ kazası geçirdiÄŸini anımsatarak 1540 gündür işçilerin toprağın altında cenazelerinin bulunamadığını, bu sıkıntıların giderilmesi için burada olduklarına iÅŸaret etti.

Türkiye’de örgütlenme sıkıntısı olduÄŸunu savunan Atalay, örgütlendikleri için çok sayıda kentte işçilerin kapının önüne konulduÄŸunu anlattı.

Atalay, ülkede 5 ay 29 gün çalışan geçici işçilerin durumuna deÄŸinerek, "Bu bakış açısı deÄŸiÅŸmeli. EÄŸer deÄŸiÅŸmiyorsa doÄŸruyu yapanları ülkenin başına getirmek durumundayız. 6 milyona yakın emekli de zor ÅŸartlarda yaşıyorlar. Halen saÄŸlıkta katkı payı devam ediyor. Ãœlkeyi yönetenler bu uygulamadan vazgeçmeli" ÅŸeklinde konuÅŸtu. 

Kadın cinayetlerinin devam ettiğine değinen Türk-İş Başkanı Atalay, "Çocuğa iğrenç şekilde muamele uygulayacaksın, sonra öldüreceksin, ondan sonra diyorlar ki Türk-İş Başkanı idamı konuşur mu, bal gibi konuşurum" dedi.

-"Kamuda sözleşme senesi"

Ergün Atalay, bu yıl kamuda sözleşme senesi olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"200 bin kamu işçisinin bu yıl sözleÅŸmesi var. Bu sözleÅŸmeleri seçimden önce bitirmek mecburiyetindeyiz. Bu alandan bir kez daha ifade ediyorum 7 Haziran’dan evvel, sözleÅŸmeyi bağıtlamak istiyoruz. ’Vergi’ diye bir bela var başımızda. Madenci bir kardeÅŸimiz ocak ayında 2 bin lira maaÅŸ alıyorsa, yıl sonuna kadar bu maaÅŸ 1640 liraya düşüyor. Bu çarpık düzeni düzeltmek durumundayız. Vergi sistemini bu sözleÅŸmede yüzde 15’e çekmek zorundayız. Bu Türkiye’deki çalışanların talebidir."

Zonguldak’ta sivil toplum kuruluÅŸlarına seslenen Atalay, madene en kısa zamanda yeterli işçi alınmaması durumunda "anahtarı ülkeyi yöneten baÅŸbakana teslim etmek durumundasınız" ifadesini kullandı. 

Atalay, sendika parasının eÄŸitime, işçinin sosyal yaÅŸamına harcamak durumunda olduklarını, Türk-Ä°ÅŸ’in de bu talimatına sendikaların uyma mecburiyeti bulunduÄŸunu dile getirdi.

Zonguldak Kömürspor’un 3. Lig’de mücadele ettiÄŸini anlatan Atalay, bu takımın 2. Lig’e yükselmesi için kentteki yöneticilere destek çaÄŸrısı yaptı.

- "TTK işçi alınmalı"

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ahmet Demirci ise taş kömürü ithalatı için yılda 4-5 milyar dolar ödendiğini belirterek "Türkiye Taşkömürü Kurumunda (TTK) çalışan sayısı 9 bine indi. Tarihimizin en az sayıda işçisiyle en düşük üretimi yapıyoruz. İşçi alınsın, üretim artsın ve kurumun zararı ortadan kalksın" diye konuştu.

Kentteki sivil toplum kuruluÅŸları adına konuÅŸan Maden Mühendisleri Zonguldak Åžube BaÅŸkanı ErdoÄŸan Kaymakçı da Zonguldak’ın göç verdiÄŸini, taÅŸkömürü kurumunun kapatılmaya ya da özelleÅŸtirmeye doÄŸru sürüklendiÄŸini iddia etti.

-Kutlamalardan notlar

Kentteki kutlamalar kapsamında Ankara başta olmak üzere çevre illerden de gelen binin üzerinde polis görev yaptı.

Miting alanında bir polis helikopterinin sürekli tur atmasının yanında özel harekat ekipleri de binaların çatılarında güvenlik önlemleri aldı.

Yürüyüşe katılan yüzleri siyaha boyalı madenciler, baretleri, taşıdıkları Türk bayrağıyla kaplı temsili tabut ve pankartlarla ilgi odağı oldu.

Başındaki madenci baretiyle konuşan Atalay ile diğer sendika yöneticileri mitinge katılanlara karanfiller dağıttı.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo