Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Termik Santral Protesto Edildi!..

Termik Santral Protesto Edildi!..

Zonguldak’ın Kilimli ilçesine baÄŸlı ÇatalaÄŸzı beldesine kurulacağı belirtilen termik santrale tepki amacıyla eylem düzenlendi. 

CHP Genel BaÅŸkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran ve beraberindeki 20 milletvekilinin yanı sıra, ilçe ve belde belediye baÅŸkanları, çeÅŸitli sivil toplum kuruluÅŸu ve sendika üyeleri ile vatandaÅŸlar, Havuzbaşı Meydanı’nda toplandı. 

Cankurtaran, burada yaptığı konuÅŸmada, geliÅŸmiÅŸ ülkelerde yapılan tüm yatırımlarda önce insan ve doÄŸa saÄŸlığının korunduÄŸunu, aksi halde maliyeti, sosyolojik yapısı ve ekolojisi ile çok daha ağır maliyetlere sebep olduÄŸunu söyledi. 

"Ekonomik Ä°ÅŸbirliÄŸi ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri arasında yapılan araÅŸtırmaya göre, geçen yıl Türkiye’de hava kirliliÄŸinden 29 bin kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸtir." diyen Cankurtaran, bunun trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin 6 katı olduÄŸunu belirtti. 

Cankurtaran, ÅŸu görüşleri savundu:

"Yetmedi mi bu kadar insanın saÄŸlığının bozulması, bu kadar insanın ölümü? Daha mı fazla ölüm istiyorsunuz? Ama bilin ki, bizler Cumhuriyet Halk Partililer olarak üyelerimizden en üst yönetime kadar, sonuna kadar, dilimizin yettiÄŸi, ayaklarımızın tuttuÄŸu kadar vatandaşımızla olacağız, yurttaşımızın sesi olacağız. Sizler ve bizler, mücadelemizi Kuvayı Milliye’den, sözümüzü birlikteliÄŸimizden, bağımsızlık akdimizi Lozan’dan, kurucu irademizi Mustafa Kemal Atatürk’ten almış bir milletiz. Bizler asla yılmayacağız, direnmeye devam edeceÄŸiz." 

- "Hukuki süreci başlatalım"

CHP Zonguldak Milletvekili Åžerafettin Turpcu da Kilimli ilçesinde geçen yıl yapılmak istenen Çevresel Etki DeÄŸerlendirmesi (ÇED) toplantısının halkın tepkisi nedeniyle yapılamadığını ancak ÇED sürecinin onaylanması için Ankara’da toplantılar yapılmaya devam edildiÄŸini belirtti. 

Turpcu, "Burada mevcut 4 adet santralin zararları hesap edilmiyor. En eski teknolojiyle yapılan ve iyileştirme adına hiçbir çalışma yapılmayan bu santrallerin verdiği zararlar büyük boyutlara ulaştı. Üstelik kurulma aşamasında yerli kömür kullanılacak söylemlerine rağmen 3 santralde de ithal kömür kullanılıyor. Tüm bunlara karşın iki firmaya ait termik santralın olduğu beldeye yeni bir santral için ÇED süreci onaylanırsa hukuki süreç başlatalım." diye konuştu.

ÇatalaÄŸzı Belediye BaÅŸkanı Adnan Akgün ise beldelerinde 3 bin 900 megavat gücünde kurulu santraller olduÄŸunu, bin 520 megavat gücünde bir santral daha kurulmasının planlandığını dile getirerek, buna karşı sonuna kadar mücadele edeceklerini aktardı.

TEMA Vakfı Zonguldak Åžubesi BaÅŸkanı Berran Aydan ile Genel Maden İşçileri Sendikası Genel BaÅŸkan Yardımcısı Ä°sa Mutlu da "istihdam ve büyüme yalanlarına" aldanmayacaklarını, beldeye santrali kurdurmayacaklarını ifade etti. 

Ellerindeki dövizler ve sloganlarla beldeye ek termik santral inşa edilmek istenmesine tepki gösteren eylemciler, daha sonra dağıldı.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo