Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

AYDA 12 BİN TL MAAŞI VAR!..

AYDA 12 BÄ°N TL MAAÅžI VAR!..

Türkiye’nin beyaz et ve yumurta üretim merkezlerinden Bandırma’da 29 yaşındaki Okan Kavlak, Türkiye’de az sayıda kiÅŸinin yaptığı bir mesleÄŸe sahip. Ayda 12 bin lira kazanan Kavlak’ın mesleÄŸi seksörlük!

 

Yumurtadan çıktıktan bir saat sonra civcivlerin cinsiyetini belirleyen ’seksör’ olarak adlandırılan mesleÄŸi yapan Kavlak, "Biz dünyada çok az kiÅŸiyiz. Kuluçkadan çıkmış saatlik civcivin cinsiyetini belirliyoruz. Ä°yi bir seksörün saatte maksimum 800 ila 1200 civcivin cinsiyetini yüzde 2 hata payı ile belirleyebiliyor. Aylık maaÅŸlarımız ise ortalama 11-12 bin lira arasında" dedi.

Asıl mesleÄŸi bankacılık olan Okan Kavlak, seksörlüğü tercih ettiÄŸini söyledi. Bu iÅŸi Türkiye ’de 17-18 kiÅŸinin, dünyada ise en fazla 200 kiÅŸinin yaptığını belirtti. Güney Kore’de yaygın olan bu mesleÄŸin eÄŸitimini Hollanda’da aldığını belirten Okan Kavlak, iÅŸlerinin kuluçkadan çıkan saatlik civcivlerin cinsiyetlerini belirlemek olduÄŸunu açıkladı. Ä°yi bir seksörün saatte 800 ila bin 200 adet civcivin cinsiyetini yüzde 2 hata payı ile belirlediÄŸini açıklayan Kavlak, "Civcivlerin cinsiyetini belirlemek çok zor bir iÅŸ. Uzman olmanız gerekiyor. Aksi halde sıkıntı yaÅŸarsınız. Civcivin cinsiyetini dünyaya geldiÄŸi bir saat içerisinde bilemezseniz, bir daha ibiÄŸi çıkıp horoz olduÄŸu anlaşılana kadar, ’Büyüyecek de yumurtlayacak’ diye beklersiniz. Ortalama bir civcivin cinsiyetinin kendiliÄŸinden belli olması için 45 günlük olması lazım. Bu süre içersinde ibiÄŸi çıktığı için zaten cinsiyeti belli olur. Geçen bu zamandaki bakım masrafları, tavuk çiftlikleri için büyük bir kayıp demektir" dedi.

 

Ä°yi bir seksörün 2 yılda yetiÅŸtiÄŸini de ifade eden Kavlak, “Sektörde en çok arananı ve kazandıranı ’Klok’ ırklarına bakabilen seksördür. MesleÄŸin en önemli noktası ’Klok’tan, yani makattan bakarak belirlenmesidir. Buradaki hata payı ise en fazla yüzde 2 olmalıdır. Bu orana seksör yokluÄŸundan Ä°ngiltere yüzde 3’e bile razı görünüyor" diye konuÅŸtu.

 

Hayvanların cinsiyetini belirlemesi için var olan makinenin seri olmaması ve hata oranı nedeniyle fazla ilgi görmediğini söyleyen Kavlak, gençlerden, aylık kazançlarının 10-12 bin lira arakında değişen bu mesleğe ilgi göstermelerini istedi.

 

KAYNAK: http://www.radikal.com.tr/

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo