Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

YILIN YARISINI EVLERİNDEN UZAKTA GEÇİRİYORLAR!.

YILIN YARISINI EVLERİNDEN UZAKTA GEÇİRİYORLAR!.

Türkiye’nin her yöresine çalışmaya giden mevsimlik tarım işçileri, yılın yarısını evlerinden uzakta geçirmelerine raÄŸmen ekmek paralarını alın teriyle kazanmaktan mutluluk duyuyor.

Düzce’de fındık, Amasya’da elma, Adana’da karpuz, NevÅŸehir, NiÄŸde, Afyonkarahisar’da patates toplayan mevsimlik işçiler, çalışıp geçimlerini saÄŸlamak için bunun gibi birçok kente gidiyor.

İşçiler, gittikleri kentlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca hayata geçirilen "Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Projesi (METİP)" kapsamında, barınacak yer konusunda destekleniyor.

Yaşlı anne ve babaları ile eşleri ve çocuklarını da beraberinde getirmek zorunda kalan işçiler için mahalli idarelerce çadır kentler kuruluyor. Ayrıca sosyal projelerle, mevsimlik işçilerin çocuklarının eğitim hayatından uzaklaşmaması sağlanıyor.

Hatay’dan fındık toplamak için Düzce’nin KaynaÅŸlı ilçesine gelen 75 işçiden Selahaddin Åžahbaz, yaklaşık 10 yıldır buraya geldiklerini söyledi.

Tarım ürünlerinin mevsimine göre çalıştıklarını anlatan Åžahbaz, "Bizim orada pamukçuluk var. Pamuk hasadı henüz baÅŸlamadı. Çapada çalıştık, bitirdik ve buraya geldik. Fındık sezonunu burada geçireceÄŸiz." dedi.

Yılın yaklaşık 6 ayını bu ÅŸekilde geçirdiklerini dile getiren Åžahbaz, şöyle konuÅŸtu:

"Buraya geldiÄŸimizde gıda yardımı almıyoruz. Pazara gidiyoruz. AlışveriÅŸ yapıyoruz. Unumuzu alıyoruz, tandırımızı getiriyoruz. Evimizde ne yiyip içiyorsak, çadır hayatımızı da o ÅŸekilde sürdürüyoruz. Saat 06.30’da çadırdaki işçileri kaldırıyorum. Kahvaltılarını yaptıktan sonra saat 07.00’de iÅŸe gidiyorlar. AkÅŸamdan öğle yemeÄŸi hazırlıklarını yapıyorlar. AkÅŸam iÅŸten geldikten sonra yemek yemeleri 21.00’i buluyor. Banyolarını yapıyorlar, çamaşırlarını yıkıyorlar ve çocuklarıyla ilgilenerek hayatlarını sürdürüyorlar. DoÄŸduÄŸumuz günden beri günlük hayatımızı böyle sürdürüyoruz."

Genellikle çocuklarını beraberlerinde getirdiklerini bildiren Åžahbaz, çocuklardan bazılarının hayatlarını tarım işçisi olarak sürdürdüğünü ancak son dönemlerde aralarında okuyanların da bulunduÄŸunu belirtti.

Bazı gençlerin fındık toplamaya gelerek hem okul harçlıklarını çıkardığını hem de ailelerine katkı saÄŸladığını kaydeden Åžahbaz, kendisinin de 7 çocuÄŸundan 6’sının liseyi, birinin de üniversiteyi bitirdiÄŸini söyledi.

Yaklaşık 5 yıldır sürüdürülen METİP sayesinde rahat ettiklerini dile getiren Şahbaz, ancak halen eksikliklerinin bulunduğunu ifade etti.

Hayatından memnun olduğunu vurgulayan Şahbaz, "Bu, benim ekmek davam. Sıkıntım olmuyor." dedi.

- "Elma toplayıp, evimize döneceğiz"

İşçilerden Necla Gezer de kazandıkları parayla ev almak istediklerini belirtti.

Buradaki işlerini bitirdiklerinde elma toplamaya gideceklerini anlatan Gezer, ondan sonra memleketlerine dönmeyi düşündüklerini kaydetti.

 
WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo