13 o C Kdz. Ereğli

Safranbolu’da Safran üretimi!

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde yetiştirilen ve dünyanın en pahalı bitkisi olan safranın farklı uygulama koşullarında verim ve kalite artışının yanı sıra üretim maliyetini düşürmek için çalışma başlatıldığı bildirildi.

Ekonomi 6 yıl 7 ay 3 gün 12 saat 45 dakika önce 1272

Haberi Paylaşın

Edinilen bilgiye göre, Gıda Tarım ve Hayvancılık Karabük İl Müdürü Mustafa Şahin, gazetecilere açıklamasında, 4 farklı şekilde uyguladıkları proje kapsamında önceliklerinin vatandaşın safran üretimindeki maliyetini en aza indirebilmek olduğunu söyledi. Safran üretiminde yabancı ot kontrolüyle ilgili çok ciddi sorunlar olduğunu belirten Şahin, şöyle dedi:
"Yevmiyeler çok yüksek, insanlar bu işe çok büyük paralar harcıyorlar. Bizde ’Tıbbi Bitkiler ile Aromatik Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi’ projesi kapsamında bütün girdilerini karşılıyoruz. Onlarda bize işçilikten yana yardımcı oluyorlar. 4 ayrı tekerrür kurduk, bu tekerrürlerden bir tanesi, Karabük ve Safranbolu’da klasik yapılan yetiştiricilik. Bir diğeri üzerine hayvan gübresi yerine işlenmiş, paketlenmiş ve içindeki yabancı ot tohumları arındırılmış bir gübreyle kapatmak, bir diğeri ise sadece toprak dışındaki özel hazırlanmış sebze üretiminde kullanılan bir yetiştirme materyali ekildi, son aşamada ise çiftçi şartlarının bir benzeri toprağa yapıldı. Ancak burada malç adını verdiğimiz örtüyle kapattık, özel gübreyi kullandık."
Hedef maliyeti düşürerek üretimi arttırmak
Üretimde gözlem aşamasında olduklarını anlaktan Şahin, şu sözlerle konuştu:
“Bu 3 yılın sonunda düşündüklerimiz gerçekleşecek olursa dünyadaki en kıymetli, en pahalı ürünlerden bir tanesi olan, tıbbi ve aromatik bitkilerin vaz geçilmezi olan Safranbolu’ya adını vermiş olan safranı bu bölgede daha fazla üretebileceğiz. Buradaki insanlarımızın bu işten kaçınması işçilik. Bizim ana hedefimiz işçiliği ne kadar düşürebileceğiz?"
Safranbolu’ya adını veren safrana yakışacak derece üretim potansiyeli olmadığını da aktaran Şahin, "Bundan en büyük unsur işçiliğimiz. Bizim işçilik maliyetini düşürdüğümüz anda, alanları artırabilecek maliyeti düşürecek projeler geliştirmek. Maliyet düştükten sonra insanlar para kazanabiliyor ve üretecektir. Hedef, bu şehre tescil edilmiş bir safranı kazandırmak. Safranbolu’ya ait bir çeşidin tescillenmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı düzeyinde çalışıyoruz. İnşallah bu konuda da talep edecek bir üreticimize de destek vereceğiz. Doğruyu ve ucuzu buluncaya kadar biz faaliyetlerimize devam edeceğiz."
Projenin uygulandığı safran tarlasının sahibi çiftçi Recep Kartal ise projenin çok güzel olduğunu belirterek, “yapılan proje kapsamında hangi uygulamanın daha iyi olduğunun anlaşılmasının ardından onu uygulayacağız çiftçiye göre. Telaşımız budur. Yevmiye ve işçi maliyeti çok yüksek. Bu nedenle çiftçi bu işi bırakmaya başlıyor ve üretim azalıyor” dedi.

Gündem

KAZA ; 2 YARALI

Gündem

AĞIR YARALI !

EN ÇOK OKUNAN

5 gün 19 saat 25 dakika önce EREĞLİ'YE ACI HABER
2 gün 10 saat 37 dakika önce İŞ ARAYANLARIN DİKKATİNE !
2 gün 17 saat 38 dakika önce DENETİMLER SIKLAŞIYOR
6 gün 14 saat 42 dakika önce HAKİM KARŞISINA ÇIKTI !
6 gün 14 saat 16 dakika önce DOĞUM GÜNÜNDE SON GÖREV
5 gün 8 saat 31 dakika önce AĞIR YARALI !
3 gün 18 saat 59 dakika önce HASAN HOCA HAYATINI KAYBETTİ
2 gün 13 saat 6 dakika önce UYARI ÜSTÜNE UYARI YAPILIYOR !
14 saat 5 dakika önce ULAŞIMDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR
2 gün 16 saat 32 dakika önce KAZA ; 2 YARALI