Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

AMAN DİKKAT!..

AMAN DÄ°KKAT!..

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, baÅŸkasının Facebook hesabında herkese açık profil resmini alarak kullanan sanığa verilen mahkûmiyet kararını bozdu. Kararda, fotoÄŸrafın herkese açık olması nedeniyle “hukuka aykırı olarak ele geçirme ve yaymadan söz edilemeyeceÄŸi” belirtildi.
 
Cumhuriyet Gazetesi’nin haberine göre Ä°stanbul’da bir sanık hakkında baÅŸkasının “Facebook” hesabındaki fotoÄŸrafını alarak kendi Facebook hesabına koydu. FotoÄŸrafı izinsiz kullanılan kiÅŸinin suç duyurusu üzerine sanık hakkında Ä°stanbul 12. Anadolu Asliye Ceza Mahkemesi’nde “özel hayatın gizliliÄŸini ihlal” ve “kiÅŸisel verileri hukuka aykırı ele geçirme” suçlarından dava açıldı. Mahkeme 2013 yılında verdiÄŸi kararla sanığı mahkûm etti.
 
Kararın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 12. Ceza Dairesi ise mahkemenin kararını bozdu. Kararda sanığın, internette Facebook hesabındaki herkese açık profil resmini kopyalayarak rıza olmaksızın kendi Facebook hesabına koyduğu belirtilerek şöyle denildi:
 
“Sanık tarafından, katılanın (ÅŸikâyetçinin) sürekli takip, denetim ve gözetim altına alınması sonucu elde edilmiÅŸ özel hayatın gizliliÄŸini ihlale yol açacak bir görüntü yoktur. Katılanın, Facebook’taki profil resmi, katılanın baÅŸkalarınca görülmesi ve bilinmesini istemediÄŸi, hukuk tarafından gizliliÄŸi ve korunması temel bir ÅŸahsiyet hakkı kabul edilmiÅŸ özel yaÅŸam alanına iliÅŸkin görüntü olarak deÄŸerlendirilemez. Atılı özel hayatın gizliliÄŸini ihlal suçunun yasal unsurları itibarıyla oluÅŸmamıştır. Türk Ceza Kanunu’nun 136. maddesindeki verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme suçu yönünden deÄŸerlendirme yapıldığında ise katılanın Facebook hesabındaki resmi kiÅŸisel veri kapsamında kabul edilebilir ise de; sanığın, resmi, katılanın internette Facebook hesabındaki herkese açık profil resminden elde etmesi ve katılana ait baÅŸkaca bir kiÅŸisel bilgiye yer vermeden kendi Facebook hesabına koyması nedeniyle hukuka aykırı olarak ele geçirme ve yaymadan da söz edilemeyeceÄŸinden, beraatı yerine yazılı düşüncelerle mahkûmiyetine karar verilmesi kanuna aykırıdır.”
 
KÄ°MLE PAYLAÅžIYORSUNUZ?
 
PaylaÅŸtığınız fotoÄŸrafların herkese açık olmamasını istiyorsanız fotoÄŸrafların ve içeriklerin altında yazan ’Friends’ yani ’ArkadaÅŸlar’ seçeneÄŸini görmeniz gerekiyor. Herkese açık fotoÄŸraf aktif olduÄŸunda listenizde olmayanların da fotoÄŸraflarınızı göreceÄŸinizi unutmayın.
 
MÄ°LLÄ°YET
WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo