Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

TÜNELİN UCUNDAKİ ROMANLAR

TÃœNELÄ°N UCUNDAKÄ° ROMANLAR

Zonguldak’ta yapımı devam eden MithatpaÅŸa 2 Tüneli’nin çıkış noktasında yaÅŸayan Romanlar, ValiliÄŸin evlerini kendi imkanlarıyla yıkmaları halinde 7 bin lira vereceÄŸini duyurmasına raÄŸmen mahalleyi terk etmiyor. 

MithatpaÅŸa Mahallesi’ndeki Roman vatandaÅŸlar, Zonguldak ValiliÄŸi’nin evlerini kendi imkanlarıyla yıkmaları halinde 7 bin lira vereceÄŸini duyurmasının ardından, balyozlarla atalarından kalan evleri yıkmaya baÅŸladı. 

Ä°lk etapta yaklaşık 83 evin yıkıldığı mahalleden gözyaÅŸlarıyla ayrılan Romanlar, baÅŸka bölgelerde ikamet etmeye baÅŸladı. Evlerini yıkmayan bazı Romanlar ise mahalleyi terk etmiyor. 

Mahalle sakinlerinden Åžerafettin Zengin (52), AA muhabirine yaptığı açıklamada, doÄŸduÄŸu günden beri MithatpaÅŸa Mahallesi Aziziye Caddesi’nde yaÅŸadığını söyledi. 

Oturdukları evin dedesinden kaldığını anlatan Zengin, şöyle konuştu:

"Romanlar olarak yaklaşık 100 yıldır burada ikamet ediyoruz. DoÄŸduÄŸumuz ve büyüdüğümüz yer burasıydı. Burada bir tünel geçecek. Bize ’buradan çıkın’ diyorlar. Devletimiz bizi maÄŸdur etmeyecekti ama ’çıkın’ diyorlar. Buradan çıkacağız ama kimse bize ev vermiyor. Nereye taşınacağız. Bizi maÄŸdur ettiler. Buradan çıkanlara kimse ev vermiyor. Buradan evlerini yıkıp gidenler aÄŸlıyor. Bir arkadaşımızın evi yıkıldı. Bize, ’ben her ÅŸeyimi bu eve yatırdım’ diyerek sitem ediyor. Ev aldı ama buraya gelip gidiyor ve yıkılan evinin orada her gün aÄŸlıyor. Evlerimize bir deÄŸer biçildi. Evlerini kendi yıkanlara para verildi. Biz mahallemizde mutluyduk."

Yıldıray Koçaklı da (25) mahallelerinin mazisinin bir asırlık olduÄŸunu belirterek, "Tarihi bir mahalle. Romanların doÄŸup büyüdüğü bir yerdir. Mahallemizi dağıttılar. Biz kalanlardanız. Ben kolay kolay evimi yıktırmam, tarihi savunan bir insanım. Buradan ayrılanlar hüzünlü ayrılıyor. Burada doÄŸmuÅŸ, büyümüş baÅŸka bir yere göç edince alışacak sürede ise zaman geçecek. Çevremizdeki insanlarda bizi Romanız diye yargılıyor. Biz de insanız. Gidenlere üzülüyoruz" ifadesini kullandı. 

Hüseyin Topal (66), mahallede oturan herkesin arkadaÅŸ, kardeÅŸ ve dost olduÄŸunu vurgulayarak, "Aramızda kavgada oldu ama herkes birbirini sever sayar. Evini yıkıp ayrılanlar oldu. Hepimiz üzüldük. Yaklaşık 40-50 yıldır aynı mahalleyi paylaÅŸtığımız arkadaÅŸlarımız gittiler. Ãœzüldük. Gidenler geri gelerek yıkılan evlerine bakıyorlar ve aÄŸlıyorlar" dedi. 

- Yaklaşık 83 aile evini boşalttı

Karayolları 15. Bölge Müdürü Sami Uyar da Zonguldak’ta yapımına baÅŸlanan MithatpaÅŸa 2 tüneli çalışmalarının devam ettiÄŸini kaydetti.

"MithatpaÅŸa Mahallesi’nde hazine arazisinde bulunan binaların kamulaÅŸtırma çalışmaları yapılıyor. Yıkılan binaların ardından kazı çalışmalarına baÅŸlayacağız" diyen Uyar, ÅŸunları söyledi:

 "KamulaÅŸtırma çalışmaları sonuçlandığında orada faaliyetlerimize baÅŸlayacağız. Gökgöl MaÄŸarası mevkisinden baÅŸlayan ve MithatpaÅŸa’dan çıkacak tünel çalışmalarımız devam ediyor. Her iki tünelde toplam 820 metre ilerlendi. Toplam uzunluÄŸu bin 520 metredir. Her iki taraftan da çalışmalarımız devam ediyor. KamulaÅŸtırılması yapılan evlerde oturan 83 aile evini boÅŸalttı. Geriye kalan 10-15 evle ilgili davalarımız sürmektedir. Bu evlerde oturan yaklaşık 15 aile direniyor."

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo