Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

UĞUR MUMCU ALAPLI’DA ANILDI

UÄžUR MUMCU ALAPLI’DA ANILDI

Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde Atatürkçü Düşünce DerneÄŸi tarafından Gazeteci-Yazar UÄŸur Mumcu’nun öldürülüşünün 24. yıl dönümü dolayısıyla anma töreni düzenlendi.


Atatürkçü Düşünce DerneÄŸi (ADD) Alaplı Åžubesi tarafından 24 Ocak 1993 yılında öldürülen Gazeteci Yazar UÄŸur Mumcu ve 31 Ocak 1990 yılında öldürülen Prof. Dr. Muammer Aksoy’un ölüm yıl dönümlerini belirleyen 24 ve 31 Ocak günleri arasında Adalet ve Demokrasi Haftası dolayısıyla bir etkinlik düzenlendi.
Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene, Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin, Gümeli, Belediye Başkanı Ahmet Saydam, CHP Alaplı ilçe Başkanı Hüseyin Tosun, yönetim kurulu üyeleri, CHP Alaplı Belediye meclis Üyesi ve aynı zamanda CHP Alaplı Kadın Kolları Başkanı Emine Uysal, yönetim kurulu üyeleri, Türk Anneler Derneği Alaplı Şube Başkan Şerif Nurgül Avlar, yönetim kurulu üyeleri, Atatürkçü Düşünce Derneği Alaplı Şube Başkanı Saliha Sanlı ve yönetim kurulu üyeleri Alaplı Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Nermin Karakaya ve Başkan Yardımcısı Aynur Oğuz, katıldı.


Saygı duruÅŸu ve Ä°stiklal Marşının okunması ile baÅŸlayan törende konuÅŸan ADD Alaplı Åžube BaÅŸkanı Saliha Sanlı,“Bugün 24 Ocak 1993 yılının 24 Ocak sabahı, tahrip gücü yüksek bir bomba sevgili UÄŸur Mumcu’yu aramızdan aldı. Bugün ülkenin içinde bulunduÄŸu durumu , basının halini ele alırken, senin yıllar önce söylediklerin önünde saygıyla eÄŸiliyoruz. Ä°leri görüşlülüğüne bir kez daha hayran kalıyoruz. Son katıldığın açık oturumlardan birinde, haykırıyordun: ’ Din sömürüsüne dayanan her iktidar yıkılmıştır. Her kim din sömürüsünü kullanır bir süre dayanır, ama mutlaka yıkılır’


Sevgili UÄŸur Mumcu, bugün Tayyipçi mi?, Fettullahçı mı?diye hükümetle cemaat arasındaki güç kavgasına kilitlediler milleti. Din sömürünse karşı; Sen her yazında bir bilim adamı titizliÄŸinle bizi uyardın, tarikatlar, cemaatler ve ÅŸeriat örgütlerine iliÅŸkin araÅŸtırmalarını, bunlar arasındaki karanlık iliÅŸkileri, iÅŸbirlikçileri bize açıkladın. ’ Görün, duyun, anlayın artık, Ä°slamcılık adına Türkiye’ye getirilip yerleÅŸtirilmek istenen bir Arap milliyetçiliÄŸidir. Atatürk milliyetçiliÄŸini adım adım yok eden, laiklik ilkesini içten içe kemiren tehlikeye dikkat çekiyordun. 12 Eylül faÅŸist darbesinden sonra mantar gibi biten Ä°mam Hatip Okullarını, NakÅŸibendiler, Nurcular, Süleymancılar ve benzeri tarikatların politik partilere sızmasını ele alıyor. Bu gidiÅŸle böyle sürüp giderse, din duyguları kimine baskı, kimilerine yükselme aracı olarak kullanılırsa din siyasallaşırsa, bütün bunlar Türkiye’nin başına büyük sorunlar meydana getirir diyordun. Çareyi bilimde, akıl yolunda, aydınlanmada ve hukukun üstünlüğünde görüyordun. Toplumu ayakta tutan temel dayanaklardan biri, adalet duygusudur. Bu duygu bir kez yara aldı mı demokrasinin temelleri sarsılmıştır, diyordun. Ä°ÅŸte ÅŸimdi bunları yaşıyoruz. Atatürk, bağımsız Türkiye demiÅŸti. Sonuna kadar da buna baÄŸlı kaldı. Haklıydı, dünde haklıydı, bugünde haklı. Biz toplum yaÅŸamının, insanların aklıyla, iradesiyle belirlenmesini isteriz. Ä°potekli akıllarla, eÅŸir alınmış iradelerle demokrasi olmayacağını biliriz. Aldatmacıları, kandırmacıları, görmezden gelemeyiz. Soru sormanın, tartışmanın, farklı düşünmenin erdemini biliriz. Ama gerçeklerin inkar edilmesini kabul etmeyiz. Bugün ülkemizin sürüklendiÄŸi Tek adam iktidarına hayır. Ãœlkenin kurucu liderine yapılan haksızlıklara da hayır hayır” dedi.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo