Müzik & Kültür Sanat 9 yıl 6 ay 3 gün 14 saat 19 dakika önce 1434
Ereğli’de, pembe rengi, aroması ve kokusuyla eşsiz özelliğe sahip Osmanlı çileği, tezgahı görmeden alıcısını buluyor. İlk ürünlerin toplanmaya başladığı çilek için oluşan yoğun talep, sınırlı üretim nedeniyle karşılanamıyor.
İlçede 5 köyde 20 yetiştirici tarafından üretilen, yöredeki kestane toprağında yerli kara çilekle etkileşime girerek özgün çeşit olarak ünlenen Osmanlı çileği, yoğun talebe rağmen istenilen oranda üretilemiyor.
Mayıs ve haziran aylarında sabahın erken saatlerinde büyük özenle toplanarak satılan çilek, rengi ve aromasıyla kozmetikten gıdaya kadar farklı sektörlerce talep ediliyor.
Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticiyi Koruma Derneği Mali Sekreteri Şaban Çetinkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki dönüm arazi üzerinde Osmanlı çileği fidelerinin yetiştirileceğini, yeni çilek bahçeleriyle de üretimin arttırılmasının hedeflendiğini söyledi.
Ürünün bölgede bir asrı aşkın zamandır yetiştirildiğini anlatan Çetkinkaya, "Bu yıl 2 tonunu üzerinde toplanacağı tahmin edilen çileğimiz, talep çok olduğundan pazara inmeden satılıyor. Amacımız, Osmanlı çileğinin üretimi arttırmaktır" dedi.
- "Sadece bir firmanın talebi 20 ton"
Çetinkaya, çileklerin daha bahçede ürün olgunlaşmadan satın alındığını vurgulayarak, Ereğli Belediyesinin desteğiyle fide üretiminin daha fazla yapılarak çiftçilere dağıtılacağını dile getirdi.
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’na da Osmanlı çileğinin üretiminin arttırılmasına yönelik proje hazırladıklarını ve bunun kabul edildiğini anlatan Çetinkaya, "Proje kapsamında, 30-35 üreticiye eğitim verdik. Çileğe yurt içi ve dışından çok büyük talep var. Yaklaşık 2 tona yakın üretime karşın sadece bir firma 20 ton ürün istiyor. Üretimimiz yeterli düzeyde olmadığı için bu taleplere karşılık veremiyoruz. Bölgenin her boş toprağında Osmanlı çileği üretilse, bunun satılamama gibi bir durumu yok” diye konuştu.
Kocaali Mahallesi’nde 4 dönümlük alanda 35 yıldır çilek yetiştiren Ayşe Keskin de ürünlerini daha toplamadan satıldığını ifade etti.
Bölgedeki çileğin tadı ve kokusuyla hiçbir yerde bulunamayacağına dikkati çeken Keskin, "Yıllardır üretiyoruz ve satışını yapıyoruz. Daha kış ayında bile Osmanlı çileği için bizlerden ürün siparişi verenler oluyor. Keşke bu ürüne daha fazla sahip çıkılsa ve destek olunsa” ifadesini kullandı.