Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

PANDIR, TÜRK ÇELİK SEKTÖRÜNÜ ANLATTI

PANDIR, TÜRK ÇELİK SEKTÖRÜNÜ ANLATTI

Erdemir Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, küresel çelik sektöründe talebin 2015 yılında yüzde 1,7 oranında düşmesinin beklendiğini bildirdi.

Erdemir Kurumsal Ä°letiÅŸim Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamaya göre Pandır, Çelik Ä°hracatçıları BirliÄŸi adına katıldığı “19. OrtadoÄŸu Demir ve Çelik Konferansı”ndaki sunumunda, kapasite fazlasının mevcut durumda çelik sektörünün yaÅŸadığı en büyük zorluklardan biri olduÄŸunu belirtti.

Düşük kapasite kullanımları, yüksek sabit maliyetler, artan bölgesel rekabet, negatif kar marjları, ürün verimliliğini artırmak ve çevresel etkileri gidermek için gerekli olacak yatırım harcamaları dolayısıyla kapasite azaltımının kaçınılmaz olacağını savunan Pandır, şunları kaydetti:

 “Bir bölgedeki kapasite fazlası baÅŸka bölgelerdeki üretimin yerini alabiliyor ve bu piyasalardaki yerli üreticiler zarar görüyor. Artan korumacılık, küresel çelik ticaretini yeniden biçimlendiriyor.

Dünyada çelik sanayisi olan hemen her ülke koruma önlemlerine baÅŸvuruyor. Bu konuda da kendisine karşı en fazla önlem alan ülke Çin oldu. Dünya ham çelik üretiminde 9. sırada yer alan ve yurt içi çelik talebini karşılayabilecek kapasiteye sahip Türk çelik sektörü, haksız ithalatla karşı karşıya kalıyor.  GeçtiÄŸimiz Eylül’de çelikte net ithalatçı konumunda olan Türkiye, Çin’in yanı sıra Rusya ve Ukrayna’dan yapılan dampingli ithalattan zarar gördü ve yeterince korunmadı.”

Pandır, zaman zaman yöneltilen eleÅŸtirilerin aksine Türk çelik sektörünün Avrupa Kömür ve Çelik TopluluÄŸu anlaÅŸması gereÄŸi teÅŸvik almadığını hatırlattığı konuÅŸmasında, hammadde ve enerji maliyetlerinin de Türk çelik üreticilerinin rekabet avantajını etkileyen unsurlardan olduÄŸunu, bu iki kalemde ithalata dayalı çelik sektörünün Türk Lirası’ndaki deÄŸer kaybı gibi geliÅŸmelerden de yararlanamadığını sözlerine ekledi.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika çelik sektörünün en geniş katılımlı etkinliği olan konferansta, Ortadoğu ve Kuzey Afrika çelik sektörünün geleceği, hammadde piyasalarının seyri, teknolojik gelişmeler, yassı çelik piyasaları, korumacı önlemler gibi konular ele alındı.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo