Kdz Ereğli Haber - Eregli FM Gazetesi

SOMA’LI ÇOCUKLAR İÇİN EREĞLİ’YE GELİYOR

SOMA’LI ÇOCUKLAR İÇİN EREĞLİ’YE GELİYOR

Ereğli’ye gelecek şair Yaşar Miraç’ın, geliri Manisa’nın Soma İlçesi’ndeki madencilerin çocuklarına aktarılmak üzere imza günü düzenleyeceği bildirildi.

Karadeniz Ereğli Turkuaz Kültür Sanat Derneği Başkanı Cihangir Bilgin, gazetecilere yaptığı açıklamada, dernek katkılarıyla ilçeye gelecek şairin önce Ereğli’de ardından da Zonguldak’ta imza ve söyleşi günü düzenleyeceğini söyledi.

Bilgin, etkinliğin 10 Nisan Pazar günü gerçekleştirileceğini belirterek şunları kaydetti:

“Yaşar Miraç, Soma’lı çocuklar için imza ve söyleşi için Karadeniz Ereğli’de olacak. 13 Mayıs Soma faciasında yaşamını kaybeden madencilere atfen yazdığı şiiir kitabının tüm gelirini, Soma’lı çocukların eğitim masrafları için kullanacak.

Değerli şairimizi, Orhanlar Mahallesi Yalı Caddesi Kaneriağzı Sokak’ta bulunan Turkuaz Kültür Sanat Derneği’nde misafir edeceğiz. Etkinliğimiz, 10 Nisan Pazar günü 14.00 ile 17.00 arasında yapılacak.

Duyarlılık gösteren tüm sivil toplum örgütlerinin bizimle birlikte orada olacağını düşünüyoruz. Ereğlilileri bu etkinliğe davet ediyoruz.”

Bilgin, şair Yaşar Miraç’ın, aynı günün akşamı saat 18.00 da Zonguldak Maden İş Lokali’nde imza ve söyleşi etkinliğinde olacağını sözlerine ekledi.

 

-OLAY-

13 Mayıs 2014’te Türkiye’nin Manisa’nın Soma ilçesindeki kömür madeninde çıkan yangın nedeniyle 301 madencinin ölümüyle sonuçlan madencilik kazası meydana gelmiş, bu olay tarihe ’Soma Faciası’ ismiyle geçmişti. 

Facia, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en çok can kaybı ile sonuçlanan iş ve madencilik kazası olarak kayıtlara geçti. Soma Holding şirketlerinden Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından işletilen maden ocağında, yangın, vardiya değişimi sırasında meydana geldi ve 787 işçi patlama sırasında yer altında kaldı.

Facianın gerçekleşmesinden sonra Türkiye’de üç günlük ulusal yas ilan edildi. Ülke halkı faciadan dolayı çeşitli tepkiler gösterdi, pek çok Devlet yetkilisi protestolara maruz kaldı. Ayrıca, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde iki gün ve Pakistan’da bir gün ulusal yas ilan edildi.

 

-YAŞAR MİRAÇ KİMDİR?-

1953’de Trabzon’da doğdu. İlköğrenim ve lise eğitimlerini bu kentte yaptı. Çalışarak okumak amacıyla yurtdışına gittiyse de 15 ay sonra Türkiye’ye dönerek Dil Tarih Coğrafya Fakültesi, Türk Dili Bölümü’ne girdi ve 1981 yılında bu okuldan mezun oldu. İlk şiirleri Trabzon’daki yerel gazetelerde yayımlanan Miraç, daha sonra Milliyet Sanat Dergisi, Türk Dili, Sanat Emeği, Yusufçuk, Yazko Edebiyat, Militan gibi ulusal dergilere de şiir gönderdi. Karadeniz folklorüyle işlenmiş şiirinde kendine özgün bir dil kullanan şair, "Yeni Türkü Yayınevi"ni kurarak yönetti. 1983 yılında gittiği Almanya’da Türkçe öğretmenliği yapan şair, 1999 yılında Türkiye’ye döndü. Barış, demokrasi, gurbet, sıla konulu şiirler yazmaktadır.

WHATSAPP İHBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • Ereğli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo