Kdz Ereğli Haber - Eregli FM Gazetesi

’Tombulacık Halimem’ Mezarı Başında Anıldı

’Tombulacık Halimem’ Mezarı Başında Anıldı

TRT Türk Halk Müziği sanatçıları Ali Gürlü ve Kıymet Unutma Şenli, Devrek türküsü "Tombulacık Halimem"e konu olan Halime Baltacı’yı mezarı başında andı. 

Baltacı’nın, Devrek ilçesine bağlı Hüseyinçavuşoğlu Köyü’ndeki mezarını ziyaret eden Gürlü, Şenli ile Rüştü Onur Sanat ve Kültür Derneği (ROSAK) Devrek Kültürünü ve Türkülerini Araştırma Kurulu Başkanı Mustafa Uzundal ve Şair-Yazar İbrahim Tığ, dua ederek, mezara çiçek bıraktı.

Gürlü, gazetecilere yaptığı açıklamada, sanatçılar olarak ’Tombulacık Halimem’ türküsünü defalarca okuduklarını söyledi.

Tombulacık Halime’nin mezarını ziyaret etmekten son derece mutlu olduğunu belirten Gürlü, şöyle konuştu:

"Tabi mezar pek kullanışlı değil ama yapılacak. Sözü alınmış. ’Tombulacık Halimem’,  bizim repertuvarımızda Bolu türküsü olarak geçiyor. Bu, türkünün bir yerinde ’Bolu’ sözünden ibaretle olabilir. Ama o türkü de ’Devrek’ adı da geçiyor. Halime’nin mezarı da Devrek’te olduğuna göre biraz düşünmek gerekir. Buna benzer nice türkülerimiz var. Zaten türkünün sözlerinde de öyküsü rahatlıkla okunabiliyor."

Şenli ise, türkünün, Anadolu kültürünü en güzel anlatan türkülerden biri olduğunu ifade ederek, "Tombulacık Halime’nin kabrini gördüğüm için mutluyum. Fakat bu kabrin böyle kalmasını istemiyorum. Bu türkülerin tarihine mal olmuş bir kişinin mezarı böyle olmamalı. Bunun güzel bir anıt mezar olarak Devrek’e kazandırılması gerekir. Çünkü, yediden yetmişe herkesin dilinde olan bu güzel türkünün güzel kahramanı olan Halime’nin mezarı daha güzel olmalıdır." diye konuştu. 

 
WHATSAPP İHBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • Ereğli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo