Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

MADEN ŞEHİTLERİ ANILDI

MADEN ÅžEHÄ°TLERÄ° ANILDI

Türkiye TaÅŸkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessese Müdürlüğü’nde, 7 Mart 1983’te meydana gelen grizu faciasında hayatını kaybeden 103 maden işçisi için anma töreni düzenlendi.
 

Ä°NAN: “…CAN YANMADAN…”
TTK Genel Müdürü Burhan İnan, törende yaptığı konuşmasında, madencilik sektörünün tehlikeli ve riskli bir iş kolu olduğunu belirterek şunları kaydetti:
“Çok ağır ve tehlikeli iÅŸ ile uÄŸraşıyoruz. Bunun neticesi ortaya çıkan kazalar zaman zaman komÅŸu ülkelerimizde de meydana gelmekte. Ukrayna’da geçtiÄŸimiz günlerde 33 maden işçisi grizu faciasında yaÅŸamını yitirdi. Ãœretim yapmak önemli, güzel. Çok üretmek de hedefimiz. Ãœretim can yanmadan, iÅŸsaÄŸlığı güvenilÄŸi kurallarına uygun olarak yapılırsa o zaman çok anlamlı. Milyonlarca ton kömür üretseniz can yakıyorsanız, insanlar hayatını kaybediyorsa bana göre bu üretim hiç anlamlı deÄŸil.
Devletin her türlü desteÄŸi arkamızda, her türlü imkanı bize sunuyor. Biz de elimizden gelen gayreti yapma hedefindeyiz. Ä°ÅŸ saÄŸlığı ve iÅŸ güvenliÄŸi konusunda çıtayı yükseltmemiz gerekiyor. Ben Ermenek’de meydana gelen kazada kurtarma çalışmalarında bulundum. Orada gördüm ki bizim madencimiz Türkiye ortalamasının üzerinde. Orada maalesef arkadaÅŸlarımız bizden çok daha gerideler. Biz de dünyada bu konuda ileriye gitmiÅŸ ülkelerin gerisindeyiz. Bizim biran önce her türlü tedbiri alarak kendimizi toparlayarak dünyada bu konuda ileri gitmiÅŸ ülkelerin seviyesine gelmemiz lazım. 200 ile -700 arasında açılacak bu kuyu var. Bu kuyunun dosyaları plan projeleri tamamlandı. Bu kuyunun ihalesi önümüzdeki aylarda yapılacak. Bu kuyu da tamamlandığında dört dörtlük bir müessese ile üretimimize devam edeceÄŸiz.”

ALABAÅž: “TTK’YA SAHÄ°P ÇIKILMASINI Ä°STÄ°YORUZ”
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMÄ°S) Genel BaÅŸkanı Eyüp AlabaÅŸ da, yaptığı konuÅŸmada madenciliÄŸin dünyanın en zor ve riskli  mesleklerinden biri olduÄŸunu savunarak ÅŸunları söyledi:
"Madencilik dünyanın en zor ve riskli mesleği. Bizler, havzamızda, 167 yıldır kömür üreterek bu zorluğu ve riski öğrendik. Yaklaşık 5 bin şehit verdik. Ülkemiz ekonomisine can vererek kan vererek madenciliği öğrendik.
Teknolojik geliÅŸmeleri takip ederek ülkemiz ekonomisine katkı vermeye çalışıyoruz. Türkiye TaÅŸkömürü Kurumu, Türkiye madenciliÄŸinin okulu. Bu okul son dönemlerde can çekiÅŸmeye baÅŸladı. Türkiye’nin yıllık 26 milyon ton taÅŸkömürüne ihtiyacı var. TTK’nın norm kadrosu 14 bin kurulu kapasitesi 5 milyon ton olmasına raÄŸmen, kurulu kapasitesinin 3’de 1’i norm kadrosunun yaklaşık 5 binin altında işçi sayısı ile çalışıyor. Türkiye’nin bu kadar kömüre ihtiyacı varken bu bölgenin de devlet ciddiyeti ile yönetilmeye ihtiyacı var. Biz TTK’ya sahip çıkılmasını istiyoruz. TTK yetkililerinin hazineden 3 bin 200 işçi talebi olmasına raÄŸmen bugüne kadar maalesef bu talebi yerine getirmemiÅŸ, cevap vermemiÅŸtir. Bizler, TTK’ya sahip çıkılmasını istiyoruz.
Bölgemizde teknolojik yatırımlara da ihtiyaç var. TTK Genel Müdürlüğü’nün bununla ilgili çalışmaları bulunuyor. Asıl olan, herÅŸeyden önce insan canını korumaktır.
Türkiye’nin taÅŸkömürüne ihtiyacı var. Türkiye’nin Zonguldak’a, taÅŸkömürüne, TTK’ya, yani sizlere ihtiyacı var. Her ÅŸeyden önce saÄŸlığınıza ve iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸine dikkat edeceksiniz. Çalışma ortamınızın güvenli olmasını saÄŸlayacaksınız. Çalıştığınız iÅŸyerinde, kartiyede, ocakta, ayakta iÅŸgüvenliÄŸine aykırı bir durum olduÄŸunda en yakın amirinize sonra Sendikanıza haber veriniz. Biz oradaki iÅŸ güvenliÄŸi tedbirlerini aldırabilelim.”

MUTLU; VEFA BORCU
Törende konuÅŸan GMÄ°S Armutçuk Åžube BaÅŸkanı Ä°sa Mutlu ise ÅŸehitleri anmanın vefa borcu olduÄŸunu söylerek, “ama biz, öldükten sonra anılan insanlar deÄŸil yaÅŸarken, çalışırken de insanca yaÅŸam ÅŸartlarının kendilerine sunulduÄŸu bir işçi sınıfı olmak istiyoruz. Türkiye’de maden işçileri olarak son dönemde huzursuzuz. YaÅŸadığımız acılar ve ödediÄŸimiz bedellerle beraber iÅŸyerlerimizle ilgili yaÅŸadığımız sıkıntılar bizleri derinden yaralamakta ve üzmektedir. Madenciler olarak bir takım haklarımızın iade edilmemiÅŸ olması, hatta yasalarla bize tanınan hakların maalesef halen iÅŸverenler tarafından uygulanmamış olması da ayrıca üzüntü verici bir olaydır. Ä°nanıyorum ki gelecekte sadece öldüklerinde hatırlanan maden işçileri deÄŸil, yaÅŸarken insanca yaÅŸam ÅŸartlarının sunulduÄŸu ve hakların kendilerine iade edildiÄŸi bir işçi sınıfı olacağız” diye konuÅŸtu.

Konuşmaların ardından faciada hayatını kaybeden 103 maden işçisi için dua edildi, mevlit şekeri dağıtıldı. Ardından kazasız-belasız çalışma dilekleriyle kurban kesildi.

Törene EreÄŸli Belediye BaÅŸkanı Hüseyin Uysal, Türkiye TaÅŸkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan Ä°nan, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMÄ°S) Genel BaÅŸkanı Eyüp AlabaÅŸ ve yönetim kurulu üyeleri,siyasi parti yöneticileri, GMÄ°S’e baÄŸlı ÅŸubelerin baÅŸkan ve yöneticileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile maden işçileri katıldı.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo