Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

MAĞARA TURİZME KAZANDIRILIYOR

 MAÄžARA TURÄ°ZME KAZANDIRILIYOR

Zonguldak’ta, galeri, sarkıt, dikit, travertenler ve milyonlarca yıllık mercan fosilleriyle ziyaretçilerin ilgisini çeken Gökgöl MaÄŸarası, tadilatların ardından yeniden ziyarete açılacak.

Temiz havasıyla insanları stresten arındırdığı belirtilen 3 bin 250 metre uzunluÄŸundaki Gökgöl MaÄŸarası’nın, turizme açık olan 875 metrelik bölümü ziyaretçilerden ilgi görüyor.

Yaklaşık 3 yıl önce su bastığı için ziyarete kapatılan maÄŸara, valiliÄŸin Ã§abaları sonucu tadilata alınmasının ardından 2 Mayıs’ta yeniden ziyarete açılacak.

Vali Ali Kaban, gerekli tadilat ve düzenlemelerin yapıldığı Gökgöl MaÄŸarası’nda incelemelerde bulundu ve maÄŸaranın farklı bir yüzüyle yeniden hizmete gireceÄŸini söyledi.

Mağarayı 3 yıl önce su basması nedeniyle zorunlu olarak ziyarete kapattıklarını, sorunun tekrar yaşanmaması için yaptıkları çalışmaların yanı sıra bir dizi tadilat da gerçekleştirdiklerini anlatan Kaban, şöyle konuştu:

"MaÄŸarayı su basmasının ardından Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü ile bir çalışma yaptık. Sorunun çözülmesi için maÄŸaraya pompa sistemi kurarak, su basmasını engelleyecek bir sistem gerçekleÅŸtirdik. MaÄŸaranın elektrik sisteminde güçlü ısı yayan projektörler vardı, onlar çıkartıldı. Projektörler, elektrik sarfiyatı olan ve maÄŸarayı hiçbir ÅŸekilde ısıtmayan ’soÄŸuk kaynak’ dediÄŸimiz lambalarla deÄŸiÅŸtirildi. Daha önce aşırı ışıktan ve ısıdan kaynaklanan sebeplerle formu bozulan bir kısım sütunlar eski doÄŸal hallerini almaya baÅŸladı. Yaptığımız çalışmalar, bu maÄŸaranın yaÅŸaması açısından çok büyük önem arz ediyordu. Burası ölü bir maÄŸaradan, yaÅŸayan bir maÄŸaraya döndü."

MaÄŸaradan tadilat süresince bin 500 metreküp çamur, çakıl ve moloz atıldığına iÅŸaret eden Ali Kaban, "Buradan çıkan atık malzeme 100 kamyona tekabül ediyor. Çok hızlı bir tahliye süreci yaÅŸandı. MaÄŸaranın içerisini arkadaÅŸlarımız gezdikçe daha önce burayı terk eden yarasaların geri döndüklerini, bir baykuÅŸun var olduÄŸunu, suyun daha durgun olduÄŸu bazı kesimlerde balıkların yaÅŸadığını tespit ettiler" dedi. 

MaÄŸaranın güvenlik kamerası sistemiyle denetleneceÄŸini de ifade eden Vali Kaban, yaÅŸanabilecek olumsuz bir durumda veya bir ziyaretçinin rahatsızlanması halinde hemen müdahale edebileceÄŸini de kaydetti. 

Mağaranın tanıtım gezisinde Ali Kaban, İl Emniyet Müdürü Osman Ak ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Recep Demirtaş, öz çekim yaptı.

Gökgöl MaÄŸarası, içinden geçen yeraltı deresinin taÅŸarak yürüyüş yollarının çamurla kaplanması dolayısıyla 2013 yılından bu yana ziyarete kapatılmıştı. 

Temiz ve serin havasının yanı sıra görsel zenginlikleriyle stresten arındıran Gökgöl MaÄŸarası, Ä°l Özel Ä°daresi tarafından turizme açıldığı 2001’den itibaren her yıl çok sayıda turist tarafından ziyaret ediliyordu.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo