Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Zonguldak’ta “Anayasa Değişikliği Bilgilendirme Toplantısı“

Zonguldak’ta “Anayasa DeÄŸiÅŸikliÄŸi Bilgilendirme Toplantısı“

CumhurbaÅŸkanlığı BaÅŸdanışmanı Mehmet Uçum, "Bu anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi, vatandaÅŸ devlet iliÅŸkisi üzerinden ele alınacak konudur. BaÅŸka türlü ele alamazsınız. Bu anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi ne AK Parti, ne CHP, ne MHP, ne HDP, ne de diÄŸer partilerle ilgidir, vatandaşın devletle iliÅŸkisini yeniden yapılandırmakla ilgilidir." dedi.

Uçum, Zonguldak Öğretmenevi’nde düzenlenen "Anayasa DeÄŸiÅŸikliÄŸi Bilgilendirme Toplantısı"nda yaptığı konuÅŸmada, siyasal sistem meseleleri ele alınırken, onun kurgusunun kiÅŸi üzerine yapılamayacağını ve buna dikkat edilmesi gerektiÄŸini söyledi.

"Mevcut sistem, anayasal seviyede çok büyük kriz içeriyor." diyen Uçum, şöyle konuştu:

"O kriz nerede ortaya çıktı? 2007’de cumhurbaÅŸkanının halk tarafından seçilmesiyle, bu seçilme yetkisinin anayasaya girmesiyle çıktı. Sayın CumhurbaÅŸkanı 10 AÄŸustos 2014’te seçildikten sonra iki baÅŸbakan ile çalıştı. GeçmiÅŸte, cumhurbaÅŸkanlarının baÅŸbakanlarla aralarındaki problemleri bir kenara koyuyorum. Aynı partiden gelen bir cumhurbaÅŸkanı ve baÅŸbakan 21 ay çalıştı. Çok büyük krizler olmamasına raÄŸmen o süreçte ortaya çıkan zaman uyumsuzlukları ve farklı görüşleri gördük. Niye büyük kriz olmadı? Çünkü aynı siyasi mecradan gelmiÅŸlerdi. Sayın CumhurbaÅŸkanının güçlü siyasi liderliÄŸi vardı. Bunun etkisiyle biz o dönemi kriz olmadan atlattık."

"Onlar hala tartışmaya devam ediyor. Biz uygulamaya geçmeye baÅŸladık" 

Anayasa değişikliğinin bir parti stratejisi üzerinden ele alınacak konu olmadığını vurgulayan Mehmet Uçum, şunları kaydetti:

"Bu anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi vatandaÅŸ devlet iliÅŸkisi üzerinden ele alınacak konudur. BaÅŸka türlü ele alamazsınız. Bu anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi ne AK Parti, ne CHP, ne MHP, ne HDP, ne de diÄŸer partilerle ilgidir, vatandaşın devletle iliÅŸkisini yeniden yapılandırmakla ilgilidir. VatandaÅŸ anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸine ÅŸu ÅŸekilde bakmalı; Bu deÄŸiÅŸiklikle benim devlet üzerinden etkim ve rolüm artıyor mu? Bu deÄŸiÅŸiklikten sonra devletin hizmetlerinde bir farklılık ortaya çıkacak mı? Bu deÄŸiÅŸiklikten sonra yargı daha adaletli bir faaliyet yürütebilecek mi? Bu deÄŸiÅŸiklikten sonra refah seviyesi açısından yapılacak yatırımlarda devlet hızlı hareket edebilecek mi? Bu deÄŸiÅŸiklikten sonra daha hızlı ve etkin bir mücadele yöntemiyle devlet terörle mücadelede avantaj saÄŸlayacak mı? Åžimdi bunun içinde parti var mı? Yok. Dolayısıyla bu deÄŸiÅŸiklik böyle bir deÄŸiÅŸikliktir. Böyle bir deÄŸiÅŸikle ancak bütün milleti kapsayacak dil kullanılarak anlamlı hale getirilebilir. ’Herkes yüzde yüz destek versin.’ demek deÄŸildir, demokrasilerde böyle ÅŸey olmaz. ’Evet’ de dese ’Hayır’ da dese, bu deÄŸiÅŸiklik devreye girse de girmese de Türkiye’nin devleti yeniden yapılandırma ihtiyacı ortadan kalkmayacak. Biz mevcut sistemle devam edemeyiz."

Mehmet Uçum, "Türkiye tipi model" ortaya koyduklarını belirterek, "Bu modelle geliÅŸtirdiÄŸimiz bazı mekanizmalar ÅŸu anda baÅŸkanlık sistemlerinin sıkıntılarını çözebilecek mekanizmalar. Bazı mekanizmalar da Batı Avrupa demokrasilerindeki problemleri çözebilecek mekanizmalar. Dünya 1980’den bu yana birçok sıkıntıyı tartışıyor. Onlar hala tartışmaya devam ediyor. Biz uygulamaya geçmeye baÅŸladık. Tarihimizde son 300 yılda ilk kez geride baÅŸlama dezavantajını bu sefer avantaja çevirdik. Bazıları demokrasiyi geliÅŸtirmek için tartışırken, biz model ortaya koyarak onu uygulamaya geçiyoruz. Bunun bize ileride saÄŸladığı faydaları çok daha iyi göreceÄŸiz." diye konuÅŸtu.

DeÄŸiÅŸikliÄŸin, reform baÅŸlangıcı olduÄŸuna dikkati çeken Uçum, "Bu reform baÅŸlangıcı ne demektir? Bu, reformun devam edeceÄŸi anlamına gelir. Reform nasıl devam edecektir? Ä°leriye dönük yeni anayasa deÄŸiÅŸiklikleri gündeme gelecektir. Hem de her anayasa deÄŸiÅŸiklinde olduÄŸu gibi siyasi ve tekli uyum yasaları çıkarılacaktır." ifadesini kullandı.

 
WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo