Kdz Ereğli Haber - Eregli FM Gazetesi

“SÖMSÖM YARİM” BULUNDU!

“SÖMSÖM YARİM” BULUNDU!

Zonguldak, Alaplı ve hatta Bartın’da sıkça çalınıp söylenen, Karadeniz Ereğli’nin ise adeta milli marşı haline gelen ‘A Benim Sömsöm Yarim’ türküsünde yerel şive kullanılarak bahsi edilen ‘sömsöm kadın’ bulundu… Uğruna türkü yazılan kadının Karadeniz Ereğli’de yaşayan kızı, Ereğli FM’e konuştu…


Karadeniz Ereğli’de esnaf emeklisi Nazan Korkmaz Alkan, yıllardır her eğlence etkinliğinde söylenen ‘A Benim Sömsöm Yarim’ adlı türküyü, babası Mehmet Korkmaz’ın yazdığını söyledi.
Bir dönem Arif Sağ’dan müzik eğitimi alan, ünlü sanatçılar Erkan Ocaklı, Can Etili ve Kamil Sönmez ile de müzik çalışmaları yürüten; henüz hayatının baharında ise 31 yaşındayken Karadeniz Ereğli’de geçirdiği motosiklet kazasında yaşamını yitiren ‘Kalaycı’ lakaplı Mehmet Korkmaz’ın, meşhur türküyü annesi Makbule Korkmaz’a hitaben yazdığını belirten Nazan Korkmaz, bunu ispatlamak için mücadele başladığını ifade etti.     
 

“KANITLAYAMIYORUM”
Babasına ait olduğunu iddia ettiği türküyü kimi zaman dinlediğini, siyah-beyaz fotoğraflara bakarak anne ve babasını yad ettiğini anlatan Korkmaz, şöyle dedi:
“Ben rahmetli babamı her gün bu şekilde yad ediyorum. Bu türkü babamın türküsüdür. Aslında kanıtlarım var; taş plakları var, bunları bilen arkadaşları var ama rahmetli oldukları için bazı şeyleri ispatlayamıyorum. Bu türkü babama aittir neden diyeceksiniz; anneme hitaben ettiği sözler var. Rahmetli annemde bahsederdi, babamda biz çocukken da bahsederdi. Bu plağın çıktığı yer Esen Plak’tır. İstanbul’da Cevdet ağabey çok iyi biliyordu ama o da rahmetli oldu. Sanatçı arkadaşları Erkan Ocaklı ve Can Etili yanı sıra Ereğli’de yaşayan bir kaç arkadaşı onlarda biliyorlar babamın türküsü olduğunu fakat biz bunu kanıtlayamıyoruz.”
HİÇ BİR HAK TALEP ETMİYOR, YALNIZCA…
Tek isteğinin ‘anonim’ olarak geçen türküde babasının isminin anılması olduğunu, hiçbir şekilde ise telif hakkı talep etmeyeceğini kaydeden Korkmaz, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
“Annemde rahmetli olduktan sonra büyüklerimiz bunu takip etmemişler. Çok üzülüyorum. Ereğli’nin milli marşı haline gelmiş bu türkü babamın ve ben bunu kanıtlayamıyorum. Anonim geçmesin istiyorum, hiç bir hak talep etmiyorum yalnızca babamın isminin geçmesini istiyorum. Bana yardımcı olabilecek Ereğli’de yaşayan eskilerden bilenler varsa, lütfen benimle iletişime geçsinler.
Türküyü sahiplenenler oldu. Hatta babamla aynı ad ve soyadında olduğunu öne süren Mehmet Korkmaz adından biri, Ereğli’de konser verip ‘bu benim şarkım diye’ hitap etmiş. O gün beni tüm arkadaşlarım aradı çok üzüldüm, ağladım, duygulandım. Ne yapabilirim elimden bir şey gelmiyor.
Bu plaklar 70’lerde ilk türkünün çıktığı yıllarda İstanbul’da Esen Plak tarafından basılan plaklardır. Babam, Ereğli’de Papatya Plak kasetçi dükkanının sahibiydi. Ereğli’nin yerel sanatçısıydı, saz çalıyordu bir dönem Arif Sağ’dan da ders aldığını biliyorum. Yani kanıtlayabileceğim arkadaşları Erkan Ocaklı, Kamil Sönmez vardı hep rahmetli oldular.”
SÖMSÖM, MAKBULE KORKMAZ’A YAZILMIŞ…
Baba Mehmet Korkmaz’ın yerel şive ile ‘zayıf’, ‘minyon’ anlamına gelen ‘sömsöm’ kelimesini kullanarak yazdığı türküde, bahsi geçen sömsömün annesi Makbule Korkmaz olduğunu öne süren Nazan Korkmaz, şu ifadeleri kullanndı:   
“A benim sömsöm yarim birazcık öpsem yarim anneme hitap edilmiş bir cümledir. ‘Sömsöm’ zayıf çelimsiz ufak tefek anlamındadır. Annemde öyleydi. Elimde kanıt olarak birkaç resim ve bir kaç plak var. Ben asla maddiyatta değilim, sadece türküde ‘anonim’ ya da ‘bilinmeyen’ değil ‘Mehmet Korkmaz’ diye isminin geçmesini istiyorum. Bir yerde söylendiğinde; bir festivalde, düğünde ya da konserde adının geçmesini istiyorum. Bu türkünün Mehmet Korkmaz’ın olduğu bilinsin istiyorum.”

4 TÜRKÜSÜ VAR
Öte yandan Korkmaz, babasına ait dört türkü olduğunu belirterek, “bunlar Güngenin Tepesinde, A Benim Sömsöm Yarim, Irmağın Üstütünde ve A Benim Kibar Yarim’dir” dedi.

 

“SÖMSÖM YARİM” BULUNDU!

Zonguldak, Alaplı ve hatta Bartın’da sıkça çalınıp söylenen, Karadeniz Ereğli’nin ise adeta milli marşı haline gelen ‘A Benim Sömsöm Yarim’ türküsünde yerel şive kullanılarak bahsi edilen ‘sömsöm kadın’ bulundu… Uğruna türkü yazılan kadının Karadeniz Ereğli’de yaşayan kızı, Ereğli FM’e konuştu…

WHATSAPP İHBAR HATTI 24-12-2019

hayran2
üzgün2
gülücük1
şaşkın1
kızgın0
  • Ereğli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
Nazan alkan

24 Temmuz 2018 - 01:34

Hasan efe bey ben kalaycı mehmet korkmazın kızıyım biz tepeören köyūndeniz ayrıca sizin enişteniz benim rahmetli amcam cevdet benim mūcadelem tūrkūnūn babama ait olduğunu resmi belgelemek anonim değil isminin geçmesi eskiler būyūklerimiz köylerimiz yakın akraba çevrem zaten biliyorda önemli olan kanıtlıyabilmem

Ercan Yüksel

23 Temmuz 2018 - 21:31

Bazen babamla dinlerdik. Rahmetli iyi tanıdığı söylerdi her seferinde... Çok güzeldi ya...

Hasan Efe

21 Temmuz 2018 - 09:52

Ereglide Cevdet kormaz var onun haniminda bunun kasetleri var bn size bilgi verim Cevdet korkmaz benim enişte olur

Hasan Efe

21 Temmuz 2018 - 09:51

Bu şarki somsem yarim eğer aslini öğrenmek istiyosaniz kokrkmaz hnim tepeören köyüne gdin orda heekez bilir bu sarkinin kimin oldugunu

Tolga Çvşğl

21 Temmuz 2018 - 09:51

Yöresel müziğimiz her zaman bana göre tam destektir bence 27 yaşındayım yöresel müzik ile ilgilenen romanlar olsun fark etmiyor yeter ki değer bilinebilsin Nasıl ünlü şarkıcılara destek veriyorsak dinliyorsak bilmenizi isterim Yerel sanatçılarımıza davulla tokmakla zurnayla klarnette zil olsun köçek olsun tam destek derim rnŞimdi eskisi gibi değil Ereğli’de bile laz havaları meşhur olmuş eskiden olsa Cihan çakmakçı ile meşhurlanan oyun havaları dile gelse

Adem Acar

21 Temmuz 2018 - 09:48

evet ben kdz ereğliliyim 61 yaşındayım benim bildiğim kadariyla mehmet korkmaz abimiz papatya plağin sahibiydi bizim mahali sanatcımızdi düğünlerde bayram şenliklerinde onun türküsü. sömsom yarim. ve kestaneci koyunden abalı köyune kaz üctu . abenim kibar yarim fındık hitleri. eminem çakır eminem gobeğinin alti çukur eminem . Al beslik sar beslik herzaman bulunmaz bu genclik .Alaplının üstünden karga geçiyor karga .gibi turkuleri vardı ben bu sarkıları bazen internete paylaşirdım ve rahmetli mehmet abiyi yadederek üste yazardım bir oğlu vardı daha sonra papatya pilaği o çalıştiriyordu adi ramazan olmalı anesi almayadaidi sonra geldi oğluyla beraber kalayçılar çarşısinda devam ediyorlardi zaten mehmet abi kalayc bi amcanın oğlu idi sizi tebrik ederim kardez babanızı haklarini aradıgıniz için babanız ereğlinin gururu idi daha sonra alatin gelen bu türkulerle meşhur oldu sevgiler saygilar abisi

Hüseyin yavuz

20 Temmuz 2018 - 21:17

Bende rahmetli mehmet korkmaz amcanın kendi sesinden plağı var zevkle dinliyorum ve her seferinde yad ediyorum mekânı cennet olsun

Selim Korkmaz

20 Temmuz 2018 - 18:05

Genç yaşta biri olarak rnBen bile aile büyüklerimden rnPlakcı MEHMET KORKMAZ isminde birinin bu şarkıyı yazdığını duydum..55 ve üzeri yaştakiler daha iyi biliyorlar rnŞuanki bahsi geçen mehmet Korkmaz tabide bu şarkıyı yazan değil...

Cengiz Güzel

20 Temmuz 2018 - 17:53

Sözlerı Mehmet Korkmaz a aıttı..Plak Üzerınde Yazdıgı Gibi...1983...1985 yılları arasında...Alkaya da Rahmetlı Asım ÖZHAN ın evınde...Pılle calışan Pıkapta Dınlerdık...Baya ereglı Havaları Vardı.

Yorum Yazın

Canlı Radyo