Kdz Ereğli Haber - Eregli FM Gazetesi

PLANLI ESKİTME !

PLANLI ESKİTME !

Ereğli`de “Planlı Eskitme Stratejisi ve Medyanın Tüketim Alışkanlıklarımızdaki Rolü” konulu söyleşi yapıldı.


Kdz. Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) Yönetimi tarafından Doç. Dr. Vildan Hilal Akçay ile Gazeteci Çevirmen Hüseyin Aksakal’ın konuşmacı olduğu “Planlı Eskitme Stratejisi ve Medyanın Tüketim Alışkanlıklarımızdaki Rolü” konulu söyleşi programı gerçekleştirildi. 
11 Mayıs Cumartesi günü Keleşler Park Otel Toplantı Salonunda düzenlenen programa CHP Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Ali Kocamanoğlu, MÜSİAD Şube Başkan Kemal Gülbay, Kdz. Ereğli Belediye Meclis Üyesi Naile Bingöl, İyi Parti İl Yöneticisi Münevver Büyükalgan, CHP Kdz. Ereğli Belediye Başkan Aday Adayı Buket Müftüoğlu, STK Başkanları, Okul müdürleri, davetliler ve ERMED yönetici-üyeleri katıldı.
ERMED Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Sabriye Aşır tarafından sunumu yapılan programın açılış konuşmasını ERMED Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Gönüllü yaptı. Yıllar önce yaptığı bir röportajdan yola çıkarak söyleşi fikrine vesile olduğu için Aşır’a teşekkür eden Gönüllü, ERMED’in kuruluş, vizyon ve misyon değerlerini özetlediği konuşmasında dönem faaliyetlerinden söz etti. Katılımcılardan etkinlik konusu ve konuşmacı önerisi ricasında bulunarak ilçedeki tüm STK’larla paydaşlık odağında faaliyet göstermek istediklerini söyleyen Gönüllü, “Bu konuşmacı belki de sizsiniz, biz de medya olarak buna aracılık etmek için varız” dedi. 
ERMED Yönetim Kurulu Üyesi Gazeteci Çevirmen Aksakal ise konuşmasında medyanın demokrasi rejiminde yetki, görev ve sorumlukları ile tarihçesini özetleyerek; ticaret-siyaset-basın ilişkilerine dikkat çekti ve medyanın tüketim alışkanlıklarında önemli rol üstlendiğini söyledi.  
“Planlı Eskitme Stratejisi Üzerine Araştırmalar (Kitabevi yayınları) Sosyo-Psikolojik Bir Değerlendirme” Kitabının yazarı Sakarya Üniversitesi Pazarlama ve Reklamcılık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vildan Hilal ise konuşmasına başlamadan önce duygulu anlar yaşadı. Sabriye Aşır’ın annesi Hakibar Köse’nin yakın zamanda vefatını hatırlayan Akçay, özür dileyerek bir süre sonra konuşmasına başladı.
Sunum eşliğinde konuşan Akçay, özetle  “Ürün Yaşam Eğrisi,  Planlı Eskitme Türleri, İşlevsel Eskitme ve İsraf” başlıkları ile sürdürdüğü konuşmasında “aslında hiç birimiz masum değiliz” İfadelerini kullandı. Avrupa ülkelerindeki stk’ların hükümetler ve üretici markalar üzerinde etkili olduğunu örneklerle açıklayan Akademisyen Akçay, Türkiye’deki STK’ların benzer konularda yeterince tepkili olmadığını savunarak konuya hassasiyet gösterilmesini istedi. “İşletmeler, uyguladıkları planlı eskitme stratejisi ile esasen işlevsel açıdan eskimedikçe ellerindeki eşyalarını yenilemekten yana olmayan tüketicilerin tercihlerini, kendi istek ve çıkarları lehine yönlendirebilmektedirler” görüşünü savunan Akçay, satın alma ve tüketim davranışlarında bilinçli ve tasarruflu olmanın önemine dikkat çekti.
Akçay, katılımcıların sorularını cevaplandırdığı bölümde ise bir soru üzerine “Davranışın evrensel olup olmadığı sonucuna ‘Ya herkes aynı şeyi yapsaydı ne olurdu?’ sorusuna cevap vermekle varılır. Cevap ‘sonuç kötü olur’ ise davranış ahlaki değildir, dolayısı ile evrensel de değildir” ifadelerini kullandı.  
Program sonunda ERMED Başkanı Doğan Gönüllü Akçay’a, Başkan Yardımcısı Fikri Kapan ise Aksakal’a çiçek takdiminde bulundu. ERMED Yönetimi tarafından hazırlanan ve içerisinde Karadeniz Ereğli’nin yerel ürünlerinden oluşan hediye paketi ile eski Belediye Meclis Üyesi İsmet Koç’un, evinin bahçesinde ürettiği tıngıl sepeti içindeki çilekler ve yumurtalar Akçay ile ailesine hediye edildi. 
Program bitiminde katılımdan duyduğu memnuniyeti ifade ederek jest yapan Doç Dr. Vildan Hilal Akçay, beraberinde getirdiği kitapları imzalayarak katılımcılara hediye etti.
Akçay ve ailesini Kdz. Ereğli’de kısa bir tanıtımla gezdiren ve Ereğli pidesi ikram eden ERMED yöneticileri, tekrar görüşmek dileği ile misafirlerini uğurladı.

WHATSAPP İHBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • Ereğli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo