Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

ÜRETİMDE DÜŞÜŞ YAŞANIYOR

ÜRETİMDE DÜŞÜŞ YAŞANIYOR

EreÄŸli’de, pembe rengi, aroması ve kokusuyla eÅŸsiz özelliÄŸe sahip Osmanlı çileÄŸinin, tezgahı görmeden alıcı bulmasına karşın üretiminin bu yıl, geçen yıla göre büyük oranda düşmesi bekleniyor.

Fide yetiÅŸtirilmesinde yaÅŸanan sıkıntılardan dolayı ilçede 5 köyde bu yıl sadece 8-10 aile tarafından Osmanlı çileÄŸi üretimi gerçekleÅŸtirildi.

Mayıs ayının ilk haftalarından itibaren sabahın erken saatlerinde büyük özenle toplanarak satılan çilek, rengi ve aromasıyla kozmetikten gıdaya kadar farklı sektörlerce talep ediliyor. 

Yöredeki kestane toprağında yerli kara çilekle etkileÅŸime girerek Ã¶zgün çeÅŸit olarak ünlenen ve az da olsa ilk hasatları tezgahları süsleyen Osmanlı çileÄŸi, tadı ve aromasıyla öne çıkıyor.

Osmanlı ÇileÄŸini YaygınlaÅŸtırma ve Ãœreticiyi Koruma DerneÄŸi Mali Sekreteri Åžaban Çetinkaya, AA muhabirine, yurt içi ve dışından gelen çilek talebini karşılayamamanın üzüntüsünü yaÅŸadıklarını söyledi.

Çilek üretiminin durmaması için çözüm yollarını araÅŸtırdıklarını ve hazırladıkları raporu ilçedeki ilgili kurumlara teslim ettiklerini anlatan Çetinkaya  "GeçtiÄŸimiz senelere oranla rekoltemiz düşüyor. Mevcut rekolteleri koruyamıyoruz, geliÅŸtiremiyoruz. Tabi ki bunun sebepleri belli, biz bu sebepler üzerine çalıştık. Bu problemleri, sorunları tespit ettik, çözümlerini rapor halinde geçtiÄŸimiz günlerde yetkililere aktardık." diye konuÅŸtu.

- "Fide sıkıntısı"

Çetinkaya, geçen yıl 2 ton ürün hedefinin yakalanamadığına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Geçen yıl 1 ton 100 kilogram olan üretimimizin 700 kilograma düşmesini bekliyoruz. Fide yetiÅŸtirilememesi çilek üreticilerinin önündeki en büyük engeldir. Çilek yetiÅŸtirmek için gelen olsa bile ÅŸu an fide verme durumumuz yok. Düşüş nedeni olarak hedeflediÄŸimiz projeleri hayata geçiremememizi gösterebiliriz. Fide üretimi konusunda hazırladığımız projelerimiz, hedeflerimiz vardı. Ancak bunlara yeterli destek verilmedi. Düşük bütçelerle Osmanlı çileÄŸinin EreÄŸli’de hak ettiÄŸi noktaya getirilerek sorun çözüme kavuÅŸur. Bölgeye has Osmanlı çileÄŸini en hızlı bir ÅŸekilde teknik metotlarla üretip tüketiciye ulaÅŸtırmamız gerekiyor. Belli kontrollerle fide üretim merkezleri kurulur, araÅŸtırma geliÅŸtirme alanları da oluÅŸturulursa, Osmanlı çileÄŸinin bölgede geliÅŸmesi kısa sürede olumlu sonuç verecektir."

DerneÄŸe çilek konusunda ciddi talepler geldiÄŸini dile getiren Çetinkaya, "Talep sahiplerine, ’yok’ diyoruz. Bu talepler tonları geçiyor, 30-50 ton talep eden bile var. Biz yoÄŸun taleplere raÄŸmen Osmanlı çileÄŸini üretemiyoruz. EreÄŸli’nin hangi toprağında ne kadar üretilirse üretilsin pazar sorunu olmayan bir meyve oysa." ifadelerini kullandı. 

Üretimin düşmesinden büyük üzüntü duyduklarını anlatan 50 yıllık Osmanlı çileği yetiştiricisi Galip Keskin de, fide bulmakta zorlandıklarını söyledi.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo