Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

ZONGULDAK’TA “ENERJİ“ KONFERANSI

ZONGULDAK’TA “ENERJÄ°“ KONFERANSI

Ä°stanbul Teknik Ãœniversitesi (Ä°TÃœ) Maden Fakültesi Cevher Hazırlama MühendisliÄŸi Bölümü Öğretim Ãœyesi Prof. Dr. Güven Önal, "Ãœlkemizin enerjideki en önemli yerli hammaddesi kömürdür. Bunu önem sırasına göre hidrolik, rüzgar, jeotermal ve güneÅŸ enerjisi izlemektedir" dedi.

Önal, Bülent Ecevit Ãœniversitesi (BEÃœ) Mühendislik Fakültesi Maden MühendisliÄŸi Bölümü ile BEÃœ Enerji Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi iÅŸbirliÄŸiyle üniversitenin Tahir KarauÄŸuz Konferans Salonunda gerçekleÅŸtirilen "Dünyada ve Türkiye’de Elektrik Ãœretimi, Yerli Kömür Kullanımının Ekonomiye Katkısı" konulu konferansa katıldı.

Dünyada enerji tüketiminin yüzde 87’sinin kömür, petrol ve doÄŸal gaz gibi fosil yakıtlardan saÄŸlandığını ifade eden Önal, şöyle konuÅŸtu:

"Günümüzde dünyadaki gerçek budur. Geri kalan yenilenebilir enerji dediÄŸimiz enerji kaynakları rüzgar, güneÅŸ, jeotermal ve hidrolik ise yüzde 13’ü oluÅŸturuyor. Dünyada bilinen kömür rezervlerinin yüzde 66’sı taÅŸkömürü olmak üzere 1,2 trilyon tondur. Bunun en büyük bölümü ise ABD’dedir. Dünyada fosil yakıtlar içerisinde en büyük rezerv kömüre aittir. Petrole ve doÄŸalgaza göre kömürün rezervi daha fazladır. Bugünkü kullanım trendinde 180 yıllık bir ömür tahmin ediliyor. Toplam 1,2 trilyon ton kömür rezervinin yüzde 26’sı ABD, yüzde 17’si Rusya, yüzde 12’si Ã‡in ve yüzde 15,4’ü Türkiye’de bulunuyor."

- "Türkiye geçen yıl 30 milyon ton kömür ithal etmiştir"

Dünyada toplam kömür üretiminin geçen yıl yaklaşık 8 milyar ton civarında olduğuna dikkati çeken Önal, şunları kaydetti:

"Dünyanın genel enerji üretiminde kömürün payı yaklaşık yüzde 30’dur. Dünya genelinde elektrik üretiminde kömürün payı ortalama yüzde 38’dir. Türkiye’nin bilinen kömür rezervleri ise 14,1 milyar tonu linyit olmak üzere, toplam 15,4 milyar tondur. Ãœlkemizin enerjideki en önemli yerli hammaddesi kömürdür. Bunu önem sırasına göre hidrolik, rüzgar, jeotermal ve güneÅŸ enerjisi izlemektedir. Bu kadar kömürü olan ülkemizde 2012’de 80 milyon ton olan kömür üretimi 2014’te 56 milyon tona gerilemiÅŸtir. Türkiye geçen yıl 30 milyon ton kömür ithal etmiÅŸtir."

ABD’nin kaya gazı üretimine yöneldiÄŸini vurgulayan Güven Önal, "Amerika her geçen gün büyük ölçüde kaya petrolü dediÄŸimiz kaya gazını doÄŸrudan enerji üretimine soktu ve giderek de artıyor. Kaya gazından üretilen enerji kömüre göre daha ucuz. Onun için orada her ÅŸey piyasa ekonomisine göre yürüdüğü için kaya gazı kullanılıyor" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo