Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Savcı mütalaasını verdi

Savcı mütalaasını verdi

8 işçinin öldüğü maden patlaması,


Zonguldak'ta 6 yıl önce meydana gelen ve 8 işçinin hayatını kaybettiği maden patlaması davasında Cumhuriyet Savcısı mütalaasını verdi.
Edinilen bilgiye göre,7 Ocak 2013 günü yerin 630 metre altında meydana gelen ani metan gazı püskürmesi sonucu TTK'nın galeri açma iÅŸini yürüten Star A.Åž. isimli taÅŸeron firma çalışanı 8 maden işçisi yaÅŸamını yitirmiÅŸti. Dönemin TTK Kozlu Müessese Müdürü olan Kazım EroÄŸlu ile Müessese Müdür Yardımcısı Nurettin Yılmaz, ÅŸube müdürü Ahmet AktaÅŸ ile yüklenici firma genel müdürü Åžafak Sırrı Demirel, ÅŸirketin genel müdür yardımcısı Ä°lal Köksal ile proje sorumlusu Ersin Koparan, Mustafa Ãœnlü, yüklenici firmanın mühendisleri UÄŸur Öztürk, Murat Çınar ve Yüksel Keskin hakkında 'bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek' suçlamasıyla dava açıldı. 
Zonguldak Adliyesi 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruÅŸmada tutuksuz sanıkların bazıları ve ölen işçilerin yakınları ile taraf avukatları katıldı. Mahkeme baÅŸkanı ek raporlarla beraber 5 bilirkiÅŸi raporu doÄŸrultusunda sanıklar için kusur oranlarında bir deÄŸiÅŸiklik olmadığını belirtti. Ancak olayda kısmen de olsa kaçınılmazlık olgusunun bulunduÄŸu kanaatine varıldığını belirtti. 
2'ÅŸer yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istedi 
DuruÅŸmada Cumhuriyet Savcısı da mütalaasını vererek sanıkların 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını talep etti. Mütalaada yüklenici firma yetkililerinin asli kusurlu, TTK yetkililerinin ise tali kusurlu oldukları belirtilerek şöyle denildi: 
"Yüklenici Star A.Åž.'nin TTK Kozlu Müessesesinde bulunan maden faaliyeti sırasında 7 Ocak 2013 günü ateÅŸleme faaliyeti sırasında meydana gelen ani gaz degajında işçilerden Hasan BozacıoÄŸlu, Muharrem Yapıcı, Köksal KadıoÄŸlu, Muhsir Akyüz ve Satılmış Aslan'ın ölü olarak, Hayrettin DaÄŸkıran'ın ise yaralı olarak olay mahallinden çıkarıldığı, Yüksel Koca'nın 11 Ocak 2013 günü, Ahmet Åžeker'in ise 12 Ocak 2013 günü ölü olarak çıkarıldıkları, olayda Harun Özbakan, Hasan BaÅŸ, Hüseyin Akyaz ve Mustafa Sarı'nın hayati tehlike geçirmeyecek ancak basit tıbbi müdahaleyle giderilemeyecek, Turgut Durgut, Özkan Bulut ve Ferhat Åžahin'in hayati tehlike geçirmeyecek ancak basit tıbbi müdahaleyle giderilebilecek ÅŸekilde, Hayrettin DaÄŸkıran'ın ise yaÅŸamsal tehlike geçirecek ÅŸekilde zehirlendikleri, dosya kapsamında olaya iliÅŸkin alınan bilirkiÅŸi raporları, bu raporlardaki deÄŸerlendirmeler ve dosya kapsamına göre Star A.Åž. yetkililerinin sözleÅŸmede bulunmasına raÄŸmen teknik nezaretçi görevlendirmedikleri, bu açığın TTK tarafından kapatıldığı, iÅŸ güvenliÄŸine iliÅŸkin olarak iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı bulundurmadıkları, sondaj çalışmalarının yetersiz olduÄŸu ve iÅŸyerine iliÅŸkin gerekli güvenlik önlemlerini almayarak ateÅŸleme sırasında olay mahallinde en fazla üç personel bulundurulması gerekirken olay mahallinde çok sayıda işçinin bulundurulması suretiyle neticenin meydana gelmesinde veyahutta neticenin ağırlaÅŸmasında kusurlu olduklarının sabit olduÄŸu ve buna göre Star A.Åž. iÅŸveren vekili genel müdür Åžafak Sırrı Demirel, genel müdür yardımcısı Ä°lal Köksal, proje sorumlusu Ersin Koparan'ın asli olarak kusurlu oldukları, TTK Kozlu Müessese Müdürü Kazım EroÄŸlu ve müessese müdür yardımcısı Nurettin Yılmaz'ın belirtilen eksikliklere iliÅŸkin olarak denetim görevlerini yeterli ÅŸekilde yapmadıklarından tali kusurlu oldukları anlaşılmıştır. Kısmi çeliÅŸkiler bulunmakla birlikte iki bilirkiÅŸi raporu kapsamına göre sanıklardan daimi nezaretçi Yüksel Keskin, Murat Çınar ve UÄŸur Öztürk'ün ve teknik nezaretçi Ahmet AktaÅŸ ile sondaj görevlisi Mustafa Ãœnlü'nün olayda kusurlarının bulunmadığının belirtilmesine göre ayrıca Ahmet AktaÅŸ'ın olay tarihinde izinli olup görevde bulunmaması da birlikte deÄŸerlendirildiÄŸinde taksirle hareket neticesinde dahi olsa şüpheden sanık yararlanır ilkesi uyarınca yüklenen suça iliÅŸkin taksirlerinin neticenin gerçekleÅŸmesine neden olduÄŸuna dair mahkumiyetlerine yeterli kesin delil elde edilemediÄŸinden beraatleri mütalaa olunur." 
"Ä°tirazlarımızı ve beyanlarımızı sunacağız" 
Hayatını kaybeden 8 işçinin ailelerinin avukatı Murat Kemal Gündüz ise duruÅŸma çıkışı gazetecilere yaptığı açıklamada, tüm sanıkların kusurlu olduÄŸunu düşündüklerini ifade etti. Gündüz, "7 Ocak 2013 tarihinde 8 işçi hayatını kaybetmiÅŸti. Bu kaza ile ilgili olarak Star madencilik taÅŸeron yüklenici firma yetkilileri ile TTK Kozlu müessese yetkilileri hakkında kamu davası açılmıştı. Kamu davası bilinçli taksirle birden fazla kiÅŸinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olmak için açılmıştı. Davada 10 sanık vardı. Bu gün savcı mütalaasını verdi. Savcı sadece Star MadenciliÄŸin 3 yetkilisine ceza istedi. Ayrıca TTK Kozlu Müessesesinde 2 kiÅŸi için ceza istedi. Sanıklara kusur durumları itibariyle sadece taksirle birden fazla ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet vermek suçundan cezalandırılmasını istedi. Bilinçli taksir hükümlerinin uygulanmasını talep etmedi. Bizce kötü bir mütalaa. Toplanan delilleri, alınan ifadeler, duruÅŸmalardaki beyanlar, alınan ikrarlar. Mütalaa bu tespitlerin gerisinde kaldı. Davayı açan savcı bütün sanıklar için bilinçli taksirle cezanın artırılmasını talep etmiÅŸti. Yani tüm sanıkların bile bile bu sonucun doÄŸacağını bile bile hareket ettiklerini düşünerek hareket etmiÅŸti. Toplanan deliller iddianameyi pekiÅŸtirmesine raÄŸmen duruÅŸma savcısı sadece 5 sanığa bilinçli taksir olmadan sadece taksirle ceza talep etmesi, 5 sanığa beraat istemesi bizce usule uygun deÄŸildir. Biz buna iliÅŸkin itirazlarımız ve beyanlarımızı sunacağız. TTK'nın asli iÅŸi lağım sürmek ve galeri açmak iÅŸi olmasına raÄŸmen hiçbir tecrübesi olmayan ve kendine ait teçhizatı bile bulunmayan ÅŸirkete bu iÅŸi tevdi etmiÅŸti" ifadelerine yer verdi. 

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

üzgün1
kızgın1
gülücük0
hayran0
şaşkın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo