Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

SON EHLİYET SINAVI NE ZAMAN?

SON EHLÄ°YET SINAVI NE ZAMAN?

Ä°SKEF BaÅŸkanı Murat Tekin, ilk defa ehliyet alacakların stajyerliÄŸe kalmaması için 10 Eylül’e kadar sürücü kurslarına baÅŸvurmaları gerektiÄŸini hatırlattı.

Ä°stanbul Sürücü Kursları ve EÄŸitimcileri Federasyonu (Ä°SKEF) BaÅŸkanı Murat Tekin, stajyer sürücü uygulamasının 1 Ocak 2016’da baÅŸlayacağını belirterek, "Ä°lk defa ehliyet alacakların stajyerliÄŸe kalmaması için 10 Eylül’e kadar sürücü kurslarına baÅŸvurarak, 10 Ekim’de yapılacak teorik sınava girmeleri gerekmektedir" dedi.
 
Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, stajyer ehliyetin, ilk defa ehliyet alacaklar için başarılı olduktan sonra sürücü belgesini 2 yıllık staj çerçevesinde kullanması anlamına geldiğini ifade ederek, stajyer ehliyette, kursiyere 75 ceza puanı hakkı verileceğini söyledi.
 
Kursiyerlerin 2 yıl içerisinde 75 ceza puanını doldurması halinde psikoteknik belgesi aldıktan sonra tekrar ehliyet için sürücü kursuna müracaat etmesi gerekeceğini anlatan Tekin, şu bilgileri verdi:
 
"Kursiyer, 0,20 promil alkollü yakalanması, kırmızı ışığı 3, yaya üstünlüğünü de 3 kez ihlal etmesi halinde 75 ceza puanını doldurmuÅŸ olacak. Bu durumda kursiyerin tekrar sürücü kursuna baÅŸtan müracaat etmesi gerekecek. Ä°lk defa ehliyet alacakların stajyere kalmaması için 10 Eylül’e kadar sürücü kurslarına baÅŸvurarak, 10 Ekim’de yapılacak teorik sınava girmeleri gerekmektedir.  Yani stajyerlikten önceki son sınav 10 Ekim 2015’te. Bu sınava girebilmesi için kursiyerlerin sürücü kurslarına en geç 10 Eylül 2015 tarihine kadar müracaat etmesi gerekiyor." 
 
"Yeni ehliyetler 80 ülkede geçerli olacak"
 
Murat Tekin, Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin, stajyer ehliyet dışında birçok yeniliği getirdiğini söyledi.
 
Buna göre 9 olan ehliyet çeÅŸidinin 17’ye yükseldiÄŸini dile getiren Tekin, B sınıfı ehliyetlerin 10, E sınıfının 5 yılda bir saÄŸlık raporu alınarak deÄŸiÅŸtirileceÄŸini, böylece ömür boyu ehliyet döneminin kapanacağını vurguladı.
 
Yeni yılla birlikte yenileriyle değiştirilecek olan yaklaşık 25 milyon ehliyetin, Avrupa ülkeleri başka olmak üzere 80 ülkede geçerli olacağını dile getiren Tekin, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünün ehliyetlere yönelik yaptığı yönetmelik değişikliklerinin hem teorik, hem de direksiyon sınavlarını daha ciddi bir noktaya taşıdığını kaydetti.
 
Tekin, "Sürücü kursuna müracaat eden her 100 kiÅŸiden 99’u direksiyon sınavlarında baÅŸarılı olurken, bugün bu istatistik yüzde 60’lara kadar gerilemiÅŸtir. Ehliyet alacaklar için dünya standartlarında kriterler getirilmiÅŸtir. Zor olan bu ehliyet sınavı sistemi, 1 Ocak 2016’dan itibaren daha zor olacak" dedi.
WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo