13 o C Kdz. Ereğli

“Yeryüzüne çıkmayacaklar”

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Türkiye Taşkömürü Kurumu’na bağlı müesseselerde çalışan işçilerin madenden çıkmama eylemi başlatması üzerine Armutçuk Müessesine gelerek yetkililerden bilgi aldı.

Çevre ve Yaşam 6 yıl 5 ay 24 gün 14 saat 17 dakika önce 992

Haberi Paylaşın

Kuyu dibinde eylemlerini sürdüren madencilerle telefonla da irtibat sağlayan Demirtaş, sonrasında Genel Maden İşçileri Sendikası Armutçuk Şube Başkanı Ali Eşitmez ve bazı madencilerle birlikte müessese önüne çıkarak basın açıklaması yaptı.
ÇEKİLİNCEYE KADAR DA EYLEMELERE DEVAM!..
Demirtaş, eylem haberini alır almaz bölgeye gelerek madencilerin halini hatırını sormak istediğini belirterek şöyle dedi:
“Durum hakkında müessese müdür yardımcımızdan ve sendika şube başkanımızdan bilgi aldım. Az önce içeriye girdik ve kuyu başında bir madenci arkadaşımızla irtibat kurduk. Yaklaşık 500 madenci arkadaşımız şuanda aşağıda kuyunun dibinde eylem yapıyor. Neden bu eylemi yaptıklarını sordum arkadaşlarımıza onların verdikleri yanıt da aynen şuydu; Türkiye Taşkömürleri Kurumu’nun özelleştirilmesinin önünü açan torba yasadaki 58’inci maddenin geri çekilmesini istediklerini ifade ettiler. Bu madde geri çekilinceye kadar da eylemelere devam edeceklerini, yeryüzüne çıkmayacaklarını ifade ettiler.”
“ÇOK BÜYÜK TEPKİ VAR”
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 130 maddelik torba yasa görüşmelerinin sürdüğünü ve bu torba yasanın içerisinde Türkiye Taşkömürleri Kurumu’nun uhdesinde bulunan maden ruhsatının bölünerek, parçalanarak müessese müessese özelleştirilmesine yol açabilecek bir hükmün de olduğunu hatırlatan Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Aslında torba yasa ilk çıktığında 58’inci maddeydi şimdi genel kurula giderken 51’inci maddeye dönmüş durumda. Şuanda 51’inci madde ile ilgili hem madencimizin hem de Zonguldaklı’nın çok büyük tepkisi var. Neden tepkisi var; çünkü madenci madenlerin özelleştirilmesini istemiyor. Neden istemiyor bunu; çünkü özelleştirmenin ölüm olduğunu düşünüyor. Bugüne kadar uygulanan özelleştirme yasalarına baktığımızda, rödovanslı sahalara baktığımızda işçilerin sürekli iş kazalarına maruz kaldığını ve öldüğünü görüyoruz. Dolayısıyla bir defa madenci ölmek istemiyor. İkincisi burada madenlerin özelleşirse madenlerin kapatılacağını düşünüyor madenci. Neden madenlerin kapatılacağını düşünüyor; çünkü şuan kurumun 14 bin 500 norm kadrosu var ama 7 bin 500 işçiye düşmüş durumda. Nerdeyse yarı yarıya bir rakam söz konusu. Bu şekli ile üretimin devam etmesi mümkün değil. İşçi açıkları giderilmeden üretim artması mümkün değil. Dolayısıyla özelleştirme yapıldığı takdirde de işten çıkartmaların devam edeceğini madencinin işsiz ve aç kalacağını düşünmekteler. Biz de Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu yasaya en sert tepkimizi parlamentoda ortaya koyduk, yine genel kurula geldiğinde gereken sert tepkiyi göstereceğiz. Genel Başkanımızın da bu konuda talimatı var. Bütün milletvekillerimizle madencinin arkasında kapı gibi duracağız. Madencinin istemediği hiçbir şeyin Zonguldak’ta yapılmasına müsaade etmeyeceğiz.”
EŞİTMEZ, “BUYURUN GELİN”
GMİS Armutçuk Şube Başkanı Ali Eşitmez de Türkiye Taşkömürü Kurumu Armutçuk Müessesesi’nde gece ve gündüz vardiyasında çalışan toplam 500 maden işçisinin ocaklara kendilerini kilitlediğini ve torba yasadaki yasa tasarısının geri çekilinceye kadar eylemin süreceğini kaydetti.
Eşitmez, madenci ailelerinin sendikayı arayarak, “eşlerimiz gelmiyor, kendilerini yeraltına kilitlemişler. Bizler de geleceğiz" sözlerine "biz de buyurun gelin dedik” dedi.

Gündem

AĞIR YARALI !

EN ÇOK OKUNAN

3 gün 20 saat 34 dakika önce EREĞLİ'YE ACI HABER
11 saat 46 dakika önce İŞ ARAYANLARIN DİKKATİNE !
4 gün 15 saat 51 dakika önce HAKİM KARŞISINA ÇIKTI !
4 gün 15 saat 25 dakika önce DOĞUM GÜNÜNDE SON GÖREV
5 gün 13 saat 4 dakika önce ESKİ İLÇE BAŞKANI ÖLÜ BULUNDU !
3 gün 9 saat 40 dakika önce AĞIR YARALI !
1 gün 20 saat 8 dakika önce HASAN HOCA HAYATINI KAYBETTİ
14 saat 15 dakika önce UYARI ÜSTÜNE UYARI YAPILIYOR !
3 gün 13 saat 56 dakika önce EREĞLİ'DE YANGIN !