Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

RECEP KAHYA… GAZİ ALEMDAR…

RECEP KAHYA… GAZİ ALEMDAR…

Ä°stiklal Savaşı’nın ilk deniz ÅŸehidi Recep Kahya ile Gazi Alemdar Gemisi’nin Zonguldak’ın EreÄŸli’ye intikalinin 97. yıl dönümü dolayısıyla törenler gerçekleÅŸtirildi.


Alemdar Destanı’nın 97. yıl dönümü nedeniyle Süleymanlar Mahallesi’ndeki Alemdar Anıtı önünde düzenlenen törende saygı duruÅŸunda bulunuldu, Ä°stiklal Marşı söylendi ve ardından Anıta çelenk bırakıldı.
Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığında görevli Deniz ÃœsteÄŸmen Furkan TürkoÄŸlu, törende yaptığı konuÅŸmada, Ä°stiklal Savaşı’nda büyük öneme sahip Alemdar Gemisi’nin 5 Åžubat 1921 tarihinde 7 kahraman denizci tarafından Ä°stanbul’dan kaçırıldığını söyledi.  TürkoÄŸlu, Recep Kahya’nın çatışma sırasında kalbinden vurularak ilk deniz ÅŸehidi unvanını aldığını anlatarak, “EreÄŸli halkının katılımı ile cenazesi ÅŸehir mezarlığına defnedilmiÅŸtir. Alemdar, Milli Mücadele kapsamında birçok görevde bulunmuÅŸ, mühimmat ve önemli malzemelerin transferini yapmış, üzerine monte edilen toplar sayesinde baÅŸta Åžahin vapuru olmak üzere Novorosyk’de harp mühimmatı taşıyan gemilere karakol ve kollama görevi yapmıştır” diye konuÅŸtu.

“ALEMTAR’DA” ETKÄ°NLÄ°K DÃœZENLENDÄ°
Törenin hemen ardından ise Gazi Alemdar Müze Gemisi’nde etkinlik düzenlendi.  Gazi Alemdar Gemisi Yaptırma ve YaÅŸatma DerneÄŸi BaÅŸkan Vekili Atalay Durmaz DemiroÄŸlu, burada yaptığı konuÅŸmada, Alemdar Gemisi’nin kahraman mürettebatıyla kazandığı zaferin 1. Ä°nönü zaferiyle kazanılan morallerin üzerine bir katkı daha saÄŸladığını belirtti.
26 AÄŸustos’tan 9 Eylül 1922’ye uzanan büyük zaferin önemli halkalarından biri olduÄŸunu ifade eden DemiroÄŸlu, şöyle konuÅŸtu:
"Ä°stiklal Savaşımızda denizlerimizdeki iÅŸgal gücü Ä°ngiltere, Fransa, Ä°talya, Yunanistan, ABD, Ä°spanya ve Japonya’nın katkılarıyla 250 bin 500 tonilatoluk muazzam bir donanma idi. Bu devasa silah gücünün karşısında bahriyemizin elinde silah gücü sıfır olan ve taşıma gücü 7 bin tonu ancak bulan 22 küçük gemiden oluÅŸan bir nakliye filosuydu. Ä°stiklal Savaşı boyunca Rusya’dan 300 bin ton savaÅŸ malzemesini Anadolu sahillerine ulaÅŸtıran birkaç gemimiz ve onların getirdikleri diÄŸer liman ve iskelelere taşıyan küçük tekneler hiç kayıp vermeden, görevlerini takdire ÅŸayan bir ÅŸekilde yerine getirerek Mustafa Kemal PaÅŸa’mızın da taktirlerine mazhar olmuÅŸtur. Büyük Atamızın da takdirine mazhar olan bahriyemiz mensupları ve harikalar yaratan birkaç gemiden biri de Ä°stiklal Savaşı donanmamızın sancak gemisi Alemdar ve onun kahraman mürettebatıdır.
AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk ÇaturoÄŸlu ve EreÄŸli Belediye BaÅŸkanvekili Ayhan Atay da, yaptıkları konuÅŸmalarda ÅŸehitlere rahmet dilediler. ÇaturoÄŸlu, Alemdar Gemisi’ne Ä°stiklal Madalyası verilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi BaÅŸkanlığına bilgi verdiklerini, bu konuda sonuna kadar destek alacaklarını kaydetti.
Etkinlik, müzik dinleti ile son buldu.

RECEP KAHYA… GAZİ ALEMDAR…

Ä°stiklal Savaşı’nın ilk deniz ÅŸehidi Recep Kahya ile Gazi Alemdar Gemisi’nin Zonguldak’ın EreÄŸli’ye intikalinin 97. yıl dönümü dolayısıyla törenler gerçekleÅŸtirildi.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük13
üzgün1
hayran0
şaşkın0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo