15 o C Kdz. Ereğli

ROMAN ÇALIŞTAYI

Gündem 8 yıl 10 ay 29 gün 21 saat 1 dakika önce 1206

Haberi Paylaşın

Roman vatandaşların sorunları, Zonguldak’ta düzenlenen çalıştay’da ele alındı. Katılımcılardan bazıları araştırma bulguları paylaşılırken kullanılan ifadelere tepki göstererek salonu terk etti.

Vali Ali Kaban, Bülent Ecevit Üniversitesi ve Zonguldak Valiliği tarafından düzenlenen, Prof. Dr. Arif Amirov Konferans Salonu’ndaki çalıştayda, Roman vatandaşların toplum içinde dezavantajlı durumda bulunduğunu söyledi. Ülke tarihinde bu dezavantajın Almanya’daki gibi soykırımına dönüşmediğine dikkati çeken Kaban, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Böyle derin bir düşmanlık kültürümüz yok. Bu bizim en büyük şansımız. Biz artık o oryantalist bakış açısından yorulduk. O bakış bize bir şey getirmediği gibi hep başkalarına çalıştı. Bütün o avantajlara bir tanesi daha eklendi. Avrupa’da belki sayıları tam bilinmemekle birlikte 20-25 milyon civarında Roman kökenliye ’Türk’, ’Müslüman’ ve ’Osmanlı’ deniliyor. Yani bize yapıştırılıyor. Tamam, biz bundan da memnunuz. Ama biz onları Bulgaristan’da, Makedonya’da, Kosova’da gördük. Orada hakikaten bizim bayrağımızı, bizim bütün tarihimizi dalgalandırıyorlardı. Burada ’Türk’ demek Roman’dı ’Müslüman’ demek Roman’dı. Biz bundan niye istifade etmeyelim? Onları anlayabilmemiz için önce kendi içimizdeki Roman kardeşlerimizi anlamamız gerekiyor. İşte bu çalışmalar bu anlamda çok gerekliydi."

Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer’e, Roman Kültürünü Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin kuruluşu için teşekkür eden Kaban, akademisyenlerin bilimsel konularda canla başla çalıştığını kaydetti.

-"Roman açılımına sağduyu ile yaklaşacağız"

Katılımcılardan bazıları araştırma bulguları paylaşılırken kullanılan ifadelere tepki göstererek salonu terk etti.Bunun üzerine söz alan Kocaeli Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ahmet Çokyaşar, Türkiye’de yıllarca başörtülülerin, Alevilerin ve Romanların yanlış anlaşıldığını söyledi.

Gündem

ACI HABER

EN ÇOK OKUNAN

6 gün 17 saat 54 dakika önce YİNE GÜLÜÇ YİNE OLAY !
6 gün 19 saat 34 dakika önce "ÇOK PİŞMANIM " DEDİ !
6 gün 5 saat 26 dakika önce EREĞLİ'DE YANGIN !
1 gün 22 saat 54 dakika önce ESKİ İLÇE BAŞKANI ÖLÜ BULUNDU !
6 gün 18 saat 55 dakika önce SANİYE SANİYE GÖRÜNTÜLENDİ !
1 gün 1 saat 41 dakika önce GÖKHAN DEMİRTAŞ HAKİM KARŞISINA ÇIKTI !
1 gün 7 saat 36 dakika önce İŞ ARAYANLARIN DİKKATİNE !
1 gün 1 saat 15 dakika önce DOĞUM GÜNÜNDE SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI
6 saat 24 dakika önce ANKARA'DAN EREĞLİ'YE ACI HABER
7 gün 16 saat 3 dakika önce MESLEĞE HEVESİ VARMIŞ !