Kdz Ereğli Haber - Eregli FM Gazetesi

ŞEHİTLER TÖRENLE ANILDI

ŞEHİTLER TÖRENLE ANILDI

www.ereglifm.com.tr -BÖLGENİN NABZI-


Birinci Dünya Savaşı’nda Kafkas Cephesi’ne yardım götüren Bezm-i Alem, Bahri Ahmer ve Mithat Paşa nakliye gemilerinin Rus donanması tarafından Karadeniz Ereğli açıklarında baktırılmasının yıl dönümünde, Sarı Kamış Şehitleri törenle anıldı.
Alınan bilgiye göre, tören şehitleri için Karadeniz Ereğli Belediyesi’nce sahil mevkisinde oluşturulan Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı’nda gerçekleştirildi. Saygı duruşunda bulunuldu ardından İstiklal Marşı söylendi. 
Askeri amaçla kullanılan üç sivil geminin Ruslar tarafından batırıldığını yakın tarihte ortaya çıkaran ve ilk törenin 2007 yılında Karadeniz Ereğli’de yapılmasını sağlayan Sarıkamış Dayanışma Derneği Başkanı Prof. Dr. Binnur Sönmez, törende yaptığı konuşmada, kara savaşlarında donan büyük önem taşıdığını söyledi. Gemilerdeki 16 kişinin boğulduğunu, 13’ünün ise esarette şehit olduğunu belirten Sönmez, şöyle dedi:

ZONGULDAK’I BOMBALADIKTAN SONRA!.
“Bunlar sivil gemiler olmasına rağmen askeri amaçla kullanılıyordu. 110 metre uzunluğunda okyanus aşabilecek büyük gemilerdi. Gemilerde, bir daha ele hiç geçmeyecek kışlık donanım vardı. 60 bin takım elbise taşıyorlardı. Bir daha ele geçmeyecek haritalar vardı ki bu savaş için çok gerekli olan şeylerdi.
7 Kasım sabahı, Rus donanması Zonguldak’ı bombalamışlardı. Çükü bundan bir hafta önce 29 Ekim’de Rus limanlarını bombalamıştık. Onun intikamını almak için iki saat süren Zonguldak bombardımanından sonra geri döndükleri sırada bizim 3 gemimiz bir anda bu donanmanın kucağına düştü. 3 gemi yarım saat içinde batırıldı. Batıklar, donanmanı tüm imkanlarına rağmen bulunamadı. Hiçbir şekilde yerleri hala bilinmiyor.
16’sı boğuldu, 13’ü esarette şehit oldu, 20 tanesi esaretten dönebildi. Bu olay bize şunu öğretti: Donanma desteği olmayan hiçbir kara harekatı başarılı olamaz. Allah, donanmamıza zeval vermesin.”
Ardından konuşan Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal da minnetle andığını belirttiği şehitlere Allah’tan rahmet diledi. 

KATILIM
Törene Kaymakam İsmail Çorumluoğlu, Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Cemal Özden Yazıcıoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Huzeyfe Yücedağ, ilçedeki Oda başkanları, dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, gaziler, öğrenciler ve çok sayıda yurttaş katıldı. 

DENİZE AÇILDILAR
Bezm-i Alem, Bahri Ahmer ve Mithat Paşa gemileri ve şehit mürettebatları anısına ikinci tören, gemilerin Trabzon'a intikal esnasında Karadeniz Ereğli açıklarında Rus gemilerince batırılan bilinen açık denizde yapıldı. Haber yayına hazırlandığı sırada, protokol üyeleri, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı’ndan denize TCG Yıldırım (F-243) Fırkateyni ile açıldı.

 

ŞEHİTLER TÖRENLE ANILDI

www.ereglifm.com.tr -BÖLGENİN NABZI-

WHATSAPP İHBAR HATTI 24-12-2019

üzgün1
kızgın1
gülücük0
hayran0
şaşkın0
  • Ereğli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo