Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

’SESSİZ KATİL’ KABUSUNUZ OLMASIN

’SESSÄ°Z KATÄ°L’ KABUSUNUZ OLMASIN

Tatsız, renksiz, kokusuz olması nedeniyle fark edilmediÄŸi için "sessiz katil" olarak adlandırılan karbonmonoksit zehirlenmelerinin önüne bazı önlemlerle geçilebileceÄŸi bildirildi.

Samsun Halk SaÄŸlığı Müdürü Mustafa KasapoÄŸlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, soba zehirlenmelerinin odun, kömür gibi ısınma aracı olarak kullanılan maddelerin yanması ile ortaya çıkan karbonmonoksit gazından kaynaklandığını belirtti.

Bu gazın, solunduÄŸunda oksijenin dokulara taşınmasını engellediÄŸini anlatan KasapoÄŸlu, bunun sonucunda dokulara yeterli oksijenin taşınmadığını ve kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸini dile getirdi.

"Tatsız, renksiz, kokusuz olması ve tahriÅŸ etme özelliÄŸinin olmaması nedeniyle fark edilmediÄŸi için ’sessiz katil’ olarak bilinmektedir" ifadesini kullanan KasapoÄŸlu, ÅŸunları kaydetti:

"Karbonmonoksit zehirlenmesinde ilk belirtiler baÅŸ aÄŸrısı, yorgunluk hissi, mide bulantısı gibi semptomlardır. Genellikle bu semptomların ağırlığı karbonmonoksit düzeyi ve maruz kalınan süre ile iliÅŸkilidir. Ciddi zehirlenmelerde baÅŸ dönmesi, kusma, bilinç kaybı ve ölüm görülür. EÄŸer karbonmonoksit zehirlenmesi geçirdiÄŸinizi düşünüyorsanız hemen camları açın ve ortamın havalanmasını saÄŸlayın. Hızla ortamdan uzaklaşın ve açık havaya Ã§Ä±kın. 112 Acil Servisi arayın."

"DoÄŸru yakılan soba Ä±sıtır, yanlış yakılan soba Ã¶ldürür" diyen KasapoÄŸlu, Türkiye’de, soba, ÅŸofben ve bacaların yanlış kullanım ve ihmali yüzünden zehirlenmelerin kış aylarında tehlikeli boyutlara ulaÅŸtığını sözlerine ekledi.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo