Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

TESCİL EDİLDİ !.

TESCÄ°L EDÄ°LDÄ° !.

www.ereglifm.com.tr -BÖLGENİN NABZI-


Karadeniz (Kdz) EreÄŸli Belediyesi’nin Osmanlı ÇileÄŸini koruma, yaygınlaÅŸtırma ve tescili için 2015 yılı Åžubat ayında baÅŸlattığı çalışmalar sonuç verdi. Fide üretici belgesinin alımı ile baÅŸlayan çalışmalar kapsamında Osmanlı ÇileÄŸinin üretim ve satış hakkını alan Kdz. EreÄŸli Belediyesi, son olarak Osmanlı ÇileÄŸini tescil ettirdi.

EreÄŸli Belediyesi Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre, belediyeye ait Delihakkı köyü mevkisindeki tesislerinde fide üretimi için tahsis edilen 2 dekarlık alanda, izin ve tescil iÅŸlemleri için Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Bitki YetiÅŸtirme Belgesi için alınan toprak örneÄŸi sonrası, bitki pasaportuna dahil zararlı organizmalar yönüyle yapılan inceleme sonrası, Kdz. EreÄŸli Belediyesi’ne fide üretici belgesi verildi.
Ä°lçe belediyesi, bu çalışmanın ardından ilgili bakanlığa baÄŸlı Islahçı kuruluÅŸ adıyla Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez AraÅŸtırma Enstitüsü ile ortak çalışma yürüterek  Osmanlı ÇileÄŸinin morfolojik (yapı- biçim ) araÅŸtırmalarında teknik raporlarını hazırlayarak  Bakanlığa gönderirken, yapılan inceleme sonrası AraÅŸtırma Enstitüsü  Kdz. EreÄŸli Belediyesine, Osmanlı ÇileÄŸinin tescilli olarak üretim ve satış hakkını verdi.

FÄ°DELER ÃœCRETSÄ°Z DAÄžITILDI
Osmanlı Çileği ile ilgili olarak gerekli izinleri alan Kdz. Ereğli Belediyesi süreç içinde ilk olarak 2 dönümlük alanın ilk 500 metrekarelik kısmına 500 adet Osmanlı Çileği fidesi dikerken, fide üretiminde Stolon (toprak yüzeyinde uzanan ve boğumlardan köklenerek yeni bitkiler veren sürünücü gövde ) yöntemi kullanılarak üretilen fidelerle belediye arazisi üzerinde yeni Osmanlı Çileği bahçeleri oluşturarak, aralarında kamu kurum ve kuruluşları ile Üniversite ve İlköğretim Okullarının da bulunduğu toplam 338 kişi ve kuruma 15.210 adet Osmanlı Çileği fidesini ücretsiz olarak dağıttı.

OSMANLI ÇİLEĞİ TESCİL EDİLDİ
Kdz. EreÄŸli Belediyesi, bir yandan fide üretim ve dağıtımı devam ederken, bir yandan da Osmanlı ÇileÄŸinin morfolojik karakter tespiti, çiçeklenme ve hasat dönemleri kontrol ve tespitlerini 2017 yılında 3 kez, 2018 yılında ise 2 kez Bakanlık Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü Kontrol Mühendisine yaptırırken, 26 Ekim 2018 tarihinde ilgili 6 resmi kuruluÅŸ temsilcisinin katıldığı, Meyve Tescil Komitesi Toplantısı’nda Osmanlı ÇileÄŸi,  Meyve Tescil Komitesi tarafından tescil edilen meyveler arasında 1393. sıra numarası ile bir çilek çeÅŸidi olarak bitki literatüründe yerini aldı.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük2
hayran1
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo