Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Yatmadan Önce Cep Telefonundan Uzaklaşın

Yatmadan Önce Cep Telefonundan Uzaklaşın

Anadolu Uyku AraÅŸtırmaları DerneÄŸi Yönetim Kurulu Ãœyesi ve Manisa Celal Bayar Ãœniversitesi (MCBÃœ) Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Ãœyesi Prof. Dr. Hikmet Yılmaz, cep telefonunun yaydığı radyasyon ve ışığın uykuyu geciktirdiÄŸini ifade ederek, saÄŸlıklı bir uyku için gece 23.00’den sonra cep telefonuyla yatak odasına girilmemesi gerektiÄŸini bildirdi.

MCBÜ Uyku Merkezi Başkanı da olan Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkeze sabahları uyanamama, uykuda solunum bozuklukları, uykuda hareket bozuklukları, uykusuzluk ya da aşırı uyku şeklinde şikayetlerle günde 20 kişinin geldiğini söyledi.

Uyku Merkezi’nde hastaların ÅŸikayetlerine göre kan tahlili yaptıklarını anlatan Hikmet Yılmaz, gerek duyulduÄŸu takdirde hastayı ev ortamı ÅŸeklinde düzenlenen bir odada 1-2 gün uyutarak, elektronik cihazlarla izlediklerini aktardı.

Hastaların en fazla "sabah yataktan kalkamama" şikayetleriyle geldiğini anlatan Prof. Dr. Yılmaz, bunun sebebinin gece uykuya dalma süresini geciktiren nedenlerden kaynaklandığını ifade etti.

"Radyasyon uykuya dalmayı zorlaştırıyor"

Hikmet Yılmaz, "KiÅŸilerde bir melatonin düzeyi vardır. Melatonin, ışıkla miktarı azalan, karanlıkla aktive olan, akÅŸam 21.30’da vücutta salgılanmaya baÅŸlayan ve bizi uykuya hazırlayan hormondur. Telefonun yaydığı led ışık, melatonin salgılanmasını engelliyor. Cep telefonunun yaydığı radyasyonun da uyanıklığa neden olduÄŸunu düşünüyoruz. Radyasyon beyinde uyanıklıkla ilgili merkezleri uyarıyor. Bir yandan radyasyon, bir yandan ışıkla kiÅŸinin uykuya dalması zorlaşıyor veya mümkün olmuyor" dedi.

Prof. Dr. Yılmaz, şöyle konuştu:

"Yatmadan önce oyun, mesajlaÅŸma ya da sosyal medyayla ilgilenmeyi tercih edenler, uyku için gereken melatoninin en yüksek oranda salgılandığı saatleri pas geçiyor ve tabir yerindeyse bir sonraki otobüsü beklemek zorunda kalıyor. Yani melatoninin ikinci pik yapacağı dönemi. Bu da genellikle gecenin ikinci yarısını, saat 04.00’ü bulabiliyor. SaÄŸlıklı bir uyku istiyorsanız 23.00’den sonra yatak odanıza cep telefonu ile girmeyin."

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo