Siyaset 6 yıl 7 gün 22 saat 58 dakika önce 831
TBMM’de gerçekleştirilen Sağlık Bakanlığı’nın faaliyetlerinin ve bütçesinin denetlendiği Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantısı’na CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, “Zonguldak Halkı Sağlık Bakanına Soruyor” yazılı dosya ile katıldı.
Sağlık Bakanı’nın katıldığı toplantıda Yavuzyılmaz söz alarak Zonguldak halkı tarafından kendisine iletilen bu problemleri ve talepleri bizzat Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya iletti. CHP’li vekil konuşmasında, 100 yatak kapasiteli Devrek Devlet Hastanesi’ndeki doktor eksikliğinden bahsederken, Kozlu 19 Mayıs Mahallesi’nde ihalesi gerçekleştirildiği halde inşaatı başlamayan sağlık ocağı inşaatının akıbetini sordu. Çocuk Kardiyoloji Servisi’nin BEÜ Uygulama ve Araştırma Hastahanesi’nde ve Atatürk Devlet Hastanesi’nde olmaması sorununu da bakana ileten CHP’li Yavuzyılmaz, Gelik’te Sağlık Ocağı’nda çalışacak hekim bulunamamasını, hastanelerde bulunan teknik eksiklikleri de dile getirdi. Sağlık personeli atamalarına da değinen CHP’li Milletvekili, güvenlik soruşturması tamamlanmadığı için mağduriyetleri bulunan 120 sağlık personeli ve organ bağışı konularında da Sağlık Bakanı Koca’yı göreve davet etti. CHP’li Yavuzyılmaz’ın komisyon konuşması şöyle:
Zonguldak Halkı’nın İlettiği Sorunları Anlattı
“Sayın Bakan, ben bir vekil olarak öncelikli olarak kendi düşünce süzgecimden bazı konuları geçirmeden önce, halkımızın size aktarmak üzere kendi taleplerini ve takip etmemiz gereken konuları bana bildirmelerini istemiştim. Dolayısıyla "Zonguldak Halkı Sağlık Bakanına soruyor" diye sosyal medyada da hashtagle açtık. Kendilerinin bana aktardıkları soruları aynen size şimdi aktaracağım. Dolayısıyla Hükûmet partisindeki arkadaşların ifade ettiği gibi çok da tozpembe bir durum yok. Özellikle komisyonda da mümkünse tabii biz eksiklikleri ifade etmeliyiz, aksi takdirde övme ve övgü komisyonundan öteye geçmeyen bir çalışma yapmış oluruz.
Devrek’te Doktor Yok, Kozlu’da İnşaat Başlamadı
Öncelikli olarak 100 yataklı Devrek Devlet Hastanesinde göz polikliniği, kulak-burun-boğaz, nöroloji polikliniğinde çalışacak doktor bulunmamaktadır. Kadın hastalıkları ve doğum polikliniğinde geçici görevli hekim maalesef çalışmakta olduğu için cerrahi branşların geçici görevde olması nedeniyle ameliyatlar gece saatlerine kalmakta ve dolayısıyla da sadece poliklinik yapmaları suretiyle çalışmalar yetersiz bir şekilde devam ettirilmektedir.
Sağlık Bakanlığının sözleşmeli personel alımı doğrultusunda yapmış olduğu 2018/4 -nisan- atamasıyla 9 bin kişini ataması yapılmış olup bunlardan yaklaşık 120 kişinin güvenlik ve arşiv soruşturması tamamlanmamıştır. Güvenlik ve arşiv soruşturması için belirlenen yasal süreç altmış iş günü olmasına rağmen bu süreç altı ayı aşmış bulunmaktadır. Bu durum bireyler üzerinde maddi ve manevi mağduriyete yol açmıştır. Torpili olanın burada bile öne geçtiği şüphesinin uyandığı bir konudur bu. Yaşatılan mağduriyetin giderilmesi doğrultusunda sizi göreve davet ediyorum.
Zonguldak'ın Kozlu ilçesi 19 Mayıs Mahallesinde sağlık ocağı daha önce yıkılmıştı. Yerine yapılacak sağlık ocağıyla ilgili ihale gerçekleştirilmişti. Ancak ihale günü doldu 8/10/2018'de. Sağlık ocağı inşaatı başlamamıştır. Acil olarak bu ihtiyacın giderilmesi gerekiyor.
Çocuk Kardiyolojisi Bölümü yok
Zonguldak'ta Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi bulunduğu hâlde çocuk kardiyolojisi bulunmamaktadır. Aynı zamanda Atatürk Devlet Hastanesinde de çocuk kardiyolojisi bölümü yok. Bu nedenle, vatandaşlarımız en yakın olarak Sakarya veya İzmit'e gitmekteler. Özel hastanelerde ise çocuk kardiyolojisi sigorta tarafından karşılanmamaktadır.
Bülent Ecevit Üniversitesinin acil bölümü maalesef bodrum 2'de ve havalandırması zayıf, tavanları akan bir yerde hizmet vermektedir. Bütçede ciddi bir yetersizlik vardır. Hastanede gerekli ilaçlar bulunmuyor.
Rüzgârlımeşe Kadın Doğum Çocuk Hastanesi Zonguldak'ın merkezinin en ücra köşesinde. Dolayısıyla bu kadar aciliyet gerektiren ambulans ihtiyacının olduğu bir noktada da ücra yerde olması dolayısıyla hastanenin yerinin değişmesi talep ediliyor.
Alaplı’da Ağaçlar Katledildi, Hastane İnşaatı da Başlamadı
Zonguldak Kilimli ilçesi Gelik beldesinde aile sağlığı merkezinde altı aydır geçici doktor bile bulunamıyor. Bu konuda sizden acil bir çözüm istiyoruz. Alaplı Devlet Hastanesi inşaatı konusunda, Alaplı İlçesinde 4 bin 114 yaşındaki bir porsuk ağacımız var. Dünyanın en yaşlı 5'inci ağacının bulunduğu İlçenin habitat bölgesinde hastane yapılacak diyerek ağaç kesimi gerçekleştirilmişti ve biz bu ağaç kıyımına karşı çıkmıştık ancak ağaçlar katledilmişti. Buna rağmen burada planlanan hastane inşaatı da başlamadı. Bir an önce bunun yapılması, hastanenin başlaması, faaliyete girmesi gerekiyor.
Organ Bağışı Konusunda Çalışmalar Yetersiz
Bir noktada, organ bağışı noktasında sizden bir talebimiz var. Özellikle Türkiye maalesef organ bağışı konusunda milyon nüfus başına donör oranı olarak dünya ortalaması 15-20 iken Türkiye maalesef milyonda 2. İspanya'daysa bu oran nüfus başına 36. Bu noktada özellikle size birazdan da dosyasını vereceğim acil ihtiyacı olan kardeşlerimiz var. Onlara yardımcı olursanız sizlerden bunu talep ediyoruz.
Hastaneler Istırap Yuvasına Döndü
Ağır hasta olup rapor almak için hastaneye giden hastaların orada yaşadıkları ıstıraba bir çözüm aramanız isteniyor. Hastanın ağzı açık, yalnız, sedyede bir ucunda bir oğlu, diğer ucunda diğer oğlu, o doktor kapısı, bu doktor kapısı dolaşıp duruyorlar. Hastaya bu kadar eziyet insanlık dışı, bunun bir yöntemi olmalı." demişler.
Aynı zamanda hastane otoparklarının daha kullanılabilir olması gerektiğinden bahsediliyor. Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi yoğun bakım servisinde yatan, il dışından, uzaklardan gelen hastaların yakınlarının konaklama, acil ihtiyaçlarını giderme konusunda bir destek bekleniyor sizden. Bir çeşit gıda alerjisi olan çölyak hastalarının devlet tarafından daha fazla desteklenmesi, insüline bağımlı çocukların kan şekeri ölçümünde kullanılan sensörün devlet tarafından karşılanması gerekmekte. Saygılarımla…” şeklinde ifade etti.