Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

TTK’DA SON DURUM

TTK’DA SON DURUM

KurulduÄŸu günden bu yana ülke ekonomisine ve istihdama önemli katkılar saÄŸlayan Türkiye TaÅŸkömürü Kurumunun (TTK), çalışan sayısındaki azalmaya raÄŸmen son 5 yılda Zonguldak havzasında ürettiÄŸi kömür miktarı 6 milyon tona yaklaÅŸtı.

Uzun Mehmet’in, Neyren köyü civarında bulduÄŸu ’’siyah taÅŸların’’ ocakta yandığını fark ettiÄŸi günden bu yana üretilen taÅŸ kömürü, TTK’ya baÄŸlı Armutçuk, Kozlu Karadon, Amasra ve Ãœzülmez müessese müdürlüklerinde madencilerin kazısı ya da hava basınçlı kazıcılarla çıkarılıyor.

İşçi sayılarının geçen yıllara oranla azalmasına raÄŸmen ekonomiye katkısı önem arz eden Zonguldak havzasında son 5 yılda 5 milyon 969 bin 26 ton kömür üretildi. En fazla üretim, 1967’de 35 bin 703 işçiyle 5 milyon 30 bin 864 ton olarak gerçekleÅŸtirilirken, en az üretim ise 7 bin 7 bin 979 işçiyle geçen yıl 911 bin 2 ton olarak hesaplandı. 

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMÄ°S) Genel BaÅŸkanı Ahmet Demirci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuruma ait maden ocaklarında yoÄŸun çalışıldığını, işçi sayısına göre de üretim miktarlarının deÄŸiÅŸtiÄŸini söyledi. 

TTK’nın 5 milyon ton kapasite ve 14 bin norm kadroyla kurulduÄŸunu ifade eden Demirci, "Kurumda işçi sayısı 8 binin altına düştü. TTK’nın ayakta kalabilmesi ve ülke ekonomisine katkı saÄŸlayabilmesi için işçi talebinin bir an önce sonuçlanması gerekir. Kurumdaki emeklilikler nedeniyle işçi sayısı geçmiÅŸ yıllara oranla düştü. Bu da üretimi olumsuz etkiledi." diye konuÅŸtu. 

Demirci, üretimin, çalışan işçi sayısıyla doÄŸru orantılı olduÄŸuna dikkati çekerek, işçi alımlarının olmaması nedeniyle üretimin her yıl biraz daha düştüğünü kaydetti.

- "İşçi sayısı az olunca tahkimatta da sıkıntı yaÅŸanıyor"

Geçen yıl sonu itibarıyla 7 bin 979 işçinin çalıştığı TTK’ya baÄŸlı maden ocaklarında meydana gelen Ã§eÅŸitli kazalarda 2 bin 122 işçi yaralanırken, Karadon Müessese Müdürlüğüne baÄŸlı maden ocağında 7 Nisan 2016’da tavan göçmesi sonucu 1 işçi yaÅŸamını yitirdi. 

Demirci, kurumda göçük, nakliyat, patlayıcı madde, makine, elektrik iÅŸleri ve malzeme taşınması sırasında oluÅŸan kazalar nedeniyle işçilerin yaralandığını ifade etti. 

TTK’da, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Ä°ÅŸ TeftiÅŸ Kurulu BaÅŸkanlığı müfettiÅŸlerince iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi yönünden denetimlerin gerçekleÅŸtirildiÄŸini ve iÅŸ kazalarının önlenmesine yönelik çalışmaların sürdürüldüğünü kaydeden Demirci, "Yer altında çalışan işçi sayısı az olduÄŸundan tahkimat ve arın ilerlemesi konularında sıkıntı yaÅŸanıyor. İşçilerimizin kazalarda yaralanmasını ve hayatını kaybetmesini istemiyoruz." ÅŸeklinde konuÅŸtu. 

Demirci, iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi yönünden gerekli önlemleri almaya çalışıldığını belirterek, "Her işçiye gaz maskesi veriliyor. Çipli takip sistemi, yeni tahkimat yöntemleri, yer altındaki gaz izleme sensörleri ve madencilere yönelik eÄŸitimlerin yanı sıra yılların verdiÄŸi tecrübe, iÅŸ kazalarının azalmasında etkin rol oynuyor." ifadesini kullandı. 

 

 
WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo