16 o C Kdz. Ereğli

TÜRKİYE’NİN EN ŞİRİN 11 İLÇESİ!..

Müzik & Kültür Sanat 8 yıl 8 ay 14 gün 7 saat 10 dakika önce 8790

Haberi Paylaşın

Milliyet’te yer alan haberde Kdz.Ereğli Türkiye’nin 11 şirin ilçesi’nde biri olarak gösterildi.

Karadeniz Ereğlisi, Çorlu, İznik, Doğubayazıt, Tarsus…Size de içinizden bir ses bu kentleri nedense çok duyduğumuzu söylemiyor mu? Bu özel kentlerde bir yandan trafik, gürültü kirliliği olmadan ve ucuz kiralarla yaşam sürenizi uzatabilir, öte yandan da birkaç dakika ötenizde birçok imkana ulaşabilirsiniz.

1. Karadeniz Ereğli İster sahilinde yüzün, güneşlenin, ister ormanlarında yada şirin sokaklarında eski evlere bakarken kaybolun, bu kentte istediğiniz her şeye ulaşmak o kadar kolay ki! Bizim tavsiyemiz yazın gitmeniz, Hamsi Festivali’ni ve ikramlarını kesinlikle kaçırmayın. Cehennemağzı Mağaraları da burada, isminden korkmayın, ziyaret edin, mağaradan çıkınca halinize şükredin!

2. Bandırma Yaz aylarında güneye inmeden önce birçoğumuz oradan geçmiyor muyuz? Güney ve batı sahillerine inerken İstanbul’a sadece 2 saatlik deniz otobüsü mesafesiyle yolumuzu kısaltan kent, aslında kendi içinde de büyük bir turizm potansiyeline sahip: Bandırma’ya 15 dakika uzaklıktaki Erdek ve Tatlısu beldeleri, deniz – kum – güneş potansiyeliyle aklınızı başınızdan alabilir. Eğer vaktiniz kısıtlıysa, yerel yıldız Berber Saffet’te saç traşı olabilir ya da meşhur “feribot kaçırtan” Kebap İskender’de kendinize ziyafet çekebilirsiniz.

3. Konya Ereğli Ereğli deyip geçmeyin: Tarihi neredeyse bağlı olduğu Konya kadar eski olan bu Toros kentinde Roma, Selçuklu ve Osmanlı’dan kalma birçok tarihi kalıntı bulunuyor. Hatta Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde bile adı geçen Ereğli’nin tren istasyonu, tarihi Bağdat Demiryolu’nun duraklarından birisi olarak göze çarpıyor. İster Ankara’dan güneye inin, ister 150 kilometre ötedeki Konya gezinizde biraz fazla vaktiniz olsun, mutlaka görmeniz gerekenler: Ulu cami, Ağalar Mescidi, Rüstem Paşa Kervansarayı ve Roma Hamamı kalıntıları. Ayrıca kent dışındaki İvriz Kabartması’na da mutlaka göz atın, aynı ismi taşıyan derenin suyunu kan kana için ve dünyaca ünlü beyaz kirazların tadına bakın!

4. Ayvalık Bandırma’dan sonra Balıkesir sınırları dahilinde bahsedebileceğimiz bir ilçe de Ayvalık. Şirin kent dokusu, yeşil doğası ve masmavi deniziyle zaten birçok kişinin gönlünde taht kuran kent, öte yandan tarihi ve turizm potansiyeliyle de göze çarpıyor. Eğer canınız Sarımsaklı ve Patriça koyu, şeytan sofrası, zeytinyağlı nefis yemekler ve hakiki Ayvalık tostundan sıkılırsa, hemen bir feribota atlayın ve günübirlik Yunan Adaları turlarına katılın.

5. İznik Tipik bir Anadolu kenti olan İznik, ayrıca bir imparatorluklar şehri, çini cenneti, ultramaraton destinasyonu ve tarihi eğitim merkezi olarak göze çarpıyor. Tarihi İznik Konsülü’nün karar alında mekanı İznik, sakin gölünün dinginliğiyle sizi istirahat ettirecek, doğasıyla ilham verecek ve önemli kararlarınızı almaya yardımcı olacak.

6. Fatsa Samsun ile Ordu illerinin tam ortasında yer alan kent, tam bir Karadeniz harikası: Masmavi deniz ve neredeyse onun kıyıya sokulduğu noktadan itibaren yükselen yemyeşil dağlar. Bu güzelliği Samsun Çarşamba Havalimanı’na iner inmez kente giden yolda tadabilirsiniz. Bir diğer güzel hat Çaytepe – Pelitdibi – Belicesu mevkileri arasında bulunuyor. Eğer doğanın harikasından sıkılabilirseniz, insan elinden çıkan Kız Kulesi, Manastır ve Cıngırt Kalesi ve Kaya Mezarları. Şifalı suyu da tatmadan gelmeyin, bizden söylemesi.

7. Tarsus Yakında havaalanı bulunan illerden (Mersin ve Adana) binlerce yıl eski bir ilçeye (kuruluşu İ.Ö. 6000’li yıllara kadar uzanıyor) gitmeye ne dersiniz? Etkilenmediniz mi? Dünya’nın ilk kanalizasyonlu Roma yolu burada desek? Kleopatra’ya adanmış bir kapısı var desek, yine mi olmaz? İncil’in yazarlarından Pavlus Tarsus doğumlu, desek? İslam dini için önemi yüksek Yedi Uyurların (Ashab-ı Kehf) mağarasının Tarsus’ta olduğunu söylesek? Şahmeran Hamamı burda dersek kesinlikle gelirsiniz belki. Nusret Mayın Gemisi’nin burda olduğunu bilirseniz belki de kesin!

8. Tatvan İsminde “Van” var, ama bu şirin kent Bitlis il sınırlarında ve Bitlislilerin onu hiçkimseye kaptıraya niyeti yok! Binlerce yıldır insanlar buraya gelip Nemrut Dağı’na çıktı ve gün doğumu / batımını izledi, siz de onlara uyun! Sonra da atlayın bir feribota, Van Gölü’nün öbür ucundaki Van’a gidin. Dönüşünüzü ister Van üzerinden, ister Tatvan’dan 26 kilometre uzaklıktaki Bitlis’ten yapın, ama doğu yemeklerinin lezzetine (uyaralım, oralarda yedikten sonra İstanbul’da kebap yemek istemeyebilirsiniz) bakmadan gelmeyin!

9. Midyat Adını bilmeyip hiç ziyaret etmeseniz de, birçok TV dizisi sayesinde aşinasız aslında Midyat sokaklarına…Mardin iline 1,5 saat uzaklıkta olan Midyat, aslında açık bir Ortaçağ film seti gibi: Taş evler, konaklar, kemerli geçitler, minare gibi yükselen çan kuleleri…Ve belki de en ihtişamlısı Mor Gabriel Manastırı. Eğer şehre uğrarsanız, mutlaka küçük esnaf lokantalarında yemek yiyin, kentin insanlarının nasıl bir sürü farklı dil konuşmalarına rağmen birbirleriyle anlaştıklarını gözün, gümüş parçalarının telkavi ustalarının elinde nasıl şaheser takılara evrildiğini gözlemleyin (sonra da bir tanesinin fiyatını sorun) ve bütçeniz elverdiğince sahip olun onlara. Eğer canınız gümüş istemezse, bakır işlemeleri de mükemmeldir, unutmayın.

10. Çorlu Osmanlı döneminde Avrupa fetihlerine gidişte ilk ayak olan Çorlu, İstanbul’dan Edirne’ye ve Avrupa’ya açılan bir kapı işlevini hala sürdürüyor. İstanbul’a yalnızca 1 saat 25 dakika uzaklıkta olan şirin kent, aslına bakarsanız günübirlik sabah İstanbul’a giden ve akşamları dönerek huzur bulan, keyif yapan birçok kişiyi barındırıyor. Hala kullanılan tarihi çeşme ve köprülere sahip olan Çorlu, kısa bir süre içinde Balkan molası verebileceğiniz bir yer olarak göze çarpıyor.

11. Doğubayazıt Batıdan atlayın bir uçağa, birkaç saat içinde Ağrı, Van ve Erzurum’a gelin, oradan da istediğiniz saatte bir otobüse atlayıp Doğubayazıt’a…Elbette İshak Paşa Sarayı’nı ve Ağrı Dağı’na gidin ama benim önerim “Kerem ile Aslı”nın hikayesinin çıkış yeri olan Keşişin Bahçesi ve kentin 35km doğusunda İran sınırına yakın meteor çukuru! KAYNAK: milliyet.com.tr

Gündem

KAZA ; 2 YARALI

Gündem

AĞIR YARALI !

EN ÇOK OKUNAN

6 gün 8 saat önce EREĞLİ'YE ACI HABER
2 gün 23 saat 12 dakika önce İŞ ARAYANLARIN DİKKATİNE !
3 gün 6 saat 13 dakika önce DENETİMLER SIKLAŞIYOR
7 gün 3 saat 17 dakika önce HAKİM KARŞISINA ÇIKTI !
7 gün 2 saat 51 dakika önce DOĞUM GÜNÜNDE SON GÖREV
5 gün 21 saat 6 dakika önce AĞIR YARALI !
4 gün 7 saat 34 dakika önce HASAN HOCA HAYATINI KAYBETTİ
3 gün 1 saat 41 dakika önce UYARI ÜSTÜNE UYARI YAPILIYOR !
1 gün 2 saat 40 dakika önce ULAŞIMDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR
3 gün 5 saat 7 dakika önce KAZA ; 2 YARALI