Kdz Ereğli Haber - Eregli FM Gazetesi

‘Seyyidler Türbesi’ Koruma Altına Alınıyor

‘Seyyidler Türbesi’ Koruma Altına Alınıyor

- ‘Seyyidler Türbesi’ Koruma Altına Alınıyor


Zonguldak Alaplı ilçe Kaymakamlığı’nın öncülüğünde, Kdz Ereğli Belediyesi işbirliğinde proje uygulamasıyla, Büyük Tekke Köyündeki "Seyyidler Türbe" ve çevresinin peyzaj düzenlemesi yönünde kültür ve turizm merkezi haline getirmek için türbe çevresinde ilk adım atıldı.


Alaplı Kaymakamı Saim Eksioğlu, Büyük Tekke Köyünde bulunan türbeyi ziyaret etti. Kaymakam Eskioğlu ile Ereğli Belediyesi Park Bahçeler Müdürü Ethem Özdemir çalışmaları yerinde inceleyerek proje ekibinden bilgi aldı. Park Bahçeler Müdürü Ethem Özdemir ”Ereğli Belediyesi olarak bölgede bulunan kültür, ve turizm kenti kimliğine katkı sunacak çabaların her zaman destekçisi olacaktır" dedi.

Türbenin önemine vurgu yapan Alaplı Kaymakamı Saim Eksioğlu da şöyle dedi:
"Seyyid Mustafa Fakıh Türbesi’nin manevi değeri bizler ve vatandaşlar için oldukça önemli. insanlarımız Seyyidlerimizi ziyaret edecekler. Bunlar Peygamber soyundan gelen insanlar. Bölgemizden, memleketimizin her bir yerinden vatandaşlarımız ziyarete geliyor, dualar ediyorlar. Bunlardan biri olan Büyük Tekke Köyüne gelen Seyyid Mustafa hazretleri buraya gelerek çocuklarıyla yerleşmiş, daha sonra burada hayatını kaybetmiş ve türbeye defnedilmiş. Netice itibariyle de Alaplı İlçesi Büyük Tekke Köyümüz, manevi şahsiyeti olan önemli biri burada bulunuduyor. Bununla ilgili bir peyzaj çalışması yapılması gündeme geldi. Bende İlçe Kaymakam olarak, ilçemizde bizde peyzaj Mimarı olmadığı için çevre ilçesi olan Ereğli Belediyesinde peyzaj mimarı olduğunu öğrenince Belediye Başkanımızı aradım ve rica ettim. Kendiler sağ olsun, bugünden itibaren çalışmayı başlatmış olduk. Bu peyzaj çalışmasından sonra yapılacak Projeyle yerel imkanlarımız ve sayın Valimiz ile burayı yeniden ihya edeceğiz inşallah."

Tarihi mezar taşları koruma altına alınacak
Zonguldak’ın Ereğli İlçesi Müze Müdürlüğü ekipleri tarafından, tarihi değer olduğu ve Osmanlı dönemine ait olduğu belirtilen ve daha önce koruma amacıyla Müze Müdürlüğüne alınan mezar taşlarının yeniden türbeye getirilmesi için çalışmalara başlandı. Türbedeki peyzaj çalışmalarının ardından mezarlıklar çevresinde toplanacak olan taşlar yeniden sergilenecek. Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Büyük Tekke Köyü Derneği Başkanı İbrahim Efe "Mezar taşları yaklaşık 150-200 yıllık geçmişi olan Osmanlı dönemine ait. Bu mezar taşlarının yasaya göre bulundukları yerde korunması esas olmakla beraber mezar taşları mezarlıkta olmadığından dolayı, orijinal yerinden kaldırıldığı için kurul tarafından yerinden alınarak müze de korunması kararı verilmişti. Bizde Seyyidler Türbesi’nin peyzaj çalışmaların ardından çevrede bulunan ve daha önce koruma altına alınan Müzedeki mezar taşlarını alarak türbede sergilemeye düşünüyoruz" dedi.

WHATSAPP İHBAR HATTI 24-12-2019

gülücük8
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • Ereğli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo