Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

ŞENTÜRK, RADYOMUZDA KONUŞTU!..

ÅžENTÃœRK, RADYOMUZDA KONUÅžTU!..

EreÄŸli’deki, Fiziksel Engelliler Dernek BaÅŸkanı Ä°smail Åžentürk, “EreÄŸli kamuoyundan bize acımasını istemiyoruz, imkan tanımasını, karşılaÅŸtığımız sorunların çözümünde bize destek olmalarını istiyoruz. DerneÄŸimize gelerek bizimle çay içmesini istiyoruz” dedi.

Åžentürk, 91.7 frekansından yapın yapan radyonuz EreÄŸli FM’de Fikri Kapan’ın hazırlayıp, sunduÄŸu “Fikri Kapan’la Burada konuÅŸalım” programının bu haftaki konuÄŸu oldu.
Kapan’ın sorularını yanıtlayan, Åžentürk, “herkes bir engelli adayıdır” sözünün en somut örneÄŸi kendisi olduÄŸunu ÅŸu sözlerle anlattı:

HAYAT HER ZAMAN İNSANI ARZU ETTİĞİ YERE GETİRMİYOR
“EreÄŸli Demir ve Çelik Fabrikaları uhdesindeki Erdemir  Spor Kulübü yüzme takımında 1987’de sakatlanmasıyla engelli olan Åžentürk, “o tarihten beri hayatını tekerlekli sandalye ile devam ediyorum.  Hepimizin hayata dair farklı hayalleri ve hedefleri vardır. Fakat hayat insanı her zaman arzu ettiÄŸi yere getirmiyor, arzu ettiÄŸinin dışında farklı roller verebiliyor. Ben, engelli olmamdan dolayı aynı sorunu ve kaderi yaÅŸadığım arkadaÅŸlarımla bir ortamda bulunmak, onlarla beraber olmak, onların sorunlarının çözümünde katkıda bulunmaktan müthiÅŸ keyif alıyorum. Belki de beni diri ve dirençli tutan da budur diye düşünüyorum.

HİÇ BİR ANNE ENGELLİ ÇOCUK DÜNYAYA GETİRMEK İSTEMİYOR
Kimse akÅŸam evine dönerken engelli olarak dönmek istemiyor, kimsenin böyle bir tercihi yok. Kimse dezavantajlı olmak istemiyor. Hiçbir anne de engelli çocuk dünyaya getirmek istemiyor. Ãœyelerimiz arasında çıktığı ıhlamur aÄŸacından düşerek sakatlanan ve engelli olarak hayatına devam edenler var. Bunun adına dikkatsizlik deyin, kader deyin; ne söylerseniz söyleyin ama bu içinde bulunduÄŸunuz durumunuzu deÄŸiÅŸtirmiyor. DeÄŸiÅŸtirilmesi gereken ise engelli olduktan sonra hayatınızda olan ÅŸeyleri kolaylaÅŸtırmaktır.”

4 YIL KENDÄ°MÄ° EVE KAPATTIM
Şentürk, dernek olarak özellikle ekonomik sıkıntı içinde bulunan, eğitim seviyesi düşük engellileri hayata bağlanmayı amaçladıklarını belirterek, şöyle dedi:
“Sakatlandığım 1987’de 7 ay hastanede kaldıktan sonra EreÄŸli’ye döndüğümde vaktimi evimden kitap okuyarak, televizyon izleyerek geçiriyordum. Açıkçası sokaÄŸa çıkmaya, toplumla bir arada bulunmaktan çekiniyordum. Belki de sorulacak sorulara cevap vermek beni rahatsız edeceÄŸini düşündüğüm için istemiyordum. Bu durumum yaklaşık 4 yıl sürdü.

UTANILACAK, AYIPLANACAK BÄ°R ÅžEY YAPMADIM
Sonra bu durum değişti. Evde bulunduğum sürede birçok ülkelerdeki tedavi şekillerini araştırdım. Oralardaki tedavi şekillerinin de ülkemizdekinden farklı olmadığını tespit ettim ve sonra bir şeyler yapmaya, hayata kaldığımız yerden devam etmeye karar verdim. Kendime, sen kimseye bir şey yapmadın, utanılacak, ayıplanacak bir şey de yapmadın. Herkesin başına gelebilecek bir şey o gün benim başıma geldi. Dün benim başıma gelen, ilerleyen günlerde başkalarının başına geldi. Yarın ise kimin başına geleceği belli değil.
Burada konuÅŸulacak olan; engelli olan bir insan toplum içerisinde nasıl yaÅŸayacak? En son hükümetimizin engellilere tanıdığı çok ciddi kolaylıklar var. Ciddi ailenin yükünü alan kanunları uygulamaları var. Bugün, engelli bakım parasıyla evini geçindiren çok aileler biliyorum. Kendimizle barışık olmamamız için bir sebep yok.

AMACIMIZ PARA İSTEMEK DEĞİL
Derneğe yapılan destek ve bağışlardan da söz eden Fiziksel Engelliler Derneği Başkanı İsmail Şentürk, konuşmasını şöyle sürdürdü:
Biz, derneğimize yapılan bağışlarda öncelikle olarak para istemiyoruz. Örneği tekerlekli sandalye taleplerimize cevap verecek kişi, kurum ve kuruluşlardan parasını almıyoruz; uygun fiyatlarda anlaştığımız firmalara yönlendiriyoruz. Temin ettiğimiz tekerlekli sandalye yada diğer yardımları da teslim edilen şahsa isim bildirmiyoruz ama onun gözleminde teslim ediyoruz. Dolayısıyla çayımızı içmeye gelmiş biri gibi geldiğinizde sandalyeyi verdiğimiz kişiyi de gözlerinizle görmüş oluyorsunuz. Emin olun o mutluluğu yaşarsanız tekrarını ilk fırsatta yapmak istiyorsunuz.
Bugün 110 kadar akülü tekerlekli sandalye teminine böyle ulaÅŸtık. Elbette bundan giden Kaymakamımız Ä°brahim Çay’ın çok emeÄŸi var.

TÃœRK METAL AYRICALIKLI
EreÄŸli’de akülü sandalye iÅŸini sadece okullarla çözmedik. Erdemir’e baÄŸlı Mühendisler, Formenler ve Teknikerler DerneÄŸi gibi derneklerden destek aldık. Ve Türk Metal Sendikası… Bizim en büyük destekçimiz Türk Metal Sendikası olmuÅŸtur. Dönemin EreÄŸli Åžube baÅŸkanı, bugün Türk Metal Genel BaÅŸkan Yardımcısı olan Sayın Yusuf Ziya OdabaÅŸ’a çok teÅŸekkür ediyoruz. Erdemir Genel Müdürü Müdürlüğü’ne çok teÅŸekkür ediyoruz. Bu kurum ve kuruluÅŸlardan ciddi anlamda destek görüyoruz. Para verin anlamında deÄŸil ama belli sistem dahilinde verilen bu destekler bizi ayakta tutuyor.

ÖZBÄ°RÄ°NCÄ°’NÄ°N DESTEĞİ BÃœYÃœK
Kırmacı Mahallesi mevkisindeki Rehabilitasyon merkezinin kurulmasında iÅŸadamı Remzi Özbirinci’nin büyük katkılarını gördük. Halen burada çeÅŸitli kurslar verdiÄŸimiz üyelerimize, Ä°ÅŸkur aracılığıyla günlük 20 lira da harcırah veriyoruz. Bugüne kadar kursu tamamlayan çok sayıda üyemize de iÅŸ imkanı saÄŸladık.

BAÅžKAN UYSAL ENGELLÄ°LERE DUYARLI
Bugün en çok gelen talep ise verdiÄŸimiz akülü sandalyelerin tamir sorunu. Bu konuda EreÄŸli Belediye BaÅŸkanımız Op. Dr. Hüseyin Uysal ile görüştük. Akülü tekerlekli sandalyelerimizin tamiri saÄŸlayacak bir atölye oluÅŸturulacak. Sayın Uysal’ın engellilere yönelik duyarlılığı oldukça fazla. Bugüne kadar taleplerimizin hepsine olumlu yanıt aldık. Atatürk Kültür Merkezi arkasına yapılan engelli rampası, engelli ÅŸenlikleri yapıldı. Ä°lk defe belediyede engelli koordinasyon merkezi kuruldu. Engelliler belediye araçlarıyla evlerinden alınıp, hastane, sinema ya da çeÅŸitli yerlere götürülüyor.

ATA’NIN HEDEFLEDİĞİ SEVÄ°YEYE…
Ama yeterli mi, deÄŸil. Bu birçok ilçeye nazaran iyi bir ÅŸey ama eÄŸer biz Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’ün gösterdiÄŸi ’Muasır medeniyetler seviyesine çıkmayı’ hedef aldıysak, muasır medeniyetlerde bu iÅŸler böyle deÄŸil. Engelliler ÅŸehrin her alanında imari, mimari sorun yaÅŸamadan yaÅŸamını idame ettiriyor. Metrolar, kamu binaları, alışveriÅŸ merkezleri; aklınıza ne geliyorsa engellilere göre düzenlenmiÅŸ.
Ne yazık ki EreÄŸli’deki toplu taşıma araçlarında bazı sürücülerin engellilere ve ailelerine yönelik söylem ve tavırlarına ÅŸahit oluyoruz. Elbette aralarında direksiyondan kalkarak yardımcı olan hak otobüsü sürücüleri de var. Toplumda engellilere duyarlı insanlar gibi kötü insanlar da var. Onlarla da çeÅŸitli sorunlar yaşıyorsunuz. Bunları yaÅŸamak istemiyoruz. EreÄŸli’de yıllarca dernek olarak bir ÅŸeylerin mücadelesini vermek zorunda kaldık. Küçük ÅŸehirdesiniz, kalplerini kırmamak zorundasınız ama o insanlardan engelliler adına bir ÅŸeyler almak zorundasınız. 

BÄ°ZE ACINMASINI Ä°STEMÄ°YORUZ
Ereğli kamuoyundan bize acımasını istemiyoruz, imkan tanımasını, karşılaştığımız sorunların çözümünde bize destek olmalarını istiyoruz. Derneğimize gelerek bizimle çay içmesini istiyoruz. Derdimiz insanların bize para, tekerlekli sandalye vermesi değil, bizimle çay içmesini iç içe yaşamasını istiyoruz. Okulda ayrı sınıf, Plajda ayrı alan istemiyoruz. İnsanlarla aynı ortamda bulunmak istiyoruz. Bize ayrı alan yaratılmasını ayrımcılık olarak değerlendiriyoruz.
Karadeniz EreÄŸli Belediyesi’nin bir Tarkan Konseri için bir trilyon (bir milyon) lira verdiÄŸini biliyorum. GeldiÄŸimiz yılda eÄŸer biz hala halk otobüslerinde sıkıntı yaşıyorsak söylenecek bir ÅŸey bulamıyorum.

GÖREVİ BIRAKABİLİRİM
Yaklaşık 1500 engelliye hitap ediyoruz. Bu yük bizim taşıyacağımızın çok üzerinde. Bu konuda zannediyorum Belediye bize daha çok destek vermek durumunda.
BulunduÄŸum görevimde belki bu dönem son olacak. Daha iyi yapacak birisi olduÄŸunda devredebilirim. Bugün 5 lira sabit gelirimiz varsa, 10 lira sabit giderimiz var. Ben, bu eksi 5’i çözebildiÄŸim için orada oturuyorum.

VALÄ° KABAN VE KAYMAKAM MADENOÄžLU’NA…
Sayın Kaymakamımız Nazım MadenoÄŸlu, geliÅŸmeleri çok yakından takip ediyor. Hangi konu ve problemle yanına gittiysek meselemize canı gönülden sahiplendi. Sorunları dinliyor, çözümüne matuf giriÅŸimlerde bulunuyor dönüp bir de takip ediyor, sorguluyor. Gücümüzün yetmediÄŸi yerde elimizden tutuyor. Sayın Valimiz Ali Kaban’a da bu konuda sonsuz teÅŸekkürlerimizi sunuyoruz.  Allah razı olsun, ne zaman kapısına gitsek bizi boÅŸ çevirmedi.
Bu şehirde engelliler adına bir şey yapılabiliyorsa Vali, Kaymakam, Belediye Başkanı, Erdemir sendika, işadamları ile görüşüyoruz. Ben sadece bu işin konuşarak gevezeliğini yapıyorum.

TSO BAÅžKAN TETÄ°KER’E SÄ°TEM!
EreÄŸli TSO’nun da yeri geldiÄŸince katkıları olduÄŸunu söyleyebilirim ama arzu ettiÄŸince olmadığını samimi olarak söyleyebilirim. ÖrneÄŸin Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası BaÅŸkanı Sayın Ä°rfan Erdem’e ne zaman bir taleple gitsek mutlaka çözüm üretiyor. Bu maddi anlamda olmasına da gerek yok.  Ama TSO’ya gelince; kusura bakmasın ben YaÅŸar Tetiker’i gördüğüm her yerde derneÄŸimize davet ettim. Çok iÅŸi var herhalde gelmedi. TSO BaÅŸkanı olarak derneÄŸimizi ziyaret etse, çay içmeye gelse ne olur?
DerneÄŸimizin, ülke genelindeki en az 60 ilde ve bir çok ilçeden çok daha aktif durumda, engellilerimizin yaÅŸam koÅŸuları da onlara göre daha iyi. Ancak bu hiçbir zaman yeterli olmuyor. Çünkü her zaman ihtiyaçlar artarak devam ediyor.”
Şentürk, konuşmasının son bölümünde, başta Ereğli FM Yönetim Kurulu Başkanı Halil Bozkuş, Celal Bozkuş olmak üzere destek veren kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

 
WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo