Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

’Yeni Anayasa ve Çalışma Hayatı’ Konferansı Düzenlendi

’Yeni Anayasa ve Çalışma Hayatı’ Konferansı Düzenlendi

Zonguldak’ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca "Yeni Anayasa ve Çalışma Hayatı" konferansı verildi. 

Ä°ÅŸ Kur Ä°l Müdürlüğü Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansta, konuÅŸan Gençlik ve Spor Bakanlığı Hukuk Müşaviri Ahmet Bensiz, yeni ve sivil bir anayasayla ilk kez bu kadar yakından ilgilenilen bir dönemden geçildiÄŸini söyledi. 

1982 Anayasası’na bakıldığında mülga edilmiÅŸ, deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ, birçok yerinde yama olan bir anayasa görüldüğünü dile getiren Bensiz, "1982 Anayasası o kadar yamalı bir bohça haline gelmiÅŸ ki deÄŸiÅŸtire deÄŸiÅŸtire yama yapacak yer kalmamış. Dikiyorsunuz, diktiÄŸiniz yerden bir daha yırtılmaya baÅŸlıyor. Artık bu ülkeye bu elbise dar geliyor." dedi. 

Mevcut parlamenter sistemde parlamentonun iki baÅŸlılıkla siyaseten sorun çözme yerine sorun üretme yeri haline geldiÄŸini Bensiz, şöyle devam etti: 

"Örneğin bir seçimden sonra uzun bir süre hükümet kurulamıyor. Seçtiğimiz milletvekilleri yasama işine bakamıyor. Yürütme de kendine işine bakamıyor. Yeni anayasa, bizim milletvekillerini seçtiğimiz, yasamayı belirlediğimiz, yasamanın ve yürütmenin kendi işine baktığı bir sistem olacak. Şu anda milletvekillerini gönderiyoruz ama ömürlerinin yarısı iktidarı kimle yapacağız, nasıl yapacağız turlarıyla geçiyor. Ama yeni anayasada yasama kendi işine bakacak. Halkın seçtiğini cumhurbaşkanı da yürütmenin başı olacak ve işine bakacak. Bu durum iki başlılığı ortadan kaldıracak. Biz zaten fiili olarak başkanlık sistemine geçmiştik, cumhurbaşkanı halk tarafından seçilmişti. Yeni yapılacak olan hukuken geçilmesidir."

Çalışma Hayatı Uzmanı Tarkan Zengin de 1982 anayasasında özgürlüklerin istisna, yasaklar ve kısıtlamaların kural olarak yer aldığını anlattı. 

"Bizim anayasamız, yasakçı bir anlayış ruhunun sindiÄŸi bir anayasadır" diyen Zengin, şöyle devam etti: 

"Yeni bir anayasa dediÄŸimizde bazıları ’Anayasanın zaten 120 maddesi deÄŸiÅŸmiÅŸ. Niye 12 Eylül yasasından bahsediyorsun’ diyebiliyor. Maddeler deÄŸiÅŸebilir ama onda bir ÅŸeyin ruhu kalmışsa, o ruh her zaman bizim karşımıza çıkıyor. Çünkü yasalara bakıyorsunuz bir hak veriyor, arkasından ’ama’, ’fakat’, ’lakin’ diye devam eden cümleler baÅŸta verilen bütün hakları geri alabiliyor. Anayasaya sinen antidemokratik darbeci ruh kendini korudukça bir anayasanın bütün maddelerini deÄŸiÅŸtirsek de bir ÅŸey deÄŸiÅŸmez. Bizim o özgürlükçü demediÄŸimiz antidemokratik yasalar hep karşımıza çıkar." 

Kendisinin yaklaşık 20 yıldır sendikal hareketler üzerinde çalıştığını ve neredeyse bütün sendikaların genel kurul kararlarında, bütün metinlerinde anayasanın deÄŸiÅŸmesi gerektiÄŸi konusunda talep ve kararlar olduÄŸuna da iÅŸaret eden Zengin, "Bu süreçte anayasa çalışmalarını sadece baÅŸkanlık üzerine kilitleyip, onun üzerinden bir tartışma yürütülmesinin doÄŸru olmadığı kanaatindeyim. Biz millet olarak hak ve özgürlükleri istisna olarak deÄŸil de kural olarak yapan bir anayasa yapmanın hem ülkenin geleceÄŸine, çalışma hayatına hem millete önemli katkılar saÄŸlayacağını düşünüyorum." diye konuÅŸtu. 

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo