14 o C Kdz. Ereğli

Validen, engelli istihdamı uyarısı!

www.ereglifm.com.tr -BÖLGENİN NABZI-

Ekonomi 5 yıl 8 ay 29 gün 15 saat 5 dakika önce 799

Haberi Paylaşın

Karadeniz Ereğli’de Kurulu Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları’nın (Erdemir) 83 kişilik açık bulunan engelli istihdamının yerine getirmemesi üzerine yapılan toplantıda konuşan Vali Ahmet Çınar, “yönetimsel karar diye bir şey olmaz. Kanunsal bir hüküm olur. Devletin o kanununa uymak zorundadır. 83 kişi açık varsa, koskoca Erdemir’de bunun bahanesi olmaz. O 83 kişinin burada hakkı var” dedi.

Zonguldak İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu, 2018 yılı üçüncü toplantısı Vali Ahmet Çınar başkanlığında gerçekleştirildi. Yerel düzeyde istihdam ve mesleki eğitim politikalarının oluşturulması, istihdamı koruyucu, geliştirici ve işsizliği önleyici tedbirler ile uygulanacak aktif iş gücü programlarının belirlenmesi, istihdam etkinliklerinin ve mesleki eğitim uygulamalarının izlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik çalışmaları kapsayan toplantıda Çalışma ve İş-Kur İl Müdürü Gönül Demirsu, kurumun ilk altı aylık çalışmalarını aktardı.
Müdürlük olarak yerleştirme ve danışmanlık faaliyetlerine bakıldığında 21 bin 807 işsizin olduğunu anlatan Demirsu, şunları kaydetti:
AÇIK VAR!
“Ancak kayıtlı rakamımız bu olmasına rağmen 5 bini geçici işlerde çalışmaktadır. Özel sektör iş yerlerinde 794 engelli çalıştırılması gerekirken 667 kişi çalıştırılıyor. 161 açığımız var. 34 kontenjan fazlamız var. İş yeri ziyaretlerimizde engelli çalıştırıldığında teşvikleri anlatıyoruz. Devletin verdiği imkanları sunuyoruz. Özel sektörlerde en fazla Erdemir yer alırken, tekstil sektöründe engelli açığımız bulunmakta” diye konuştu.
Bu sırada söz alan Vali Ahmet Çınar’ın “Erdemir engellide ne kadar çalıştırması gerekiyor. Kaç kişi çalışıyor?” sorusuna yanıt veren Gönül Demirsu, “Erdemir’de yaklaşık 90 kişi engelli açığı var. Bu konuda birkaç yıldır maalesef bu yerleştirilemedi. Birkaç kez talepte bulunuldu. Ancak şartlar biraz daha ağır olduğu için o şartlara göre engelli bulunamadı. Kriter, örneğin Endüstri Meslek Lisesi mezunu gibi. Yada Erdemir’in şu sıkıntısı var, işyeri çok tehlikeli bir iş yeri olması sebebiyle çalıştıracak yer bulamıyoruz anlamında. Sosyal tesislerde olabilir. Şu anda 80 kişi çalışıyor.”
“YÖNETİMSEL KARAR’ DİYE BİR ŞEY OLMAZ”
Erdemir’den yetkilinin de “Yönetimsel karar” şeklinde söz alması üzerine konuşan Vali Çınar ise şu ifadeleri kullandı:
“Kanun bu hakları tanır. Bir mağduriyetin de önlenmesi için tedbir alıyor. Yönetimsel karar diye bir şey olmaz. Kanunsal bir hüküm olur. Devletin o kanununa uymak zorundadır. 83 kişi açık varsa, koskoca Erdemir’de bunun bahanesi olmaz. O 83 kişinin burada hakkı var. Kanunun emri var. Dolayısıyla yönetimsel karar diye bir şey olmaz. Yönetimsel karar kanundan üstün değildir. Kanunlara uyarız. Onun için buna dikkat edin. Bunun insanı boyutu var, toplumsal boyutu var. İlla ‘kar edeceğiz, beş kuruş da kendimizi başarılı göstereceğiz’ kaygısıyla, genel konuşuyorum bütün firmalar açısından Erdemir’i ayrıca kastetmiyorum, başkalarında da var çünkü. Bu kanunun gereği yerine getirilmeli. Engelli vatandaş işsiz olmaz o zaman baş tacıdır. O zaman açık kalsın. O ayrı bir şeydir. Genel müdürünüzle ben de görüşeceğim. Bunu kapatmamız lazım. 80 engelli çalışabiliyorsa, 180 daha çalışabilir. Bir şey olmaz” diye konuştu.
Toplantı, İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Yürütme Kurulunun 2018 Temmuz ayı raporu ile engelli projelerinin değerlendirilmesi, işverenlere yönelik istihdam teşvikleri kapsamında yapılan çalışmaların kurul üyelerinin bilgilendirilmesi, kamu kurum ve kuruluşlar ile sosyal tarafların taleplerinin değerlendirilmesinin ardından sona erdi.

EN ÇOK OKUNAN

2 gün 21 saat 52 dakika önce ANKARA'DAN EREĞLİ'YE ACI HABER
2 gün 23 saat 4 dakika önce İŞ ARAYANLARIN DİKKATİNE !
3 gün 17 saat 9 dakika önce HAKİM KARŞISINA ÇIKTI !
3 gün 16 saat 43 dakika önce DOĞUM GÜNÜNDE SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI
4 gün 14 saat 22 dakika önce ESKİ İLÇE BAŞKANI ÖLÜ BULUNDU !
2 gün 10 saat 58 dakika önce EREĞLİ'DE FECİ KAZA ; AĞIR YARALI !
21 saat 26 dakika önce HASAN HOCA HAYATINI KAYBETTİ
3 gün 19 saat 5 dakika önce YAZA AYINA YETİŞECEK !
2 gün 15 saat 14 dakika önce EREĞLİ'DE YANGIN !
5 gün 20 saat 12 dakika önce ŞÜPHELİ ARAÇTA UYUŞTURUCU !